De Dag van het Sprookje – een dag om te genieten

7 juli is het de Dag van het Sprookje! Sprookjesverhalen zijn al honderden jaren oud, en nog steeds betoverend. Op deze dag staan ze in de spotlight.

7 juli:  de Dag van het Sprookje

De datum van 7 juli voor de Dag van het Sprookje is niet zomaar gekozen. 7-7, de zevende van de zevende, een mooie datum voor deze dag! Het getal 7 komt namelijk in sprookjesverhalen veelvuldig voor. Wat te denken van de wolf en de zeven geitjes, de zeven dwergen en de zevenmijlslaarzen? En wanneer je sprookjesverhalen leest, zal je tussendoor ook vaak nog op het getal stuiten.

de Dag van het Sprookje

Waarom het getal 7?

Wat is er dan zo bijzonder aan het getal 7 dat dit zoveel voorkomt in sprookjes? De 7 zou van oudsher een geluksgetal zijn. Hier zijn meerdere interpretaties voor, maar bij veel interpretaties staat het voor een ‘voltooid’ getal. Zo heeft de regenboog zeven kleuren, zou God de wereld in 6 dagen hebben geschapen en de zevende dag hebben uitgerust en zagen de Grieken en Romeinen in de oudheid 7 planeten met hun blote oog.
De week heeft zeven dagen en er zijn 7 wereldwonderen. En in veel religies speelt het getal ook een belangrijke rol.

De oorsprong van de Dag van het Sprookje

De Dag van het Sprookje is een initiatief van de Efteling. Op deze dag wordt er aandacht gevraagd voor het sprookjesverhaal. Naar eigen zeggen wil de Efteling als hoeder van deze verhalen optreden. Door daar een speciale dag voor in het leven te roepen, willen ze het (voor)lezen en doorvertellen van deze verhalen in het leven houden.
De eerste Dag van het Sprookje vond plaats op 7 juli 1999. Elk jaar wordt er in meer of mindere mate door het park aandacht gegeven aan deze dag door speciale activiteiten.

Dol op sprookjesverhalen

Wij zijn hier thuis dol op sprookjes! Zoals vaste lezers misschien wel weten hebben wij een abonnement op de Efteling, omdat we het heerlijk vinden om ons elke keer onder te dompelen in de sprookjesachtige sfeer.

de Dag van het Sprookje

En omdat wij zo dol zijn op deze fantasie verhalen, lezen wij niet niet alleen tijdens de Dag van het Sprookje deze verhalen voor, maar veel vaker.
Jacques Vriens heeft fantastische sprookjesboeken geschreven, waarbij bekende sprookjesverhalen op een leuke, vlotte en eigentijdse manier vertelt worden. Deze boeken hebben wij thuis al vele malen gelezen, en ook in de klas zijn de kinderen dol op deze verhalen!

Activiteiten voor de Dag van het Sprookje

Wil je thuis of op school extra aandacht besteden aan de Dag van het Sprookje, dan is er op de site van MamaScrapelle veel inspiratie te vinden!

Wat te denken van spelletjes in het thema sprookjes? Of allerlei leuke knutselopdrachten? Ook kun je ideeën vinden om een thema op school voor te bereiden.

Of neem een kijkje op de site van StoerLeesVoer, voor heel veel reviews van sprookjesboeken.

Geniet vandaag van deze sprookjesachtige dag!

de Dag van het Sprookje

lees ook deze blogs

Footer1
Kelly
Delen is enorm lief

Kelly

Ik ben Kelly en ben moeder van 2 dochters uit 2011 en 2014. Ik ben getrouwd en woon in Den Bosch, waar ik ben geboren en getogen. Inmiddels ben ik alweer ruim 18 jaar werkzaam in het onderwijs, waar ik juf van de kleuters ben. Dit is iets waar ik elke dag enorm van geniet! Daarnaast ben ik samen met mijn man de trotse eigenaar van Mini & More, een webshop in outlet merkkleding. Deze 2 banen naast elkaar is eigenlijk een meer dan fulltime baan, maar ik vind het echt superleuk om te doen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.