Skip to Content

Thema dit ben ik- een project voor peuters en kleuters

Tthema dit ben ik. Ik heb veel 2 jarigen die steeds meer familieleden kunnen benoemen, maar ook eigen lichaamsdelen gaan erg goed. Tijd om die talenten eens vast te leggen dus! Dit thema is geschikt voor peuters en kleuters. Leuk voor thuis, op de opvang of school.

thema wie ben ik

Thema Dit ben ik?

Met het thema Dit ben ik kun je natuurlijk niet alleen over jezelf praten, of over je familieleden, maar ook verschillen tussen mensen benoemen. Van bruinharig en blond, steil en krullend haar, klein – groot, dik – dun , jong en oud. Wel een bril, niet een bril en noem maar op. Hoe ziet het kind zichzelf en hoe groot is hun fantasie in dit alles. Wie ben ik is een erg leuk thema voor kinderen rond de 2 jaar en ouder!

Boeken thema dit ben ik?

Ik begin altijd een thema door boeken voor te lezen. Eerst even wat woordkennis ophalen, interactief voorlezen en napraten. Daarna introduceer ik vaak woordkaarten die je bij heel veel creatieve juffen op internet kunt vinden. Daarbij kun je bij thema dit ben ik denken aan:

 Kleur jezelf

Als eerste heb ik de kinderen zichzelf laten inkleuren. Het was erg leuk om te zien dat ze zonder problemen op mijn rol behang gingen liggen en al giechelend het omtrekken met het potlood ondergingen. Zeker in de nek kietelde het behoorlijk haha. Ik probeerde ze de tekeningen eerst op de grond in te laten kleuren, maar het papier ging alle kanten op en met meerdere kinderen kwam ik handen en zwaar speelgoed te kort. Helemaal omdat wat kruipende baby’s die vervolgens wegpakte! Je kunt de tekening ook oprollen en steeds een stukje verder afrollen om te laten inkleuren. Hoe ouder ze worden hoe serieuzer ze hier mee omgaan! Leuk om vervolgens op de slaapkamerdeur te hangen voor een herinnering aan thema wie ben ik.

Kleuters zullen veel serieuzer met deze dit ben ik opdracht omgaan en je zult zien dat er grote verschillen in de ontwikkeling van lichaam inkleuren. Ook erg leuk om dit jaarlijks te doen en na een paar jaar de verschillen te bekijken.

 Spiegeltje Spiegeltje in de hand

Deze knutsel vond mijn dochter zo leuk bij thema dit ben ik, dat ze er wel 2 heeft gemaakt ( een derde keer heb ik maar gezegd dat ze nu genoeg spiegels had en liet haar spelen met haar spiegels die al af waren)

Benodigdheden voor deze bling bling knutsel thema dit ben ik:

  • Stuk karton tegen het doorbuigen
  • Vel papier
  • Oude cd/dvd
  • Lijm
  • Bling bling steentjes
thema wie ben ik

Werkwijze spiegel:

Plak de cd/dvd op het papier en doe om de rand lijm en ook op de buitenstand rand van de cd/dvd. En dan laat je ze lekker plakken! Wat zijn ze lekker bezig met het thema dit ben ik.

Dochterlief begon zoals met veel dingen spontaan te sorteren op vorm tijdens het plakken!

Als tekst verzon ik op dit spiegeltje:

Spiegeltje spiegeltje in de hand

wie is het ondeugendste kind van het hele land?

Thema dit ben ik voor een dreumes

Als variatie op het thema dit ben ik voor dreumesen: Laat ze de achterkant zelf verven met vingerverf en plak op de voorkant de spiegel. Niet over hun mooie kunstwerk heen dus. Vanaf ongeveer 8 maanden kunnen ze dit goed vasthouden en vol interesse naar zichzelf kijken! Erg leuk om te zien.

Teken gezichten

Dochterlief vond dit een erg leuke opdracht bij thema wie ben ik. De laatste tijd is ze sowieso al minder van het krassen, maar meer van het ‘schrijven’. Een gezicht tekenen is natuurlijk heel nauwkeurig en ze wees direct aan wie wie was op de kleurplaat. Oupa, Omi, Oma, Mama en Papa en ik!

Waar ze eerst heel rustig begon, moest op het eind ook nog even de haren gekleurd worden, wat toch even krassen werd. Maar je kunt goed zien dat ze echt overal twee stippen voor de ogen, een streep voor de mond en vrolijke neuzen heeft getekend! Wie ben ik door de ogen van een peuter. Leuk om te zien!

thema wie ben ik

Dit ben ik – stamboom

Het is ook nog leuk om aan de slag te gaan met een stamboom bij het thema dit ben ik. Laat de kinderen foto’s meenemen van ouders opa’s en oma’s broertjes zusjes ooms tantes neefjes en nichtjes. Wat zijn de verschillen bij wie in huis.
Leuk om ook neer te leggen met blokjes met hoeveel mensen je in huis woont. Want in het thema wie ben ik past ook heel goed je gezin!

Kijk ook eens voor een gepersonaliseerd spel wie ben ik

Thema Dit ben ik emoties

Iets wat ook bij elk mens hoort zijn emoties. Ben jij vaak vrolijk of verdrietig. Boos of rustig, verlegen of spontaan, moe, sip, blij, verliefd zoveel emoties. Kunnen ze een kleur benoemen bij een emotie, lees voor uit het kleurenmonster bijvoorbeeld.

Maar ook in gedrag kan een kind anders zijn. Rustig, druk, dromerig, veel kletsen, snel boos.

En dan heb je nog lievelingskleuren, lievelingskleren. Hobby’s. Zoveel dingen die bij het thema wie ben ik passen. Het is maar net waar je de nadruk op wilt leggen, hoe oud de doelgroep is waar je mee werkt en waar de interesse van de kinderen liggen. Weten wie je bent gaat verder dan je lichaam en hoe je eruit ziet!

Op mijn Pinterest bord Wie ben ik kun je nog veel meer inspiratie vinden voor dit leuke thema dit ben ik!

Op zoek naar meer leuke lesideeën en thema’s?

Veel plezier met thema dit ben ik!

thema wie ben ik
Footer1
ellen
Delen is enorm lief

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.