Skip to Content

Langer dan een jaar borstvoeding

De eerste week van Augustus (1-7 augustus) is traditioneel de World Breastfeeding week. WBW, oftewel Wereld Borstvoeding Week. Het thema van dit jaar is: “Ondersteun borstvoeding voor een gezondere planeet”. Omdat ik zelf nog borstvoeding mag en kan geven sta ik stil bij de mijlpalen die ik bereikt heb maar tegelijk ook de keerzijde die ik soms ervaar. Mijn meest vervelende ervaring heb ik gedeeld op mijn eigen blog. Maar gelukkig is dat eenmalig geweest. Hieronder een nieuwe blog over langer dan een jaar borstvoeding.

Langer dan een jaar borstvoeding

In het hele moederschap is borstvoeding versus kunstvoeding een verhit onderwerp terwijl dit helemaal niet zo hoeft te zijn. Het 1 hoeft het ander helemaal niet te bijten. Wij vrouwen, moeders mogen zelf kiezen wat bij ons past en dat is oké! Ik heb zelf 2 dochters en bij beide heb ik gekozen voor borstvoeding. In eerste instantie is het afwachten of het wel allemaal lukt en bij beide dochters heb ik hele andere begeleiding gehad. Maar mijn doel was voor beide 1 jaar of langer dan een jaar borstvoeding.

borstvoeding in het openbaar

Eerste dochter

Bij mijn eerste dochter had ik me niet ingelezen over borstvoeding, was ik niet naar cursussen gegaan. In het ziekenhuis kreeg ik iets van begeleiding en thuis had ik een fijne kraamhulp. Toen was er nog het voedingsadvies van op vaste tijden voeden. Beginnend om de twee uur, dan drie en zo afbouwen. Verder ging het best goed het voeden. Vanaf 6 maanden ging ik weer werken en kreeg ik het advies vanuit het consultatiebureau om te gaan beginnen met flesjes kunstvoeding erbij. Ik had het al zo lang volgehouden ik mocht wat uit handen geven. Daarbij was het fijner op de kinderopvang en als ik zou gaan werken.

In die periode had ik net een melkdipje, was ik al ongesteld, kreeg ik werkstress erbij en merkte ik snel terugloop van de productie. Mijn dochter wilde op den duur ook alleen maar uit een flesje nog en we hebben net de 9 maanden rond kunnen maken. Toen vond ik dat heel jammer maar het ging niet meer. Het jaar of langer dan het jaar wat ik had gewild had ik niet gehaald. Ik denk dat het advies van flesjesvoeding erbij wel een rol heeft gespeeld maar het is gegaan zoals het is gegaan. No hard feelings.

langer dan een jaar borstvoeding

Tweede dochter Langer dan een jaar borstvoeding

Bij mijn tweede dochter had ik al wat ervaring natuurlijk, had ik betere begeleiding vanuit het ziekenhuis en had ik 2 kraamhulpen die me echt heel goed geholpen hebben. Het voedingsadvies was dit keer veranderd en ik mocht voeden op verzoek. Dit voelde veel fijner! De ene keer dronk ze veel en snel, de andere keer sliep ze lekker 4 uur en dat was prima. Ik kwam veel meer op een gevoelsband met mijn dochter en mijn zelfvertrouwen groeide. Op naar een jaar of langer borstvoeding.

Een ander groot verschil was dat ik iets minder snel ongesteld werd en onbetaald ouder verlof had opgenomen. Helaas verliep dit iets anders. Door ziekte moest ik in de ziektewet, maar zat ik alsnog thuis. Geen werkstress. Ook sliep mijn tweede dochter al na een paar weken goed de nacht door waardoor ik in de ochtend 1 borst kon voeden en de ander kon kolven tegelijk. Zo had ik een mooi voorraadje aangelegd in een paar maanden tijd. en in geval van een flesje was dit gewoon moedermelk.

Dat goed doorslapen was een fase en na ongeveer 11 maanden kwam ze opeens weer om de paar uur in de nacht maar die fase hebben we overleefd. Lang leve de borstvoeding toen ook. Hop even aan de borst en weer in bed. Geen afwas, geen gedoe. Voor ons voelde dat heel goed en langer dan een jaar borstvoeding begon me steeds meer als een mogelijkheid te klinken.

langer dan een jaar borstvoeding

Langer dan een jaar borstvoeding

En nu zijn we “opeens” op het punt dat ik al 1,5 jaar borstvoeding mag geven. Waar mensen het eerst knap, goed of normaal vinden. Zo’n verandering merk ik nu. “Goh nog steeds?, Is ze niet te oud?”. Ook bij specialisten en apotheek moet ik steeds weer aangeven dat ik nog borstvoeding geef waarna er een subtiele opmerking komt van dat het al 1.5 jaar is.

Wanneer is het punt dat een kind te groot is? Wanneer is dat keerpunt gekomen dat langer dan een jaar borstvoeding opeens iets “raars” is? Ik voed niet meer in het openbaar omdat ik alleen nog in de ochtend en voor het slapen voed. En op hele hete dagen of als ze niet fit is vraagt ze wel eens extra erom. Verder hangt ze niet aan mijn borsten en weet ze dat het alleen in de ochtend en avond is. Ik ben eigenlijk wel trots op langer dan een jaar borstvoeding geven.

Momentje samen

Het is echt ons momentje. De voedingshouding is anders en ze geeft zelf echt prima aan hoeveel ze wil drinken. Tegelijk aait ze me, houd ze me vast en hebben we echt een samen momentje. Vanuit de wereldgezondheidsorganisatie word gesproken over dat het tot het tweede jaar prima is voor de gezondheid. Het voelt ook wat gek om mijn eigen melk te stoppen en dit dan bijvoorbeeld te vervangen voor koemelk wat gangbaar is. Melk wat uit een dier komt en eigenlijk voor haar kalfje bedoelt is. Ik ben nu thuis en daardoor zitten we op langer dan een jaar borstvoeding en dat voelt normaal en prima.

Om heel eerlijk te zijn doe ik het op gevoel. Het voelt nu nog goed maar we zijn wel aan het afbouwen. Ik laat het een beetje aan mijn jongste dochter wat ze wil zolang het ook mogelijk is. De opmerkingen van buitenaf verrassen me maar laat ik niet bepalend zijn in mijn voedingsmomenten met mijn dochter. Ze is ontzettend sterk en gezond, amper ziek en we hebben fijne momentjes samen. Ik voel me trots dat ik ondanks mijn ziekte, toch mijn kind kan voeden en gezond kan maken. Langer dan een jaar borstvoeding en misschien gaan we wel voor de twee jaar.

Heb jij borstvoeding kunnen geven? Hoelang is dit gelukt?

Lees ook deze blogs

Selena
Delen is enorm lief

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.