Skip to Content

Kites – een spel waarin de tijd vliegt

Wij zijn thuis gek op spelletjes. Soms gaan we er een hele middag voor zitten en een andere keer kiezen we bijvoorbeeld Kites, een kort spannend spel. In ongeveer 10 minuten heb je veel lol, samenwerking en vooral een hogere hartslag. Want oef… de (tijds)druk is flink aanwezig! Gelukkig zakt die hartslag ook gauw weer, want er hoeft geen familieruzie uitgevochten te worden. Niet tegen je verlies kunnen is geen ramp, want dat deel je samen. Dit is namelijk een spel waarbij je het samen opneemt tegen de tijd.

Kites

Kites

Kom samen met je vrienden om te gaan vliegeren! Het is zonnig, de geur van de zee hangt in de lucht en het allerbelangrijkste: er staat een stevige bries landinwaarts. Een voor een gaan jullie vliegers omhoog… Maar hoelang kun je ze in de lucht houden?

In Kites werkt iedereen samen om alle vliegers, weergegeven door zandlopers, in de lucht te houden. Spelers spelen om de beurt een kaart, draaien de bijbehorende zandloper(s) om en trekken dan een nieuwe kaart. Ondertussen houden ze in de gaten of geen van de zandlopers leegloopt.

Werk samen en speel alle kaarten om te winnen…maar wees altijd voorbereid op een onverwachte gebeurtenis!

Inhoud van de doos

In de doos zitten:

 • 6 zandlopers
  Elke zandloper heeft een eigen kleur en symbool. Ook is er een verschillende duur aan gekoppeld. De rode loopt maar 60 seconden, de paarse 90.
 • 53 vliegerkaarten
  De kaarten zijn stevig en in full colour. Sommige kaarten horen bij 1 zandloper, andere bij 2.
 • 12 gebeurteniskaarten
  Om het spel ingewikkelder te maken kun je deze kaarten inzetten. Storm, verwarde lijnen of vliegtuigen kunnen je Kites in de weg zitten.
 • Spelbeschrijving
  De spelbeschrijving is zeer duidelijk. De illustraties ondersteunen de beschrijving goed.

Wat vinden wij van Kites?

Wij hebben Kites eerst in de eenvoudige versie gespeeld. Het spel is geschikt voor 2-6 spelers, duurt ongeveer 10 minuten en de adviesleeftijd is 10+. Onze dochter van 8 kon het, na wat oefenen, ook spelen. Voor onze 6 jarige zoon is het inderdaad te onoverzichtelijk.

Kites is een spel waarbij je je heel goed moet concentreren, maar waar je ook bij moet samenwerken. Door namelijk te overleggen, of eigenlijk elkaar toe te roepen, kun je aanwijzingen geven. Dit was al een hele uitdaging voor ons gezin. We houden namelijk erg van onze eigen strategie en zijn niet zomaar te porren voor wat aanpassing. Heel leerzaam! Met kinderen is het belangrijk om de eenvoudige versie, dus zonder de gebeurteniskaarten, eerst heel vaak te oefenen. Het is namelijk al ingewikkeld genoeg. Het stresslevel loopt aardig op zodra de zandlopers bijna leeg zijn. Het voordeel is wel dat het spel heel kort duurt en een nieuw potje al gauw gestart is. De teleurstelling van collectief ‘verliezen’ is dus maar van korte duur.

Al snel worden we beter in het spelen van Kites, dat maakt het echt een verslavend goed spel. We willen eigenlijk gewoon niet stoppen!

Uitdagende variant

Om Kites nog wat uitdaging mee te geven hebben de makers, Kevin Hamano en Beth Sobel, ook gebeurteniskaarten toegevoegd. Zo kan er storm uitbreken. Dan moeten alle zandlopers worden omgedraaid. Ook is het mogelijk dat de lijnen met elkaar verwarren, ik zie dat overigens helemaal voor me tijdens een vliegshow. De bedoeling is dan namelijk dat alle spelers kaarten doorgeven aan een ander. Hoe precies? Dat staat heel goed uitgelegd in de spelbeschrijving.

De derde gebeurtenis is het overvliegen van een vliegtuig. Supergoed bedacht, want dan hoor je namelijk even niets meer. Er mag niet meer gepraat worden. Ingewikkeld! Het mooie van Kites is dat je zelf kunt kiezen welke gebeurtenissen je toevoegt aan de stapel en hoe veel van elk. Dit maakt dat je het kunt afstemmen op het niveau van de spelers, zodat het echt een haalbaar potje blijft.

Coöperatief spel

Winnaar Speelgoed van het Jaar 2023

Kites is winnaar geworden van de verkiezing Speelgoed van het Jaar 2023. Samen met Mycelia en Dixit Disney zijn ze door de vakjury verkozen in de categorie Familiespellen tot 12 jaar. Het winnen van deze verkiezing betekent dat het spel voldoet aan de eisen van Goed Speelgoed. Dat betekent dat het voldoet aan de volgende kenmerken:

 • Veilig en getest.
 • Origineel en geen namaak.
 • Kwalitatief en optimaal speelplezier bevattend.
 • Zo duurzaam mogelijk.
 • Inclusief.

Ik herken Kites in alle onderdelen, maar met name in origineel, kwalitatief goed en optimaal speelplezier bevattend. Ook zijn de zandlopers zeer stevig en daarmee heel veilig.

Een tof kaartspel* dus om cadeau te geven!

Ben je nieuwsgierig naar onze andere recensies van Speelgoed van het Jaar 2023? Houdt dan deze tag in de gaten!

Lees ook deze blogs

Footer4 nieuw
Linda
Delen is enorm lief

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.