Thema carnaval peuters – een boekreview Lou viert carnaval

Het duurt nog maar even en dan barst de Carnaval weer los. in de ene stad/dorp wordt hier meer aandacht aan gegeven dan de andere. Zelf ben ik er niet echt mee opgegroeid, maar voor kinderen is het natuurlijk super leuk om zich te mogen verkleden en naar die prachtige stoet te kijken die voorbij gaat. Ik mocht een uniek boek reviewen namelijk Lou viert carnaval. Waarom deze uniek is lees je hier speciaal voor Thema carnaval peuters!

Lou viert Carnaval 

Lou viert Carnaval past perfect bij Thema carnaval met peuters. In dit boek maken we kennis met Lou. Lou mag zich verkleden omdat het carnaval is. Overal op straat zijn er mensen verkleedt en ook zijn klasgenootjes zijn verkleed. Lou kan alleen nergens zijn vriendinnetje Anissa vinden en wie is toch die beer die hij telkens voorbij ziet komen en zo aardig is voor hem? Uiteindelijk vindt hij Anissa en ontdekt hij dat zijn juf in het berenpak zit.

Ik mocht Lou viert Carnaval reviewen. Prentenboek Kathleen Amant met educatief materiaal. thema carnaval peuters diversiteit

Bovenstaande zou een samenvatting kunnen zijn van Lou viert carnaval gekeken door de ogen van een peuter/ kleuter of ouder iemand die niet goed verder kijkt! Er is namelijk nog veel meer te zien en te ontdekken!

Diversiteit in de boeken van Kathleen Amant

lou op weg naar school

Kathleen Amant schreef twee boeken over Lou. Namelijk ook Lou op weg naar school. Centraal in deze boeken staat de diversiteit van mensen. Clavis uitgeverij bracht deze boeken uit en dankzij Provincie West-Vlaanderen werd er ook educatief materiaal bij ontwikkeld zodat leerkrachten en anderen kleuters over de diversiteit kunnen vertellen. Kathleen Amant tekende speciaal hiervoor extra afbeeldingen.

Ik mocht Lou viert Carnaval reviewen. Prentenboek Kathleen Amant met educatief materiaal. thema carnaval peuters diversiteit

Om mee te doen aan een carnavalsfeest maakt het niet uit wat je huidskleur, geslacht of religie is. Kun je lopen of niet, heb je een gehoorapparaat, bril of oogpleister op? Heb je autisme, ADHD, een hazenlip of een gekke knobbel op je arm? Het maakt niet uit! Carnaval is er voor iedereen!

Ik mocht Lou viert Carnaval reviewen. Prentenboek Kathleen Amant met educatief materiaal. thema carnaval peuters diversiteit

Voor volwassenen is het vanzelfsprekend dat iedereen anders is, maar voor kinderen is dit niet altijd het geval. En het is al helemaal lastig om al die diversiteit in een boekenreeks te stoppen zoals die van Lou. Een speciaal ontwikkelingsteam ging hier mee aan de slag en hield onder andere rekening met verschillende:

  • huidskleuren
  • leeftijden
  • gezinssamenstellingen
  • kapsels (jongens, meisjes, en onduidelijk voor de fantasie )
  • lichaamsvormen en grootte
  • verkleden voor kleuters die dit niet willen/wel willen
  • hulpmiddelen voor zien en horen ( bril, oogpleister, gehoorapparaat)

en nog veel meer!

Ontwikkelingspakket in thema carnaval peuters en kleuters

Bij het boek Lou viert carnaval is een groot ontwikkelingspakket samengesteld van ruim 130 pagina’s! Hij is gratis te downloaden op klik hier. Perfect bij thema carnaval met peuters en kleuters.

In dit pakket vind je allemaal verschillende activiteiten die bij het boek horen. Zoals verschillende vragen over alle prenten, verkleden, een vormenfestijn, van woorden tot muziek en nog veel meer.

Ik mocht Lou viert Carnaval reviewen. Prentenboek Kathleen Amant met educatief materiaal. thema carnaval peuters diversiteit
emoties Lou

Het leuke is dat sommige opdrachten ook los gebruikt kunnen worden zonder het boek zoals het verkleedspel en het vormenfestijn. Deze deed ik dan ook lamineren voor de kinderen om er mee aan de slag te gaan.

Verkleedspel in thema carnaval peuters

Deze 6 poppetjes en heel wat verkleedkleren knipte ik uit, lamineerde ik en knipte ik weer uit. Ik las uitvoerig het boek voor met de oudste peuters en wees ze extra op de details van sommige kinderen uit boek. Deze heeft blond haar, deze heeft zwart haar. Dit kindje heeft een donkere huid en dit kindje heeft een lichte huid. Deze draagt een brilletje en deze zit in een rolstoel. Diversiteit is super belangrijk en dat behandelen we dan ook uitgebreid in thema carnaval peuters en kleuters.

Ik mocht Lou viert Carnaval reviewen. Prentenboek Kathleen Amant met educatief materiaal. thema carnaval peuters diversiteit

Nadat ik klaar was met voorlezen vroeg ik de kinderen wie er verkleed was als Indiaan, Banaan, vlinder etcetera. Met veel plezier deden de oudste peuters deze opdracht. En het leuke is dat ze daarna zelf ook hun eigen verhaal kunnen vertellen met alle andere verkleedkleren die er nog waren. Een leuke tafelactiviteit bij slecht weer!

Vormenfestijn met Lou viert carnaval

vormen sorteren

Ook gingen we aan de slag met alle vormen en kleuren die in het pakket zitten. Ook deze had ik allemaal uitgeknipt, gelamineerd en weer uitgeknipt. Er zijn  vlinders in, een draak en een vormenbakfiets met clown om de verschillende vormen neer te leggen in een patroon bijvoorbeeld. Met veel vrolijke kleuren en vormen een educatieve bezigheid in thema carnaval peuters.

vormen en kleuren

Daarbij zitten er genoeg vormen om aan de slag te gaan met 2 kindjes en wil je het met meer kindjes tegelijk doen dan print je de pagina’s met vormen gewoon nog een keer uit. Door de vlinder is het ook geschikt om te gebruiken tijdens thema’s als kriebelbeestjes, lente, vormen en kleuren.

Nu wij van alles hebben geleerd over de diversiteit die besproken wordt in Lou viert carnaval wordt de samenvatting van het boek toch opeens totaal anders!

Review Lou viert carnaval

In dit boek maken we kennis met Lou. Lou mag zich verkleden omdat het carnaval is. Samen met papa loopt hij naar school. Overal op straat zijn er mensen verkleed en ook zijn klasgenootjes zijn verkleed. We komen kindjes tegen die in een rolstoel zitten, een gehoorapparaat hebben, een bril dragen, een oogpleister of een hazenlip hebben. We komen kindjes tegen die duidelijk een jongen of een meisje zijn, maar er zijn ook kindjes waar we het niet van weten. Sommige kinderen zijn niet verkleed maar feesten wel gezellig mee in de optocht of maken foto’s!

Lou kan alleen nergens zijn vriendinnetje Anissa vinden en wie is toch die beer die hij telkens voorbij ziet komen en zo aardig is voor hem? Onderweg staan er allemaal mensen langs de kant. Oude mensen en jonge mensen. Zo staat ook vake, zijn andere papa, met zijn zusje langs de kant. Hiernaast zien wij een meneer staan met een grote zonnebril en een loopstok.

Uiteindelijk vindt hij Anissa en ontdekt hij dat zijn juf in het berenpak zit. Vandaag is zij geen juf maar een knuffelbeer en dat laten de kindjes zich geen twee keer zeggen.

Dit en nog veel meer is er te ontdekken in dit prachtige prentenboek van mijn favoriete schrijfster! Ga jij hem gebruiken? thema carnaval peuters

Auteur: Kathleen Amant | Uitgeverij: Clavis | 9789044829945 Je koopt hem onder andere op bol

Lees ook deze blogs

Footer1
ellen
Delen is enorm lief

ellen

Hoi Ik ben Ellen eigenaar van MamaScrapelle. Ik ben dol op nieuwe ervaringen zoals uitstapjes en nieuwe producten uitproberen. Mijn dochter uit 2013 en man testen graag met me mee. In het dagelijks leven sta ik 3 dagen per week op de leukste Montessori school van Den Haag. Ik ben 5 jaar gastouder geweest en heb dus veel ervaring met kinderen van alle leeftijden. In de tijd dat ik mij weet los te wurmen van een schermpje lees ik graag een boek. Samen met Selena beheren we een toffe boekenblog. www.stoerleesvoer.nl

1 reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.