Skip to Content

Een geluk traktatie voor kinderen een masker met klavertje vier!

Eens in de zoveel jaar ben je op een vrijdag jarig. En als je op de dertiende geboren bent, is dat op de beruchte ‘vrijdag de dertiende’. En die komt niet zo heel vaak voor. In 2023 zijn januari en oktober aan de beurt, in 2024 september en december en 2025 alleen juni. Dus toen ik zag dat mijn zoontje het geluk had om op vrijdag de dertiende jarig te zijn, móést ik daar iets mee doen. Mijn zoektocht naar inspiratie leverde weetjes op over het bijgeloof van deze ongeluksdag. Lees ook in deze blog waar ik échte klavertjes vier vond! En natuurlijk hoe ik de geluk traktatie voor kinderen maakte.

geluk traktatie voor kinderen

Triskaidekafobie of paraskevidekatriafobie?

Het getal 13 is één van de bekendste voorbeelden van bijgeloof. In de westerse wereld staat 13 bekend als een ongeluksgetal. Sporters willen niet altijd nummer 13 gebruiken, ze draaien het desnoods om. Sommige hotels en ziekenhuizen hebben geen dertiende verdieping of kamer en in vliegtuigen ontbreekt weleens de 13e rij stoelen: na kamer, verdieping of rij 12 komt dan nummer 14. Dit bijgeloof of de angst voor het getal heet triskaidekafobie. Als de dertiende dag van de maand op een vrijdag valt, wordt dit een ongeluksdag genoemd. In Amerika is onderzocht dat een vrijdag de dertiende de economie zelfs miljarden dollars kost. In de grote steden merkt men dat er op die dag meer mensen thuis blijven aan het openbaar vervoer. Vrijdag de dertiende beschouwt men in veel landen als een ongelukkige dag. Vrijdag-de-dertiende-vrees noemt men paraskevidekatriafobie.

Van ongeluksbrengers naar geluk traktatie voor kinderen

Hier een lijstje met ongeluksbrengers:

 • het binnenshuis openen van een paraplu
 • een overmoedige uitspraak doen zonder op hout af te kloppen
 • onder een ladder doorlopen
 • Een spiegel breken zou zeven jaar ongeluk betekenen
 • een boterham die op de beboterde zijde valt
 • een boek laten vallen en er niet op gaan staan,
 • gele bloemen bij een huwelijk,
 • van kool dromen
 • een spin in de morgen (die brengt kommer en zorgen).
 • een zwarte kat aan de linkerzijde.

Denkende aan een geluk traktatie voor kinderen, lag iets met die zwarte kat voor mijn zoontje als kattenvriend het meest voor de hand. Ik ging maskers maken!

geluk traktatie voor kinderen

Hoe maakte ik het zwarte kat masker?

Op het internet vond ik een plaatje van een kattenmasker dat ik uitprintte, uitknipte en overtrok op zwart karton* en dit ook weer uitknipte. Een puntige schaar* bleek de handigste, om de ogen het beste uit te knippen. Met een wit potlood tekende ik de snorharen en de contouren van de oren erop. Aan de zijkant prikte ik naast de ogen, ongeveer 1 cm vanaf de zijkant, een klein gaatje met de schaar. Daar doorheen reeg ik het ronde, zwarte elastiek*. Een lengte van 40 cm elastiek was precies goed voor de bijna jarige peuter.

Wat brengt geluk in huis? – geluk traktatie voor kinderen

Aan die lieve, onschuldige peuters wilde ik op een ongeluksdag niet alleen een masker van een ongeluksbrengende zwarte kat laten trakteren. Daar moest een geluksbrenger tegenover staan.

Hier een lijstje met geluksbrengers:

 • Een gevonden hoefijzer. Een hoefijzer zou beschermen en geluk brengen én verdubbelt het verkregen geluk, als het boven een deur gespijkerd wordt.
 • Een peulvrucht met 9 erwten
 • zingen voor het ontbijt
 • een vreemde hond die mee naar huis loopt
 • een lieveheersbeestje dat op je af komt vliegen.
 • Ook regen bij een begrafenis.
 • Scherven, maar niet van een spiegel.
 • Een witte vlinder.
 • Vogelpoep op je hoofd!
 • Klavertje vier!

Maar in plaats van vogelpoep op zijn hoofd, zet ik de zwarte kat (het masker dus) liever een feestmuts op met daarop het bekendste gelukssymbool: een klavertje vier natuurlijk! Ennn… dèèèè… kop van de kat is jarig!

geluk traktatie voor kinderen

De feestmuts maken – geluk traktatie voor kinderen

Ik tekende uit de losse pols een feestmuts, die knipte ik uit en trok ik over op verschillende kleuren papier om een kleurrijk geheel te creëren. Voor het klavertje vier zocht ik voor deze geluk traktatie voor kinderen, net als bij het masker, een plaatje op internet waar ik op die manier weer een malletje voor maakte. In twee verschillende kleuren groen heb ik ze uitgeknipt. Ik plakte ze met een lijmstift op de feestmutsen, die de kop van de kat jarig maakten. Het was tijd om de pootjes feest te laten vieren.

En de pootjes vieren feest

Als laatste plakte ik op het doosje een stickertje met daarop een afdruk van twee zwarte kattenpootjes getekend. Tussen de twee pootjes schreef ik “Hoera!”, waardoor het eruit zag alsof de pootjes juichten. En “(Naam zoontje) viert feest!” refereerde aan het liedje: “De kop van de kat is jarig en de pootjes vieren feest.” Zelf hadden mijn zoontje en ik ook behoorlijk pijn aan ons keel toevallig, dus het klopte allemaal echt. Maar klopt het dan wel dat klavertjes vier geluk brengen?

Brengen klavertjes vier geluk?

Terwijl ik de klavertjes vier voor de maskertjes aan het knippen was in de koffiekamer op mijn werk tijdens mijn pauze, stootte de collega die naast mij zat pardoes zijn koffiebekertje om. Geluk bij een ongeluk: er zaten nog maar 3 druppeltjes in zijn beker. Maar je zou toch verwachten dat zoiets je niet kan overkomen met zoveel klavertjes vier in je handen!? Haha. Oké, het waren geen echte klavertjes vier. Maar die had ik wél al in huis.

Geluks klavertjes vier?

Een klavertje vier is een zeldzame variëteit van de gewone klaver met vier blaadjes in plaats van de gebruikelijke drie blaadjes. Het is een symbool van geluk en wordt vaak gezocht door mensen die geloven in bijgeloof en symboliek. Hoewel klavertjes vier zeldzaam zijn, zijn ze niet onmogelijk te vinden en worden soms gekweekt voor commerciële doeleinden. Veel mensen dragen klavertjes vier bij zich als een amulet of talisman om geluk en voorspoed aan te trekken.

Klavertjes vier besteld

Om échte klavertjes vier te vinden, zocht ik op internet. Ik kwam terecht bij allezadenkopen.nl, waar men zaden verkoopt. Hartstikke leuk idee voor een geluk traktatie voor kinderen, om samen de zaadjes te planten en er samen voor te zorgen dat ze uitgroeien tot echte gelukbrengers. De volgende dag was mijn bestelling al binnen. Er zat een zakje bloemzaadjes in mijn lievelingskleur als cadeautje bij en meteen voelde ik het geluk al stromen, haha. Wat mij ook gelukkig maakte, was het feit dat alle zaden niet ontsmet en niet genetisch gemanipuleerd zijn. De biologische zaden zijn geoogst van planten die opgekweekt zijn zonder enig gebruik van kunstmest, bestrijdingsmiddelen of andere milieuonvriendelijke hulpmiddelen.

Wat zit er in zo’n doosje?

In elk doosje zit een plastic potje en een jiffy-schijfje (dat is gedroogde aarde). En twee bolletjes Oxalis Deppei, het geluksklavertje. De bolletjes kunnen niet te lang bewaard worden, vanwege het uitlopen ervan als het te warm wordt. Dus we gaan gauw aan de slag. Op de zijkant van het doosje staat een beknopte beschrijving hoe je de bolletjes kunt kweken zodat een decoratief plantje met komvormige bloemen, die ’s avonds sluiten, ontstaat. Al na een paar dagen zie je het begin van het grote geluk opkomen.

Over het klavertje vier

Door de zeldzaamheid van het klavertje vier wordt het vinden (of krijgen) ervan sinds de middeleeuwen beschouwd als een geluksbrenger. Ook door de vorm trouwens, die doet denken aan een kruis en zorgt voor bijzondere krachten. Volgens een legende staan de vier deelbladen voor hoop, vertrouwen, liefde en geluk. Het blad, en de bloem, zijn beide eetbaar en kunnen gebruikt worden in salades. Ze hebben een zure citroensmaak. Het klavertje vier moet vorstvrij, koel en droog overwinteren, maar dat is met dit soort winters geen probleem lijkt mij…

geluk traktatie voor kinderen

Een echt ongeluk

De dag voor zijn verjaardag, de dag vóór vrijdag de dertiende dus, ging mijn zoontje trakteren op de opvang. Met het dienblad vol met klavertjes vier op de achterbank, reed ik voorzichtig over de rotonde vlakbij ons huis. Het was donker, het regende en mijn ene oog zag ik een beetje wazig door een bijholteontsteking, dus erg hard reed ik niet. Een jongedame op zo’n roodblauwe abonnementsfiets – waarbij slechts een klein lampje links naast het voorwiel dient als fietsverlichting – vloog van links naar rechts, als een zwarte kat, voor mijn auto langs en ik schampte haar met mijn nummerplaat! Oh nee!

Voor het eerst in mijn leven heb ik iemand aangereden!  Mijn slachtoffer schrok echter meer van mijn geschrokken gezicht dan van het schampen zelf en probeerde gauw weg te komen toen ik met een trillerige stem vroeg hoe het ging. Een geluk bij een ongeluk dat het met een sisser was afgelopen, dankzij al die klavertjes vier op de achterbank natuurlijk ;-).

Geluk zit in kleine dingen

Zoals een ongeluk in een klein hoekje zit, zit geluk in kleine dingen. Je had die ogen moeten zien van de kindjes aan wie mijn zoontje de geluk traktatie voor kinderen gaf. Die sprankelden van geluk toen ze later trots vertelden dat ze hun eigen geluksplantje zagen opkomen.

Geluk zit in een leuk klein doosje dus. Je kunt een klavertje vier ook cadeau doen bij de geboorte van een kind, aan iemand die een examen moet doen of net met een nieuwe baan begonnen is. Of natuurlijk voor Valentijnsdag.

Wie wens jij geluk en waarom?

Lees ook deze blogs

footer7
Delicia
Delen is enorm lief

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nanda

Monday 20th of March 2023

Prachtig artikel. Hou ook van het klavertjevier. Je hoeft na de bloei de bolletjes niet weg te gooien. Als ze zijn afgestorven zet je het op een vorst vrije plek Geef ze midden februari een beetje water. En dat doe je om de 2 week. Na een tijdje zie je dat ze weer gaan bloeien.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.