Thema ziek zijn – een thema in gekke tijden van corona

In februari heb ik met de kinderen het thema ziek zijn gedaan. Dit is tegenwoordig door de Covid – 19 epidemie natuurlijk best actueel. In 2016 alweer deed ik dit thema met de gastkinderen in februari. Een maand waarin sowieso het verkoudheidsvirus wel de kop op steek.

Boeken thema ziek zijn

Zoals jullie weten begin ik een thema altijd met naar de bibliotheek gaan om boeken uit te zoeken die bij een thema passen. Dus voor thema ziek zijn ging ik ook de bibliotheek in. Aan de andere kant vind ik nieuwe prentenboeken ook altijd leuk en een thema als ziek zijn is elk jaar educatief voor de kinderen, dus nieuwe halen bij de boekhandel of bol kan natuurlijk ook als je net zo’n boekenwurm bent als ik.

Dokter Pip

thema ziek zijn

Compleet met Woezel en Pip, Pleisters, dokterskoffer, verband en het voorleesboek Dokter Pip las ik elke dag voor en speelde het spel tijdens het voorlezen na met de grote knuffels. Maar ziek zijn is eigenlijk helemaal niet leuk vond Woezel.

Woezel moest ook een pleister krijgen van de kinderen en hierna gingen ze al snel zelf aan de slag om verbanden aan te leggen op de knuffels en de poppen. Zelf moest ik regelmatig ziek zijn en werd ik beter gemaakt door de kindjes.

Lees ook deze blog over je kind voorbereiden op een ziekenhuisbezoek

Medicijnpotje

thema ziek zijn

Uiteraard moest er ook geknutseld worden bij dit leuke thema ziek zijn. De eerste knutsel was een medicijnpotje vullen met medicijnen. Op een potje met rondjes plakten ze gekleurde rondjes. De een koos alles in dezelfde kleur, de ander deed alles om en om, zelfs de baby’s plakten er wat op. Vrolijke potjes met pillen om beter te worden.

Ziek zijn in bed liggen

thema ziek zijn

Op Pinterest had ik voor thema ziek zijn leuke kleurplaten gevonden waaronder eentje met een dekbed. Hier knipte ik stroken gekleurd papier bij en liet de kinderen de stroken plakken op het dekbed. Zo kregen de kindjes een vrolijk dekbed waar ze met veel slapen vast gauw beter werden.

Poppetje van verbandmiddelen

thema ziek zijn

Per poppetje heb je nodig:

  • Gaasje
  • 2 pleisters
  • 2 ijslolliestokjes of mondspatels
  • 1 wattenschijfje
  • 2 ogen
  • Lijm en papier

Ik maakte 1 voorbeeld en de kinderen kregen alles gelijmd aangereikt van mij en mochten zelf bepalen hoe ze het poppetje in elkaar zetten. Dat werden hele aparte poppetjes in thema ziek zijn kan ik je vertellen.

Ambulance knutselen

In een soort estafette knutselopdracht gingen de kinderen aan de slag met de ambulance. Ze kleurden de auto, prikten het rode kruis (als ze wilden) plakten het rode kruis op de auto en verfden 2 wc rollen met bruine verf. De kleine babyhandjes verfde ik bruin en zette daarmee een handafdruk op de wielen. Tussendoor werd er steeds tatutatutatu gezongen haha

Beterschapskaart voor thema ziek zijn

thema ziek zijn

Er moest natuurlijk ook een beterschapskaart geknutseld worden. In dit geval gingen ze lekker aan de slag met kleurtjes en plakte ik het op een groen papiertje. Ik vertelde de kinderen wat er op stond, maar ze vonden eigenlijk vooral de kikker wel erg grappig.

Apotheek spullen

thema ziek zijn

Als je ziek bent dan moeten papa en mama wel eens medicijnen halen bij de apotheek. Dat kan in doosjes zitten of in potjes en soms krijg je medicijnen uit een spuitje of klein bekertje. Van mijn tante die bij de apotheek in Rijswijk werkt kreeg ik een grote verzameling met dit allemaal en de oudere kinderen hebben hier een paar keer leuk mee gespeeld. Ze verzonnen wat voor medicijn erin zat, waar het naar smaakte en welke kleur het had. Of het voor de keel, oren of buik was. En ze ‘schreven’ recepten uit op het kladblok. Erg leuk voor het fantasiespel compleet te maken in thema ziek zijn.

Verven met spuiten voor thema ziek zijn

Het laatste werkje wat ik aanbood in het thema ziek zijn. De kinderen vonden het geweldig om te doen. Zorg dat je je tafel goed beschermt, een sopje en washanden in de buurt hebt, verfschorten klaar hebt liggen en een plek om de natte kunstwerken neer te leggen.

Ik gebruikte weer de 3 hoofdkleuren rood, geel en blauw en had voor elke kleur een spuitje liggen. De potjes zijn medicijndoosjes en deze waren van groot naar klein. Zo ook de spuitjes die alle drie anders druppelen en spuiten. Zo leren ze in 1 activiteit kleuren mengen, groot en klein en een leuke nieuwe techniek.

Ik nam vingerverf en deed hier water bij. Achteraf iets teveel water, maar de kinderen hadden dikke pret en daar gaat het om. Dochterlief probeerde zelfs met 1 hand de spuit leeg te krijgen wat ik best knap vind voor een kind van bijna 3 jaar om die motorische handeling te kunnen.

De tekeningen waren echt kleddernat en heb ik voorzichtig een keukenpapier opgelegd om overtollig vocht op te nemen. Prachtige aquarelschilderijen kwamen te voorschijn. Vond je deze blog over thema ziek zijn leuk pin je dan onderstaande foto?

Lees ook deze blog over je kind voorbereiden op een ziekenhuisbezoek

thema ziek zijn
Footer1
ellen
Delen is enorm lief

ellen

Hoi Ik ben Ellen eigenaar van MamaScrapelle. Ik ben dol op nieuwe ervaringen zoals uitstapjes en nieuwe producten uitproberen. Mijn dochter uit 2013 en man testen graag met me mee. In het dagelijks leven sta ik 3 dagen per week op de leukste Montessori school van Den Haag. Ik ben 5 jaar gastouder geweest en heb dus veel ervaring met kinderen van alle leeftijden. In de tijd dat ik mij weet los te wurmen van een schermpje lees ik graag een boek. Samen met Selena beheren we een toffe boekenblog. www.stoerleesvoer.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.