thema kleding peuters en kleuters – een creatieve blog

De afgelopen weken zijn wij druk bezig geweest met het thema kleding. Geïnspireerd door het sterk wisselende weer bedacht ik dit thema. De ene dag konden de kinderen namelijk in zomerkleding lopen waar de andere dag de kaplaarzen en warme jassen tevoorschijn moesten worden gehaald. Een enkele keer werd er zelfs op 1 dag van kleding gewisseld omdat het in de ochtend koud was en in de middag warm. Zoveel kleding, in de belevingswereld van de kinderen, nodigde uit voor heel wat knutselmateriaal en sensopathisch spel.

Thema kleding peuters en kleuters

Binnen het thema kleding bedacht ik verschillende creatieve knutsels voor de peuters en kleuters.

oefenbord thema kleding met peuters en kleuters is super leuk om te doen. Van knutselen tot oefenborden voor kleding en sensopathisch spel met stoffen.

Ik maakte een oefenbord om verschillende technieken van kleding aandoen te oefenen

voelkleed thema kleding met peuters en kleuters is super leuk om te doen. Van knutselen tot oefenborden voor kleding en sensopathisch spel met stoffen.

Ik maakte ook een sensopathisch voelkleed om allemaal verschillende materialen stof te voelen.

Thema kleding peuters en kleuters – creatief

De kinderen gingen aan de slag om verschillende kledingstukken te maken. Ik probeerde met elke knutsel met ander materiaal aan de slag te gaan en andere technieken te proberen.

pet knutselen – oefenen met vormen

Ik tekende een pet en knipte deze op verschillende manieren uit en trok deze weer over op verschillende gekleurde papiertjes.

zomer pet knutselen
thema kleding zomerpet

Ik maakte een voorbeeld en legde uit wat de bedoeling was. De oudere kinderen zochten duidelijk de juiste vorm waar de kleine kinderen gewoon lekker plakten waar ze wilden. Heerlijk om die verschillen altijd te zien.

pet maken thema kleding met peuters en kleuters is super leuk om te doen. Van knutselen tot oefenborden voor kleding en sensopathisch spel met stoffen.

Stropdas ontwerpen – vormen en kleuren ook leuk voor Vaderdag

thema kleding stropdas maken Vaderdag

Bij de Kruidvat had ik verschillende kleuren en structuren foampapier gevonden. Dit knipte ik in verschillende vormen en daar gingen de kids mee aan de slag. Ondertussen oefenden we gelijk de vormen en kleuren en liet ik ze verschillende structuren voelen. ( helaas niet duidelijk op de foto)

thema kleding met peuters en kleuters is super leuk om te doen. Van knutselen tot oefenborden voor kleding en sensopathisch spel met stoffen.

Manliefde showde trouwens voor deze gelegenheid even hoe een stropdas eruit zag want de meeste kindjes snapten niet wat het was. Thema kleding is educatief voor peuters en kleuters

Ontwerp een broek – thema kleding peuters knutselen

thema kleding met peuters en kleuters is super leuk om te doen. Van knutselen tot oefenborden voor kleding en sensopathisch spel met stoffen.

Van de Action had ik nog steeds heel veel van deze vrolijke gekleurde papiertjes over die ik al bij meer knutsels heb gebruikt. De ene kant is met print en de andere kant is een effen kleur. Dochterlief begon zeer geconcentreerd links onderaan en hoe verder ze kwam hoe minder zin ze had haha. Ze wilde graag buitenspelen geloof ik.

broek knutselen

Ontwerp een schoen met een wattenstaafje

schoen knutselen
schoen knutselen

Teken een mooie  damesschoen, of een stoere gymp voor de jongens en teken er rondjes op. Met wat verf en een wattenstaafje laat je ze de stippen inkleuren. (en gaat dat niet hard genoeg dan gaan ze vanzelf lekker anders kliederen!

Ontwerp je t-shirt met stukjes stof – thema kleding peuters knutselen

 met stof knutselen

Van alle resten stof had ik kleine stukjes geknipt en hier gingen de kinderen verkleed en al mee aan de knutsel.

met stof knutselen

Dochterlief was verkleed als piraat en wilde perse ook haar verrekijker versieren met de stukjes stof. Dat vond ik natuurlijk prima!

Ontdekkingsbord thema kleding voor peuters en kleuters

oefenbord kleren sluitingen thema kleding met peuters en kleuters is super leuk om te doen. Van knutselen tot oefenborden voor kleding en sensopathisch spel met stoffen.
oefenbord sluitingen thema kleding met peuters en kleuters is super leuk om te doen. Van knutselen tot oefenborden voor kleding en sensopathisch spel met stoffen.

Pak een mooi stuk hout. Zoek kledingstukken op die je wilt verknippen met verschillende technieken. Drukknopen*, ritsen*, riemen*, klittenband*, haakjes, knopen* noem maar op.

Met een nietpistool* zorg je dat het goed vastzit en laat de kinderen lekker oefenen hiermee. Super mooie thema kleding activiteiten voor de fijne motoriek!

thema kleding met peuters en kleuters is super leuk om te doen. Van knutselen tot oefenborden voor kleding en sensopathisch spel met stoffen.
oefenbord kleding thema kleding met peuters en kleuters is super leuk om te doen. Van knutselen tot oefenborden voor kleding en sensopathisch spel met stoffen.

Vooral de dames waren hier lang zoet mee!

Een DIY kledingwaslijn – thema kleding activiteiten

was ophangen

Verzamel allemaal verschillende stofjes en knip hier (in mijn geval deed mijn lieve moeder dit) kleine broeken en shirtjes uit. Zorg dat je verschillende kleuren en materialen gebruikt voor een leuk effect en om meer spelletjes mee te spelen tijdens het thema kleding.

was ophangen

In een oude doos prikte ik wat gaten en trok hier waslijnen door met touw. Met mini knijpers* konden de kinderen zo aan de slag om de was op te hangen.

was ophangen thema kleding met peuters en kleuters is super leuk om te doen. Van knutselen tot oefenborden voor kleding en sensopathisch spel met stoffen.

Ook erg leuk om bij elkaar passende kleren te zoeken. Kleren van dezelfde kleur of dezelfde stof.

Sensopathisch kleed van oude kleding

voelkleed thema kleding met peuters en kleuters is super leuk om te doen. Van knutselen tot oefenborden voor kleding en sensopathisch spel met stoffen.

Ik vroeg vraagouders om allemaal verschillende stoffen mee te geven waar zij niks meer mee deden. Op marktplaats kocht ik ook nog wat materialen op en mijn schoonmoeder naaide dit heel lief voor mij aan elkaar. Wat resulteerde in een enorme lap met verschillende soorten stoffen. Van Satijn tot Katoen, Wol tot Leer, pluizig zacht en hard dun en dik en verschillende kleuren. Geweldig om te voelen en om te zien tijdens het thema kleding voor peuters en kleuters.

Memory van Ikea stoffen – thema kleding activiteiten

thema kleding met peuters en kleuters is super leuk om te doen. Van knutselen tot oefenborden voor kleding en sensopathisch spel met stoffen. memory

Bij de Ikea zocht ik met dochterlief allemaal verschillende stofjes uit van verschillende kleuren en materialen. Hier hebben wij veel memory mee gespeeld.

Thema kleding activiteiten – vooruit nog een paar

Organiseer een kleine modeshow waar kinderen hun themakleding kunnen laten zien. Zet een catwalk op en laat de kinderen trots paraderen terwijl anderen klappen en juichen. Helemaal gaaf als je een multiculturele groep hebt en ze kleding aan doen van hun eigen cultuur!

Zet een fotohoek op met een passende achtergrond voor het thema kleding. Laat de kinderen individueel of in groepen foto’s maken om hun kostuums vast te leggen.

Laat de kinderen zich verkleden in hun favoriete thema. Zorg voor verschillende kostuums en accessoires die bij het gekozen thema passen, zoals superhelden, prinsessen, dieren, of sprookjesfiguren.

En deze deed ik wel eens als gastouder als de peuters uit hun middagslaapje kwamen.. Zoek je kleding! Die had ik dan verstopt tussen het speelgoed of ergens in de woonkamer. Hilarisch alleen moet je wel oppassen dat je de sokken niet te goed verstopt….

Leesboeken bij thema kleding

Op zoek naar meer leuke lesideeën en thema’s?

Footer1
ellen
Delen is enorm lief

ellen

Hoi Ik ben Ellen eigenaar van MamaScrapelle. Ik ben dol op nieuwe ervaringen zoals uitstapjes en nieuwe producten uitproberen. Mijn dochter uit 2013 en man testen graag met me mee. In het dagelijks leven sta ik 3 dagen per week op de leukste Montessori school van Den Haag. Ik ben 5 jaar gastouder geweest en heb dus veel ervaring met kinderen van alle leeftijden. In de tijd dat ik mij weet los te wurmen van een schermpje lees ik graag een boek. Samen met Selena beheren we een toffe boekenblog. www.stoerleesvoer.nl

2 reacties

  1. Beste mevr. Ellen , bedank voor de tips bij thema kleding het komt goed van pas we zijn nu bezig met deze thema in de peuterza en ben mooi op weg geholpen .
    Groetjes van Emerita

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.