Skip to Content

Ongedierte in de moestuin – de beste tips tegen luizen en slakken

Het is weer volop tijd voor de moestuin. Heerlijk je eigen verse producten! Een ietwat frustrerende bijkomstigheid van de gezonde eigen moestuin is het ongedierte dat om de hoek komt kijken. Slakken, mieren, luizen en rupsen houden ook van de moestuin. En ze horen erbij in de natuur, en zijn op heel veel plekken welkom. Maar liever niet op je bord. Vooral jammer als de oogst überhaupt je bord niet redt. Dus ongedierte bestrijding hoort bij het onderhouden van je moestuin. Maar je wilt wel een beetje biologisch en ecologisch verantwoord bezig zijn. Dus hoe houd je ongedierte buiten de deur, of beter gezegd buiten het hek? De beste tips tegen ongedierte in je moestuin hebben we opgezocht en verzameld!

Wat zijn de beste tips tegen ongedierte in je moestuin, zoals slakken, luizen, rupsen en mieren? Voor het redden van je oogst van je tuin
Afbeelding van azeret33 via Pixabay

De makkelijke moestuin?

We schreven eerder al over de makkelijke moestuin. Wat geeft snel en smakelijk resultaat uit eigen tuin? Want het is echt heerlijk om je eigen gekweekte groenten en kruiden te eten. Maar je zult toch echt andere geïnteresseerden moeten weren. En dat blijkt dus niet echt makkelijk. Nog nooit zo kunnen genieten van lieveheersbeestjes. Want die houden van luizen en zijn dus van harte welkom. Maar wat kun je nog meer doen om ongedierte in je moestuin te bestrijden?

De Albert Heijn gaf met de moestuintjesactie goede tips mee. Moestuinmaatjes helpen elkaar. De één trekt bestuivers aan voor de ander of zorgt voor natuurlijke bestrijding van insecten die de oogst willen opeten. Zij deden deze actie in samenwerking met Milieu Centraal. Het is de moeite waard om op deze site eens een kijkje te nemen voor tips en uitleg. Bijvoorbeeld hoe je op een milieubewuste manier kunt tuinieren. Welke zaden kun je goed bij elkaar zetten om ongenode gasten te weren? Want gelukkig zijn er bijvoorbeeld allerlei sterk geurende plantjes waar ongedierte niet van houdt.

kolen en goudsbloem
Afbeelding van congerdesign via Pixabay
  • Munt
  • Knoflook
  • Afrikaantjes
  • Goudsbloem
  • Basilicum
  • Tijm
  • Dille

Leuk om te weten is dat goede buren in de moestuin veelal ook goed samen gaan in een gerecht. Een mooi voorbeeld hiervan is tomaat met basilicum. Een sterk geurend kruid waar luizen niet van houden. En een overheerlijk recept natuurlijk. In combinatie met pasta, een klassieke salade caprese of in een heerlijke spies.

tomaat basilicum
Afbeelding van Bernadette Wurzinger via Pixabay

Tips tegen ongedierte in je moestuin: de indeling en materialen

Bij het plannen en indelen van je moestuin kun je alvast rekening houden met het weren van ongenode gasten. Kies bijvoorbeeld voor verhoogde bakken of opstaande randen. Welke fysieke barrières kun je bijvoorbeeld plaatsen tegen slakken:

In het boek De moestuin van Mme Zsazsa vind je vele tips en mooie voorbeelden om je moestuin in te richten. Echt een uitgebreid naslagwerk. Helaas blijken de fysieke barrières niet altijd voldoende. En is één van de beste remedies toch echt om zelf na zonsondergang op zoek te gaan naar de slakken en ze te vangen. Of maak een val van een glaasje bier. Ook kun je ze proberen te lokken naar één plek.

Slakken bestrijden oma weet raadt

Creëer bijvoorbeeld een slakkenverzamelplek van een vochtige plank of stapel koolbladeren. Goede reden om kippen te houden; zij eten graag slakken. En de beste tip uit oma weet raadt om slakken te bestrijden is om de kippenren in de winter naar de moestuin te verplaatsen. Ze scharrelen rond en eten honderden slakken (en hun eitjes). Bekijk hier een filmpje met de tips van Milieu Centraal:

Mieren bestrijden oma weet raadt

Er zijn verschillende natuurlijke methoden om mieren te bestrijden. Hier zijn enkele tips die vaak als huis-tuin-en-keukenoplossingen worden genoemd:

  1. Azijn: Maak een oplossing van gelijke delen water en azijn en spuit dit op plaatsen waar je mieren ziet. Azijn kan hun geursporen verstoren, waardoor ze niet meer dezelfde routes volgen.
  2. Krijt of talkpoeder: Teken een lijn met krijt of spreid talkpoeder uit op de plaatsen waar mieren binnenkomen. Deze stoffen kunnen de mieren afschrikken vanwege de geur en textuur.
  3. Koffiedik: Strooi koffiedik rond de ingangen of paden van de mieren. Het sterke aroma van koffie kan mieren ontmoedigen.
  4. Kokend water: Giet kokend water in mierennesten buitenshuis om de kolonie te verstoren. Wees voorzichtig bij het gebruik van kokend water in de buurt van planten of gras, omdat het schade kan veroorzaken.
  5. Pepermuntolie: Mieren hebben een hekel aan de geur van pepermuntolie. Maak een oplossing van water en een paar druppels pepermuntolie en spuit dit op de plekken waar mieren binnenkomen.
  6. Citroen of citroensap: Mieren hebben een afkeer van citroengeur. Veeg oppervlakken af met een doekje gedrenkt in citroensap of water vermengd met citroensap.

Planten tegen ongedierte in moestuin

Er zijn verschillende planten die natuurlijke afweermiddelen bevatten tegen ongedierte in de moestuin. Hier zijn enkele voorbeelden:

  1. Goudsbloem: Goudsbloemen bevatten stoffen die bladluizen en witte vliegen afweren. Plant ze tussen de groenten om ze te beschermen.
  2. Knoflook: Knoflook bevat stoffen die slakken en luizen afweren. Plant knoflook tussen de groenten of gebruik knoflookspray om ze te beschermen.
  3. Oost-Indische kers: Oost-Indische kers trekt bladluizen en rupsen aan en fungeert als een natuurlijke val om ze weg te houden van andere planten.
  4. Basilicum: Basilicum bevat etherische oliën die muggen, vliegen en andere insecten afweren. Plant basilicum tussen de groenten of gebruik basilicumolie als een spray.
  5. Rozemarijn: Rozemarijn bevat een natuurlijk insectenwerend middel genaamd camphor. Plant rozemarijn tussen de groenten of gebruik rozemarijnolie als een spray.

Tips tegen ongedierte in je moestuin: huis-tuin en keukenmiddelen

Als je ongedierte niet hebt kunnen tegenhouden of omleiden, zijn er natuurlijk ook vele middeltjes die je kunt strooien, gieten of spuiten. Niet even diervriendelijk altijd. Sorry mieren en slakken. Nu kan ongedierte ook heel nuttig zijn in je moestuin. Mieren houden de grond bijvoorbeeld rul en kunnen veel troep opruimen. Maar toen ze in onze eigen tuin alle pril bloeiende citroentjes vakkundig om zeep hielpen, was dat nut ver te zoeken. Een uitgangspunt is wel om bestrijding zo ecologisch en milieu verantwoord te doen. Dus geen pesticiden. Met name natuurlijk ook vanwege je eigen gezondheid, maar ook vanwege de gevolgen voor bijvoorbeeld de bij. Op de site van oma weet raad vind je vele tips tegen ongedierte in de moestuin, met gebruik van huis-tuin en keukenmiddelen. Ook voor heel veel andere huishoudelijke problemen. Oma’s weten gelukkig veel! Een kleine samenvatting:

  • Mengsel tarwebloem en honing
  • Koffiedrab
  • Peper
  • Kruidnagel
  • Knoflook

Knoflook planten tegen ongedierte

Knoflookspray: knoflook heeft een hele heftige geur en houdt ongedierte weg uit je moestuin. Je kunt er zelf een spray mee maken en hiermee het blad een keer in de paar dagen inspuiten. Zo maak je het: stamp de knoflook een beetje fijn, overgiet het met net gekookt water en laat even staan. Gebruik ongeveer een halve bol knoflook voor 1 liter water. Doe het in een plantenspuit en laat eventueel nog even trekken. Voor een nog beter (viezer) recept kun je er ook nog peper, een ui en zeep aan toevoegen.

Heb jij last van ongedierte in huis? Lees hier over mieren bestrijden in huis

Rupsen bestrijden oma weet raadt

Er zijn verschillende huismiddeltjes die kunnen helpen bij het bestrijden van rupsen in de tuin. Hier zijn enkele natuurlijke methoden die vaak worden genoemd:

  1. Handmatig verwijderen: Ga regelmatig door je tuin en verwijder handmatig de rupsen die je ziet. Draag handschoenen en pluk ze voorzichtig van planten en bladeren. Je kunt ze vervolgens in een emmer met zeepsop gooien om ze te doden.
  2. Neemolie: Neemolie is een natuurlijk insecticide en kan worden gebruikt om rupsen te bestrijden. Meng neemolie met water volgens de instructies op de verpakking en spuit dit op de aangetaste planten. Herhaal dit proces indien nodig, vooral na regenval.
  3. Bacillus thuringiensis (Bt): Bt is een biologisch bestrijdingsmiddel dat effectief is tegen rupsen en tegelijkertijd veilig is voor andere insecten, planten en dieren. Het wordt in poedervorm verkocht en kan worden verdund volgens de instructies op de verpakking en op de planten gespoten.
  4. Kruidenplanten: Sommige kruiden zoals basilicum, dille, munt en knoflook kunnen natuurlijke afweermiddelen zijn voor rupsen. Plant deze kruiden in de buurt van de aangetaste planten om de rupsen weg te houden.
  5. Knoflook- en peper spray: Maak een spray van water vermengd met knoflook- en/of chilipeper. Spuit dit op de aangetaste planten, want rupsen hebben een hekel aan de sterke geur en smaak van deze ingrediënten.
  6. Plantaardige olie en zeepoplossing: Meng plantaardige olie en milde zeep met water en spuit dit op de rupsen. Dit kan helpen om hun ademhaling te verstoren en ze te verstikken.
Wat zijn de beste tips tegen ongedierte in je moestuin, zoals slakken, luizen, rupsen en mieren? Voor het redden van je oogst van je tuin luizen
Afbeelding van Hans Braxmeier via Pixabay

Natuurlijke vijanden

Lok natuurlijke vijanden zoals egels, padden, lieveheersbeestjes en vogels naar je tuin: zij zorgen voor een natuurlijk evenwicht. Om natuurlijke vijanden te lokken van ongedierte in je moestuin, maak je eventueel zelf een huisje of schuilplek voor ze. In het boek Tuinieren is Leuk vind je de leukste ideeën. Bijvoorbeeld voor een lieveheersbedjes of een vogelbadkamer. Hele leuke activiteiten om met kinderen mee aan de slag te gaan. Lieveheersbeestjes zijn in ieder geval je beste vrienden in de moestuin. Ze verslinden talloze bladluizen.

Lieveheersbedje tegen ongedierte in de tuin

lieveheersbeestjes

Je hebt nodig:

  • Plastic fles
  • Schaar
  • Ribbelkarton
  • Takjes

Knip de bovenkant van een plastic fles, rol een even groot stuk ribbelkarton strak op en doe deze in de fles. Vul het middelste gat met takjes die wat uitsteken, zodat de lieveheersbeestjes daar op kunnen landen. Stop de fles tussen wat bladeren of takken, en laat de bodem van de fles wat hoger zodat het regenwater er niet in kan lopen. Zo kun je samen met kinderen leuke projectjes verzinnen om je tuin diervriendelijk te maken

Acceptatie

Een lesje in acceptatie is het eigenlijk ook gewoon. Dat niet alles perfect lukt, en dat het moeite kost. Alle perfecte groenten en fruit in de supermarkt zijn gewoon ook een beetje misleidend. Want dat betekent dat er een hoop kromme, lelijke of aangevreten soortgenoten zijn weggegooid. Of dat er allerlei bestrijdingsmiddelen zijn gebruikt om te voorkomen dat ongedierte de oogst aantast. Logisch ook, want als boer of tuinder is een plaag een flinke financiële strop.

Maar we mogen er wel wat bewuster bij stilstaan dat niet alle groeten en fruit perfect groeien. Als er bij de AH buitenbeentjes in het schap liggen, koop deze vooral! Vaak ook nog goedkoper en een kromme komkommer smaakt net zo prima. En biologisch gekweekte groenten uit eigen tuin waar je eerst nog een lading zand vanaf moet spoelen, smaken nog veel lekkerder! Omdat je ze met bloed, zweet en tranen tegen andere geïnteresseerden hebt beschermd!

Lees ook deze blogs

Footer1
Lianne
Delen is enorm lief

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.