Skip to Content

Borstvoeding geven – een blog met 10 Tips voor nieuwe mama’s

Hoera, je bent een nieuwe mama geworden! Er is niets vergelijkbaar met het gevoel van het verwelkomen van je kleintje in de wereld. Borstvoeding geven is een van de meest bijzondere en liefdevolle dingen die je voor je baby kunt doen. Het is niet alleen voeding, maar ook troost, verbondenheid en een kans om samen te groeien. Maar laten we eerlijk zijn, borstvoeding kan soms een uitdaging zijn, vooral in het begin. Maak je echter geen zorgen, je bent niet alleen! We gaan je door deze reis begeleiden en je voorzien van 10 handige tips om het proces soepeler te laten verlopen.

stoppen met borstvoeding

De struggles rondom borstvoeding geven

Borstvoeding geven, het is net als een rollercoaster: vol hoogtepunten, maar soms ook met een paar dips. Hier zijn een paar van die struggles die nieuwe mama’s kunnen tegenkomen:

De aanleg struggles en melkzorgen

Niet elke baby lijkt meteen te begrijpen hoe ze die tepel moeten veroveren. Sommigen kunnen een beetje onhandig zijn in het begin, wat kan leiden tot tepeltje-trek en een gebrek aan vloeibare goudstroom.

Een veelvoorkomende nachtmerrie? Denken dat je niet genoeg melk produceert. Het kan een verhitte discussie in je hoofd veroorzaken over de melkvoorraad van je kleintje.

Pijnlijke episodes en de melkfabriek

Soms voelt het alsof je kleintje een mini-vampier is, met tepels die als snack worden gebruikt. Ouch!

Borstvoeding op verzoek klinkt leuk, maar ’s nachts kan het aanvoelen als een oneindig buffet. Je bent misschien in constante voedingsmodus. Veel vrouwen noemen het dan ook gekscherend een melkfabriek!

borstvoeding in het openbaar

Borstvoeding openbaar en terug naar het werk

Het kan behoorlijk ongemakkelijk zijn om jezelf als een borstvoedingsartiest in het openbaar te presenteren. Soms voelt het alsof alle ogen op jou gericht zijn.

Combineer borstvoeding met werk en je hebt een nieuw circusnummer. Kolven en plannen worden je nieuwe vrienden.

Onthoud dat deze uitdagingen heel normaal zijn. Er zijn tal van lactatiekundigen en zorgverleners die je graag willen helpen met je ‘borstvoedingsavontuur’. Dus, blijf lachen, houd vol en geniet van het bijzondere moment met je kleintje!

10 Tips voor het geven van borstvoeding

We hebben de mogelijke struggles besproken, maar weet je wat? Er zijn heel veel mama’s die je voor zijn gegaan bij dit avontuur. Hieronder delen we 10 tips voor het geven van borstvoeding door andere mama’s!

1. Bereid je voor op borstvoeding geven vóór de geboorte

Voordat je kleintje arriveert, is het een goed idee om je voor te bereiden. Praat met vrienden die eerder borstvoeding hebben gegeven en hoor hun ervaringen. Dit kan je helpen om te weten wat je kunt verwachten.

Vergeet niet dat elke ervaring anders is, dus laat je niet ontmoedigen door “horrorverhalen”. Ze kunnen je wellicht ook vertellen over de uitdagingen die ze zijn tegengekomen en hoe ze deze hebben overwonnen. Het is normaal dat de eerste week of twee wat moeilijk kan zijn, maar het wordt beter.

Je kunt ook wat borstvoedingsvideo’s bekijken om vertrouwd te raken met het proces. Als je over 36 weken zwanger bent, kun je zelfs proberen om colostrum uit te drukken, maar alleen als je zorgverlener dit heeft aanbevolen.

2. Huid-op-huid contact

Het huid-op-huid contact met je baby is magisch. Vraag je zorgverlener om je baby meteen na de geboorte op je borst te leggen. Dit bevordert niet alleen de band tussen jullie, maar stimuleert ook de interesse van de baby in voeding. Het is normaal dat baby’s na de geboorte wakker en alert zijn, dus houd je baby huid-op-huid voor minstens een uur en tot na de eerste borstvoeding. Dit close contact helpt je baby om zijn hartslag, ademhaling en temperatuur te reguleren.

Tip: Neem een elektrische relaxstoel in huis, echt! Het is een wondermiddel voor die heerlijke intieme momentjes met je kleintje, diep in de nacht. Je hoeft echt niet op een harde stoel deze uurtjes door te brengen. Velderhof staat voor je klaar!

3. De eerste borstvoeding geven

De eerste voeding is cruciaal. Vraag je zorgverlener om je te helpen met een goede aanleg, zodat je problemen met tepelbeschadiging kunt voorkomen. Baby’s zijn vaak heel alert en voeden goed bij de eerste voeding, voordat ze een langere ‘herstelslaap’ nemen. Deze eerste voeding stimuleert ook je lichaam om melk te gaan produceren.

4. Voeden op verzoek

Voeden op verzoek is essentieel om je melkproductie op gang te brengen en je baby tevreden te houden. Dit betekent dat je je baby voedt wanneer hij honger heeft, in plaats van op een strikt schema. Het is normaal dat pasgeborenen om de paar uur willen eten. Als je een goede melkvoorraad hebt, kun je er zeker van zijn dat je baby geen honger heeft.

borstvoeding geven

5. Tips voor een goede aanleg

Vraag om hulp als je dat nodig hebt, zelfs als je al eerder borstvoeding hebt gegeven. Elke baby is anders en het kost tijd om een goede borstvoedingsrelatie op te bouwen.

Enkele tips voor een goede aanleg zijn:

  • Zorg ervoor dat je baby buik tegen buik ligt en zijn hoofd, schouders en heupen in een rechte lijn zijn.
  • Zorg ervoor dat je baby’s kin tegen je borst rust en zijn neus tegen je tepelhof.
  • Als je baby zich opent om te happen, breng hem dan naar je borst, zodat hij je tepelhof goed vastpakt.
  • Laat je baby zuigen totdat je een comfortabele latch voelt. Als het pijnlijk is, haal dan je baby voorzichtig van de borst en probeer opnieuw.

6. Borstvoedingshoudingen

Er zijn verschillende houdingen waarin je je baby kunt voeden, zoals de wieg- en kruishouding, rugbyhouding en liggend voeden. In het begin kun je de wieghouding proberen, maar na verloop van tijd kun je experimenteren en ontdekken welke het beste bij jou en je baby past.

7. Borstvoeding geven en voeding

Tijdens het geven van borstvoeding verbrand je extra calorieën, maar dat betekent niet dat je onbeperkt moet eten. Luister naar je lichaam en eet naar behoefte. Het is normaal om hongerig te zijn, dus zorg ervoor dat je gezonde snacks bij de hand hebt, zoals fruit, noten en kaas.

Er zijn veel misvattingen over voedingsmiddelen die je wel of niet mag eten tijdens borstvoeding. Over het algemeen wordt aanbevolen om je normale dieet te blijven volgen en alleen bepaalde voedingsmiddelen te vermijden als je vermoedt dat ze problemen veroorzaken. Raadpleeg een zorgverlener voordat je voedselgroepen uit je dieet verwijdert.

8. Borstvoedingsproblemen

Een veelvoorkomend probleem bij borstvoeding is pijnlijke en gekloofde tepels. Helaas is dit in het begin normaal omdat je tepels moeten wennen aan frequent aanraken en zuigen. Vraag je zorgverlener om een voeding te observeren, vooral als je pijn ervaart, omdat een slechte aanleg schade kan veroorzaken. Gebruik moedermelk, frisse lucht en zonlicht om te helpen bij het genezingsproces.

Het kan ook voorkomen dat melkkanalen verstopt raken. Masseer je borsten dagelijks, bij voorkeur onder de douche, van je oksel naar je tepel en focus op eventuele bobbels onder de huid. Als je hardnekkige bobbels hebt die je niet kunt masseren, probeer dan te masseren terwijl je je baby voedt.

9. Raadpleeg een expert

Als je meer advies nodig hebt over borstvoeding, aarzel dan niet om contact op te nemen met je zorgverlener of een gekwalificeerde lactatiekundige. Ze kunnen waardevolle hulp en ondersteuning bieden en je helpen bij eventuele uitdagingen die je tegenkomt.

10. Borstvoeding gevenGeniet van het moment

Last but not least, vergeet niet te genieten van dit kostbare moment met je baby. Borstvoeding is niet alleen een manier om te voeden, maar ook om een diepe band te creëren. Het kan uitdagend zijn, maar met de juiste ondersteuning en liefde kunnen jij en je baby samen deze prachtige reis maken.

Dus, nieuwe mama’s, onthoud dat borstvoeding een reis is die je samen met je baby maakt. Het kan uitdagend zijn, maar het is ook vol liefde en vreugde. Vertrouw op jezelf, vertrouw op je baby en geniet van deze kostbare momenten samen. En vergeet niet, je doet het geweldig!

Lees ook deze blogs

Footer3
Delen is enorm lief

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.