Skip to Content

Azul – Een familiespel waarbij je de mooiste wandversiering maakt

Heb jij wel eens mozaïek gemaakt? De tegels die je legt bij het spelen van Azul doen hieraan denken. Een mooi spel waarbij je tactisch moet spelen om de meeste punten te halen met jou tegels. Er zijn verschillende versies. Over de soorten Azul en wat voor spel dit verder is, vertel ik je graag meer. Hij komt hier nog regelmatig op tafel en is een echte favoriet. Zeker aan te raden als familiespel!

Azul twee dozen
Azul ramen van sintra en zomerpavilioen speldozen

Azul samenvatting

In het tactische bordspel * Azul moet je voor de Portugese koning Manuel I de muren van zijn koninklijk paleis met kleurige tegels versieren. Tijdens het bezoek van de Portugese koning aan het Alhambra in Zuid-Spanje was de koning namelijk erg gebiologeerd van de prachtige Azulejos (de oorspronkelijke witte en blauwe keramische tegels) waarmee de muren van het paleis waren gedecoreerd. Daarom gaf hij onmiddellijk de opdracht aan jou om zijn paleis met soortgelijke decoratieve tegels te verfraaien.

Succes en tweede versie

Azul wint de Nederlandse Spellenprijs – categorie Familie van 2018 neemt je mee naar het paleis van Evora in Zuid-Spanje om daar de muren te bekleden met fraaie tegels. Bij Azul Stained Glass of Sintra * ga je de ramen van het paleis van Sintra voltooien. Deze losstaande opvolger van het strategisch bordspel Azul biedt een dynamisch spelersbord met oneindige variaties.

Azul Zomerpavilioen

Het spel dat ik speel met mijn vrienden, en dat op de foto’s staat is de variant Azul Zomerpavilioen *. Deze steentjes vonden wij mooier. Dit is het derde spel van Azul dat uitkwam, ook een standalone. Voltooi het zomerpavilioen van Koning Manuel 1 om de Portugese koninklijke familie te eren. Deze versie heeft diamantvormige tegels. Er zitten iets meer uitdagingen in deze variant.

Kenmerken

  • Abstract en strategisch spel
  • Stimuleert kritisch denken
  • Stimuleer creativiteit
  • Voor 2 tot 4 spelers
  • Speelduur van 40 minuten
  • Vanaf 8 jaar oud
Azul spel klaarzetten
Azul spel klaarzetten

Top familiespel

Azul zomerpaviloen, de originele versie waarvan je hierboven foto’s kunt zien, won dus de Nederlandse spellenprijs voor familiespellen in 2018. Enorm terecht als je het mij vraagt, want dit spel is en blijft leuk. Ik speel het met mensen die niet zo goed zijn in spelletjes of dit wat lastig vinden, maar ook met mensen die fanatieker spelletjes doen. Vanaf 8 jaar, écht leuk voor alle leeftijden verder. Er is één uitbreiding voor dit spel momenteel, die zorgt dat je met maximaal 6 mensen kunt spelen, in plaats van 4. Ideaal voor het iets grotere gezin dus.

De spelersborden hebben twee kanten. Wij spelen vrijwel altijd met de gekleurde kant. De andere kant heeft geen kleuren en is een andere spelvariant. Hier kies je zelf je kleuren. Dit voegt extra speelopties toe maar het spel is sowieso al nooit hetzelfde. Toch iets anders? Er zijn ook nog Azul ramen van Sintra en Azul Tuin van de koning.

Azul Tuin van de koning

Deze variant heb ik helaas niet. Hier een kleine samenvatting:
Koning Manuel I heeft de beste tuinontwerpers van Portugal opdracht gegeven om de meest bijzondere tuin aan te leggen voor zijn vrouw, koningin Maria van Aragón. In Azul Tuin van de Koningin *, krijgen spelers de opdracht om een prachtige tuin voor de geliefde vrouw van de koning samen te stellen met gebruik van de mooiste planten, bomen en decoratieve elementen. Door middel van een innovatieve drafting-methode, kenmerkend voor de Azul-serie, moeten spelers zorgvuldig kiezen met welke kleurrijke tegels ze hun tuin willen versieren. Alleen de allerbeste tuinontwerpers zullen tot bloei komen en de goedkeuring van de koningin verdienen.

Je wandversiering maken

Iedereen heeft dus een eigen speelbord. In het midden van de tafel liggen fabrieksschijven met ieder vier speelstenen. In meerdere rondes pakken de spelers om beurten stenen en vullen hun wandversiering aan. Pakken en plaatsen moet je wel tactisch doen zodat je eindigt met de meeste punten. Niet alle kleuren geven dezelfde punten. Punten zijn op verschillende manieren te verdienen en verliezen. Ook kun je bonustegels vrijspelen én is er elke ronde een nieuwe joker kleur. Je raad het al, deze telt die ronde bij het leggen als joker. Kortom, een spel vol tactiek en plezier. Na een paar keer spelen heb je zeker de smaak te pakken!

In Azul, ramen van Sintra is het algehele idee hetzelfde. Toch zijn de spelersborden anders en veranderd de manier van leggen enorm. Deze versie vind ik zelf vooral erg mooi om te zien. Dit past goed, want Sintra (een plaatsje naast Lissabon, Portugal) is ook een enorm mooie plaats.

Azul conclusie

Inmiddels heb ik deze twee versies van Azul al redelijk veel gespeeld. Toch voelt elk potje heel verschillend en heb ik ook nooit een vaste tactiek. Of ik nu met meer of minder spelers speel en wat de leeftijd ook is, het is altijd vermakelijk en iedereen begrijpt het spel vrij snel, al is het vaak wel even inkomen. Vrijwel iedereen vind dit spel mooi om te zien en wil het nog een keer spelen. Persoonlijk vind ik mozaïek prachtig en heb hier ook wel eens wat mee gemaakt. Dit helpt denk ik bij mijn liefde voor dit spel.

Het spel is vrij gemakkelijk te leren, maar heeft toch zeker diepgang. Het kan elke spellen liefhebber vermaken, kan diepte geven maar is ook simpel genoeg om een ideaal familiespel te zijn. Wil je aan dit spel beginnen maar twijfel je of het lastig is? Dan raad ik de originele versie aan, Azul. Dit is de variant met vierkante tegels. Alle versies zijn ongeveer hetzelfde in moeilijkheid en speelstijl. Toch hebben sommige nieuwere varianten net iets lastigere extra regels. Natuurlijk kun je ook je spel uitzoeken op welke je het mooiste vind, zoals ik dat deed.

Azul
Azul spellen ramen van Sintra en Zomerpavilioen

Lees ook deze blogs

Footer1
Jasmijn
Delen is enorm lief

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.