Thema ziek zijn

In Februari heb ik met de kinderen het thema ziek zijn gedaan. Een erg leuk thema om met de kinderen te doen zeker omdat ze allemaal wel ziek waren geweest of iemand thuis ziek was. Wij hadden net Woezel en Pip compleet en de eerste dagen heb ik elke dag voorgelezen uit Dokter Pip.

Dokter Pip

Woezel en Pip Dokter Pip

Compleet met Woezel en Pip, Pleisters, dokterskoffer, verband en het voorleesboek Dokter Pip las ik elke dag voor en speelde het spel tijdens het voorlezen na met de grote knuffels. Maar ziek zijn is eigenlijk helemaal niet leuk vond Woezel.

Woezel moest ook een pleister krijgen van de kinderen en hierna gingen ze al snel zelf aan de slag om verbanden aan te leggen op de knuffels en de poppen. Zelf moest ik regelmatig ziek zijn en werd ik beter gemaakt door de kindjes.

Woezel en Pip Dokter Pip Woezel en Pip Dokter Pip

 Medicijnpotje

Thema ziek zijn 0-4 jaar

Uiteraard moest er ook geknutseld worden bij dit leuke thema. De eerste knutsel was een medicijnpotje vullen met medicijnen. Op een potje met rondjes plakten ze gekleurde rondjes. De een koos alles in dezelfde kleur, de ander deed alles om en om, zelfs de baby’s plakten er wat op. Vrolijke potjes met pillen om beter te worden.

Ziek zijn in bed liggen

 Thema ziek zijn 0-4 jaar

Op Pinterest had ik voor thema ziek zijn leuke kleurplaten gevonden waaronder eentje met een dekbed. Hier knipte ik stroken gekleurd papier bij en liet de kinderen de stroken plakken op het dekbed. Zo kregen de kindjes een vrolijk dekbed waar ze met veel slapen vast gauw beter werden.

Poppetje van verbandmiddelen

Thema ziek zijn 0-4 jaar

Per poppetje heb je nodig:

  • Gaasje
  • 2 pleisters
  • 2 ijslolliestokjes of mondspatels
  • 2 ogen
  • 1 wattenschijfje
  • Lijm en papier
Ik maakte 1 voorbeeld en de kinderen kregen alles gelijmd aangereikt van mij en mochten zelf bepalen hoe ze het poppetje in elkaar zetten.

Ambulance knutselen

Thema ziek zijn 0-4 jaar

In een soort estafette knutselopdracht gingen de kinderen aan de slag met de ambulance. Ze kleurden de auto, prikten het rode kruis (als ze wilden) plakten het rode kruis op de auto en verfden 2 wc rollen met bruine verf. De kleine babyhandjes verfde ik bruin en zette daarmee een handafdruk op de wielen.

Thema ziek zijn 0-4 jaar Thema ziek zijn 0-4 jaar

Tussendoor werd er steeds tatutatutatu gezongen haha

Beterschapskaart

Thema ziek zijn 0-4 jaar

Er moest natuurlijk ook een beterschapskaart geknutseld worden. In dit geval gingen ze lekker aan de slag met kleurtjes en plakte ik het op een groen papiertje. Ik vertelde de kinderen wat er op stond, maar ze vonden eigenlijk vooral de kikker wel erg grappig.

Apotheek spullen

Thema ziek zijn 0-4 jaar

Als je ziek bent dan moeten papa en mama wel eens medicijnen halen bij de apotheek. Dat kan in doosjes zitten of in potjes en soms krijg je medicijnen uit een spuitje of klein bekertje. Van mijn tante die bij de apotheek in Rijswijk werkt kreeg ik een grote verzameling met dit allemaal en de oudere kinderen hebben hier een paar keer leuk mee gespeeld. Ze verzonnen wat voor medicijn erin zat, waar het naar smaakte en welke kleur het had. Of het voor de keel, oren of buik was. En ze ‘schreven’ recepten uit op het kladblok. Erg leuk voor het fantasiespel compleet te maken.

Verven met spuiten

Het laatste werkje wat ik aanbood in het thema ziek zijn. De kinderen vonden het geweldig om te doen. Zorg dat je je tafel goed beschermt, een sopje en washanden in de buurt hebt, verfschorten klaar hebt liggen en een plek om de natte kunstwerken neer te leggen.

verven met een spuit kunst verven met een spuit kunst

Ik gebruikte weer de 3 hoofdkleuren rood, geel en blauw en had voor elke kleur een spuitje liggen. De potjes zijn medicijndoosjes en deze waren van groot naar klein. Zo ook de spuitjes die alle drie anders druppelen en spuiten. Zo leren ze in 1 activiteit kleuren mengen, groot en klein en een leuke nieuwe techniek.

verven met een spuit kunst verven met een spuit kunst

Ik nam vingerverf en deed hier water bij. Achteraf iets teveel water, maar de kinderen hadden dikke pret en daar gaat het om. Dochterlief probeerde zelfs met 1 hand de spuit leeg te krijgen wat ik best knap vind voor kind van bijna 3 jaar om die motorische handeling te kunnen.

verven met een spuit kunst verven met een spuit kunst

De tekeningen waren echt kleddernat en heb ik voorzichtig een keukenpapier opgelegd om overtollig vocht op te nemen. Prachtige aquarelschilderijen kwamen te voorschijn.

verven met een spuit kunst

Delen is enorm lief

ellen

Hoi Ik ben Ellen eigenaar van MamaScrapelle. Ik sta voor de klas op een basisschool en hou van speelgoed testen, op stap gaan en creatieve dingen. Mijn dochter van 7 jaar test graag mee!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Post comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.