Thema Kleding een educatief thema voor peuters en kleuters

De afgelopen weken zijn wij druk bezig geweest met het thema kleding. Geïnspireerd door het sterk wisselende weer bedacht ik dit thema. De ene dag konden de kinderen namelijk in zomerkleding lopen waar de andere dag de kaplaarzen en warme jassen tevoorschijn moesten worden gehaald. Een enkele keer werd er zelfs op 1 dag van kleding gewisseld omdat het in de ochtend koud was en in de middag warm. Zoveel kleding, in de belevingswereld van de kinderen, nodigde uit voor heel wat knutselmateriaal en sensopathisch spel.

Thema Kleding

Binnen het thema kleding bedacht ik verschillende DIY knutsels voor de kinderen.

thema kleding oefenbord kleding

Ik maakte een oefenbord om verschillende technieken van kleding aandoen te oefenen

voelkleed thema kleding

Ik maakte ook een sensopathisch voelkleed om allemaal verschillende materialen stof te voelen.

DIY thema kleding 0-4 jaar

De kinderen gingen aan de slag om verschillende kledingstukken te maken. Ik probeerde met elke knutsel met ander materiaal aan de slag te gaan en andere technieken te proberen.

Zomerpet maken – oefenen met vormen

Ik tekende een pet en knipte deze op verschillende manieren uit en trok deze weer over op verschillende gekleurde papiertjes.

thema kleding zomerpet
thema kleding zomerpet

Ik maakte een voorbeeld en legde uit wat de bedoeling was. De oudere kinderen zochten duidelijk de juiste vorm waar de kleine kinderen gewoon lekker plakten waar ze wilden. Heerlijk om die verschillen altijd te zien.

thema kleding pet maken

Stropdas ontwerpen – vormen en kleuren

thema kleding stropdas maken

Bij de Kruidvat had ik verschillende kleuren en structuren foampapier gevonden. Dit knipte ik in verschillende vormen en daar gingen de kids mee aan de slag. Ondertussen oefenden we gelijk de vormen en kleuren en liet ik ze verschillende structuren voelen. ( helaas niet duidelijk op de foto)

thema kleding

Manliefde showde trouwens voor deze gelegenheid even hoe een stropdas eruit zag want de meeste kindjes snapten niet wat het was. Thema kleding is stiekem voor jong en oud!

Ontwerp een broek

thema kleding broek maken

Van de Action had ik nog steeds heel veel van deze vrolijke gekleurde papiertjes over die ik al bij meer knutsels heb gebruikt. De ene kant is met print en de andere kant is een effen kleur. Dochterlief begon zeer geconcentreerd links onderaan en hoe verder ze kwam hoe minder zin ze had haha. Ze wilde graag buitenspelen geloof ik.

broek knutselen

Ontwerp een schoen met een wattenstaafje

schoen knutselen
schoen knutselen

Teken een mooie  damesschoen, of een stoere gymp voor de jongens en teken er rondjes op. Met wat verf en een wattenstaafje laat je ze de stippen inkleuren. (en gaat dat niet hard genoeg dan gaan ze vanzelf lekker anders kliederen!

Ontwerp je t-shirt met stukjes stof

 met stof knutselen

Van alle resten stof had ik kleine stukjes geknipt en hier gingen de kinderen verkleed en al mee aan de knutsel.

thema kleding met stof knutselen

Dochterlief was verkleed als piraat en wilde perse ook haar verrekijker versieren met de stukjes stof. Dat vond ik natuurlijk prima!

Ontdekkingsbord thema kleding

oefenbord kleren sluitingen
thema kleding oefenbord kleding

 

Pak een mooi stuk hout. Zoek kledingstukken op die je wilt verknippen met verschillende technieken. Drukknopen, ritsen, riemen, klittenband, haakjes, knopen noem maar op.

Met een nietpistool zorg je dat het goed vastzit en laat de kinderen lekker oefenen hiermee.

thema kleding oefenbord kleding
thema kleding oefenbord kleding

Vooral de dames waren hier lang zoet mee!

Een DIY kledingwaslijn

was ophangen

Verzamel allemaal verschillende stofjes en knip hier ( in mijn geval deed mijn lieve moeder dit) kleine broeken en shirtjes uit. Zorg dat je verschillende kleuren en materialen gebruikt voor een leuk effect en om meer spelletjes mee te spelen.

thema kleding was ophangen

In een oude doos prikte ik wat gaten en trok hier waslijnen door met touw. Met mini knijpers konden de kinderen zo aan de slag om de was op te hangen.

thema kleding was ophangen

Ook erg leuk om bij elkaar passende kleren te zoeken. Kleren van dezelfde kleur of dezelfde stof.

Sensopathisch kleed van oude kleding

voelkleed thema kleding

Ik vroeg vraagouders om allemaal verschillende stoffen mee te geven waar zij niks meer mee deden. Op marktplaats kocht ik ook nog wat materialen op en mijn schoonmoeder naaide dit heel lief voor mij aan elkaar. Wat resulteerde in een enorme lap met verschillende soorten stoffen. Van Satijn tot Katoen, Wol tot Leer, pluizig zacht en hard dun en dik en verschillende kleuren. Geweldig om te voelen en om te zien.

Memory van Ikea stoffen

thema kleding memory

Bij de Ikea zocht ik met dochterlief allemaal verschillende stofjes uit van verschillende kleuren en materialen. Hier hebben wij veel memory mee gespeeld.

Leesboeken bij thema kleding

Op zoek naar meer leuke lesideeën en thema’s?

Footer1
ellen
Delen is enorm lief

ellen

Hoi Ik ben Ellen eigenaar van MamaScrapelle. Ik ben dol op nieuwe ervaringen zoals uitstapjes en nieuwe producten uitproberen. Mijn dochter uit 2013 en man testen graag met me mee. In het dagelijks leven sta ik 3 dagen per week op de leukste Montessori school van Den Haag. Ik ben 5 jaar gastouder geweest en heb dus veel ervaring met kinderen van alle leeftijden. In de tijd dat ik mij weet los te wurmen van een schermpje lees ik graag een boek. Samen met Selena beheren we een toffe boekenblog. www.stoerleesvoer.nl

2 reacties

  1. Beste mevr. Ellen , bedank voor de tips bij thema kleding het komt goed van pas we zijn nu bezig met deze thema in de peuterza en ben mooi op weg geholpen .
    Groetjes van Emerita

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.