Dixit Disney edition – een sprookjesachtig spel

Wauw! Dat was echt even het eerste wat ik dacht toen ik het spel Dixit Disney editie uit de doos tevoorschijn haalde. Dit spel is de winnaar van de publieksprijs van de verkiezing Speelgoed van het Jaar. En dat is ontzettend terecht! Ben je benieuwd naar dit spel, lees dan snel verder!

Dixit Disney

Een speciale variant van Dixit: Dixit Disney edition

Disney Dixit is een prachtig geïllustreerd spel dat vraagt om verbeeldingskracht en intuïtie. Met dit spel beleef je de meesterwerken van Disney en Pixar opnieuw en kun je je fantasie de vrije loop laten.
In de doos kun je 84 prachtige kaarten vinden, met daarop illustraties uit diverse Disneyfilms. Deze kaarten hebben veel details en je kunt hierop blijven kijken.

Dixit Disney

Winnaar van de publieksprijs van de Verkiezing Speelgoed van het Jaar

Elk jaar wordt de verkiezing Speelgoed van het Jaar gehouden. Daar kiest een vakjury de winnaars op elk gebied. Dit spel was een winnaar in de categorie familiespellen vanaf 12 jaar. Maar ook het publiek kan op zijn favorieten stemmen, en daar is Dixit Disney tot de absolute winnaar gekozen. Zij hebben dus de Gouden Publieksprijs in hun categorie gewonnen. Dat geeft dus aan dat niet alleen de vakjury, maar ook de publieksjury razend enthousiast is over de Dixit Disney editie.

En dan moet ik tot mijn schaamte vertellen dat ik al wel vaker van het spel Dixit had gehoord in een andere variant, maar hier elke keer nog niet van overtuigd was. Ik kon me er gewoon niet zo heel veel bij voorstellen, en vroeg mezelf af of het wel echt leuk zou zijn.

spelbord

Hoe werkt Dixit Disney?

Dixit Disney is wel echt anders dan veel andere spellen.
Een ronde begint met één van de spelers die een kaart uit zijn hand kiest, en daarbij een woord of een zin bedenkt. De andere spelers proberen hierbij zo goed mogelijk ook een kaart te zoeken. De kaart van de verteller wordt samen met de gekozen kaarten van de andere spelers geschud, waarna alle kaarten worden onthuld. Zodra alle kaarten open liggen, is het aan de spelers om goed na te denken en in het geheim te stemmen welke nu de kaart van de verteller zou zijn. Daarna worden de punten gescoord en is de volgende speler de verteller. Doel is om zoveel mogelijk punten te scoren.

Dixit Disney

Wat is onze ervaring van Dixit Disney?

Wij kunnen niet anders zeggen dat we ontzettend enthousiast zijn! Wat is dit een leuk spel zeg! Ik hou van het spelen van spelletjes, maar van mij hoeft het niet té ingewikkeld te zijn. Dit spel is super eenvoudig te leren. Het enige waar wij af en toe nog even de handleiding bij moesten houden, was het scoren, maar dat gaat na een paar spelletjes ook steeds makkelijker.

Waarom zijn we dan zo enthousiast over Dixit Disney? Dat heeft verschillende redenen. De eerste is dat de vormgeving ontzettend tof is. Dit spel is gewoonweg prachtig (volgens mij heb ik dat woord al heel veel genoemd in deze review). In het spel kun je 84 XL-kaarten vinden, met daarop de mooiste afbeeldingen van Disney, of geïnspireerd op de films. Maar niet alleen de kaarten zijn prachtig, ook de pionnen zijn superleuk. Dit zijn kleine figuurtjes uit je favoriete Disneyfilms.

pionnen

Creatief met Disney

En Dixit Disney zelf? Dat is echt mega leuk! We waren echt lekker snel aan de slag. Je kunt het bij dit spel eigenlijk niet fout doen, dat maakt het ook meteen zo leuk. Je kunt tussendoor even kletsen, en je gaat echt even anders denken. Je hersens worden creatief aan het werk gezet en je moet proberen de gedachten van je medespelers te doorgronden. Het is ook lekker luchtig. Maar wat vooral heel leuk is, is dat je lekker in de Disney sferen zit met de hele familie.

Disney kaarten

Voor welke leeftijd is Dixit Disney geschikt?

Want Dixit Disney is echt geschikt voor bijna alle leeftijden. Op de doos staat een adviesleeftijd vanaf 8 jaar. Maar als je kinderen hebt die sterk zijn in taal of zich goed kunnen verwoorden, dan kan dit spel al eerder gespeeld worden. Wij hebben hier dit spel gespeeld met 4 volwassenen, een kind van 12 jaar, een kind van 9 jaar én een kind van 6 jaar. Het meisje van 6 heeft samen met een volwassene meegespeeld, en we hebben gemerkt dat ze echt wel goed de omschrijvingen kon raden én zelf iets kon bedenken. Natuurlijk zijn voor een jonger kind de nuances net wat lastiger en hebben ze een wat meer beperkte woordenschat, maar iedereen kan op zijn eigen niveau meedoen. Dat maakt het dat dit spel ook heel erg leuk is om samen met de hele familie te spelen, zelfs met opa’s en oma’s!

bordspel spelen

Wat moet je nog meer weten over Dixit Disney?

Het is handig om te weten dat dit spel gespeeld kan worden met 3 t/m 6 spelers. Wij hebben het gespeeld met 6 spelers, en dat is echt heel leuk. Zo heb je wat meer keuze en moet je echt wat beter nadenken. Ga je dit spel spelen, dan is het dus echt leuk om dit met wat meerdere mensen te doen.
Verder is het leuk om te weten dat er van het spel Dixit al meerdere varianten zijn. Valt dit spel dus in de smaak, dan kun je ook eens kijken naar de andere varianten*, want je kunt deze ook met elkaar combineren. Daarnaast zijn er ook allerlei uitbreidingen te verkrijgen.

Nog een leuk weetje is dat dit spel Dixit Disney dit jaar is verschenen omdat Disney nu 100 jaar bestaat. Dit is dus echt een jubileumeditie. Ben je fan van Disney, dan is dit spel dus zeker een aanrader, om in je kast te hebben (of om gewoon lekker vaak te spelen).
Ik kan vooral zeggen dat je dit spel eigenlijk gewoon eens zelf moet ervaren, en dan zul je ontdekken waarom ik zo enthousiast ben! Eenmaal gespeeld, dan ben je meteen fan. Wij gaan dit spel in ieder geval nog vaak spelen!

Via deze tag hou je al onze recensies van speelgoed van het jaar 2023 in de gaten!

Disney Dixit
Dixit Disney

Lees ook deze blogs van Asmodee

Nog meer Disney blogs:

Footer4 nieuw
Kelly
Delen is enorm lief

Kelly

Ik ben Kelly en ben moeder van 2 dochters uit 2011 en 2014. Ik ben getrouwd en woon in Den Bosch, waar ik ben geboren en getogen. Inmiddels ben ik alweer ruim 18 jaar werkzaam in het onderwijs, waar ik juf van de kleuters ben. Dit is iets waar ik elke dag enorm van geniet! Daarnaast ben ik samen met mijn man de trotse eigenaar van Mini & More, een webshop in outlet merkkleding. Deze 2 banen naast elkaar is eigenlijk een meer dan fulltime baan, maar ik vind het echt superleuk om te doen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.