Wij hebben in onze kleuterklas nu net het thema kunst afgerond. Het thema kunst kleuters lijkt misschien wat lastig, maar is echt een geweldig thema om uit te werken! We hadden hier eigenlijk nog wel weken over door kunnen werken. Bij dit thema ga je natuurlijk veel aan de slag met zelf kunst maken, dus we hebben behoorlijk wat knutselwerkjes gemaakt. In deze blog zet ik wat leuke ideeën en knutseltips voor het thema kunst bij kleuters op een rijtje.
Een creatief thema: kunst bij kleuters
Het thema kunst heb ik een paar jaar geleden al eens eerder gedaan in mijn kleuterklas. Leuk is het dat we dit jaar weer totaal andere dingen hebben gedaan! Dit thema is zo veelzijdig, dat je er echt alle kanten mee op kunt, en je kunt hier echt vele weken mee vooruit. Het is een thema dat misschien in het begin even moet groeien bij de kinderen, omdat het misschien wat meer onbekend is voor ze. Maar gaandeweg raken er steeds meer in thuis en raken ze er echt enthousiast over. Na ons museumbezoek waren de kinderen helemaal in de ban van het thema en zijn we ook een museum in de klas gaan maken. En daar moesten we natuurlijk wel behoorlijk wat kunstwerken voor knutselen!
De start van ons thema kunst kleuters
Wij zijn het thema gestart met het lezen van prentenboek ‘De stip’. Er lag een kunstwerk in de klas, maar daar stond alleen maar een stip op, met een naam. Dat was gek! Na het lezen van het boek kwamen we erachter dat dit het kunstwerk is van Floor, de hoofdpersoon uit het boek. Floor gaat aan de slag met het maken van stippenkunstwerken. En dat is dus precies wat wij hebben gedaan aan de start van dit thema!
Op de foto zie je onze themakast. Daar staan een aantal boeken op die ik dit thema heb gebruikt (er stonden er nog wel veel meer op het boekenrekje). Sommige van deze boeken heb ik ook gereviewd voor StoerLeesVoer, dus wil je daar meer over weten, dan kun je op onderstaande links klikken:
Het prentenboek van ‘De stip*’ kun je hier aanschaffen.
Stippenkunst van Kandinsky
We zijn de eerste week aan de slag gegaan met stippenkunstwerken. We hebben volop geëxperimenteerd met het mengen van kleuren. We hebben kleuren gemengd en hier stippen mee gemaakt. We hebben ook stippenkunst gemaakt zoals Kandinsky, maar dan van papier. En deze opdracht was voor de kleuters toch wel lastiger dan verwacht. We hebben de kunstwerken van Kandinsky uitgebreid bekeken tijdens ons thema kunst kleuters en daarna gingen de kinderen zelf aan de slag. Ik moet erbij zeggen dat deze opdracht makkelijk lijkt, maar voor de meeste kinderen echt lastiger was dan verwacht.
De kinderen mochten zelf kleuren kiezen, en hier cirkels van verschillende maten van knippen. Kijk hieronder maar eens naar de toffe kunstwerken!
Een palet met propjes maken
Een schilder heeft natuurlijk een palet! De kinderen hebben hun eigen palet gemaakt. Ze knippen het palet uit, moeten het rondje eruit prikken en kiezen hun favoriete kleuren crêpe-papier uit om de verfklodders op te vullen door propjes te maken.
Zelf schilderij lijsten meten en maken
Deze knutsel is vooral ook een mooie oefening in het meten. De kinderen uit mijn klas hebben echt ontzettend van deze opdracht genoten én er veel van geleerd! Deze opdracht binnen het thema kunst kleuters kost weinig voorbereidingstijd, maar is superleuk om te doen.
Ik heb verschillende bekende schilderijen uitgeprint. Hier hebben we eerst wat activiteiten mee gedaan, zoals de schilderijen bespreken. De kinderen gaven bijvoorbeeld aan wat ze wel of niet mooi vonden en waarom. En we hebben bedacht welke schilderijen van dezelfde kunstenaar zouden zijn. Voor het maken van de lijsten heb ik de kroonrepen gebruikt, waar we ook de verjaardagsmutsen van maken.
Eerst hebben we in de kring besproken hoe je dat nu handig kan aanpakken en het met zijn allen een keertje gedaan. Daarna mochten de kinderen kiezen of ze alleen of in tweetallen aan de slag gingen, met een schilderij naar keuze. Volop betrokkenheid!
Later dit thema hebben we ook zelf titels bij de schilderijen gestempeld. Bij elkaar was het zo net een echt museum!
Een zelfportret met een mooie lijst
Veel schilders maken ook zelfportretten. Hoe leuk is het om dan ook aan de slag te gaan met een zelfportret? De kinderen bekijken zichzelf goed in de spiegel, en gaan daarna een zelfportret tekenen. Deze maken ze af met een mooie lijst, met een patroon van plakfiguurtjes.
Keith Haring poppetjes maken bij thema kunst kleuters
De laatste week van dit thema hebben wij een specifieke kunstenaar uitgekozen, waar we verder mee aan de slag gingen. De kinderen waren heel enthousiast over het werk van Keith Haring. We hebben dus onze eigen Keith Haring kunst gemaakt! Deze gekke poses hebben we uitgeprobeerd en iedereen heeft een foto gemaakt in zijn mooiste pose. Deze hebben we uitgeprint en vervolgens hebben de kinderen kleine stukjes papier gescheurd en daarmee hun eigen lichaam van de foto opgevuld. Uiteindelijk hebben we hier een groepskunstwerk van gemaakt. En we hebben heel goed gekeken hoe dat er bij Keith Haring uitzag, dus de ‘beweegstreepjes’ mochten natuurlijk niet ontbreken!
Grote Keith Haring schilderijen
We hebben ook héle grote Keith Haring figuren gemaakt tijdens ons thema kunst kleuters. Dit hebben de kinderen in tweetallen gedaan. We hadden hele grote rollen papier, die we op de maat hebben geknipt van de lichaamslengte van de kinderen. Ze hebben hierbij moeten overleggen wie er ging liggen en wie er de vorm ging omtrekken. Daarna kwam er overleg welke twee kleuren gekozen werden, want er moest een kleur gemengd worden! En dat verven was een flinke klus, want je hebt behoorlijk wat verf nodig! Het heeft even een dag nodig om te drogen, maar daarna kunnen de kinderen nog aan de slag met het trekken van de zwarte lijnen. En het maken van de ‘beweegstreepjes’ natuurlijk!
Beroemde kunstwerken namaken
Sommige kinderen waren helemaal geïnspireerd door sommige kunstwerken en gingen gewoon tijdens de werkles zelf aan de slag met het namaken van deze beroemde kunstwerken. Vooral ‘Het meisje met de parel’ was het favoriete kunstwerk bij mijn kleuters. De kinderen hebben deze nagetekend, maar ook nageschilderd.
Stippenkunst uit de slacentrifuge
Deze laatste knutselopdracht in het thema kunst bij kleuters was gewoon ware magie voor de kinderen! We hebben stippenkunst gemaakt op verschillende manieren, dus ook door te schilderen met de slacentrifuge.
Voor iedereen die dit ook wil doen, het is niet moeilijk, maar je moet even weten hoe je het goed doet.
- Zorg voor een (oude) slacentrifuge*.
- Laat de kinderen een cirkel uitknippen op het juiste formaat.
- Prik in het midden met een prikpen een gaatje.
- Leg de cirkel in de slacentrifuge.
- Kies enkele kleuren verf. Dit kan gewoon plakkaatverf zijn.
- Spuit deze op de cirkel. Je kunt dit in cirkels opspuiten, of juist in stippen of strepen. Alles zal een ander effect geven, dus experimenteer hier ook zeker mee.
- Zet de deksel op de slacentrifuge en draai deze flink rond.
- Je prachtige kunstwerk is klaar!
Thema kunst kleuters: een tof en creatief thema!
Wij zijn maar 4 weken met dit thema kunst bij de kleuters bezig geweest, maar we hadden nog veel meer leuks kunnen bedenken en maken. Dit thema is echt zo creatief en inspirerend. Maar daarnaast ook nog eens heel leerzaam. De kinderen zijn ook veel aan de slag gegaan met vrij knutselen of zelf lekker tekenen of verven.
Nog meer thema inspiratie:
Wil je nog meer ideeën voor het thema kunst? Kijk dan zeker ook bij onze blog ‘Thema kunst peuters‘.
- Thema de mooiste vis
- Thema kinderliedjes
- Thema ziek zijn
- Thema sprookjes
- Thema piraten
- Thema Gruffalo en Griezelen
- 26 tips om thuis tafels te oefenen
- 100 online activiteiten ook voor thuis
- 60 tips bouwen met duplo
- 20 spelideeën voor thuis
- thema kleding peuters
- Thema carnaval
- Thema kunst peuters
- Thema dit ben ik