Slappe borsten na je zwangerschap? Dit kun je doen

Wat gebeurt er met je borsten tijdens en na een zwangerschap? Dat is een vraag die bij veel vrouwen speelt. Laten we er eerst bij stilstaan hoe geweldig ons vrouwelijk lichaam eigenlijk is! We kunnen een kindje baren, op de wereld zetten en daarna ook nog eens voeden tot een maand of zes na de geboorte. Het is heel normaal dat je lichaam verandert na een zwangerschap. En niets is zo veranderlijk als een borst. Heb jij slappe borsten gekregen na de zwangerschap? Of ben je hier bang voor? We geven je graag wat meer informatie.

Krijg je sowieso slappe borsten na een zwangerschap?

Nee dat hoeft niet, maar er zijn helaas weinig vrouwen die hun oude borsten terugkrijgen na de zwangerschap. Je borsten bestaan hoofdzakelijk uit vetweefsel, bindweefsel en melkklieren. Het volume van het vetweefsel bepaalt meestal de grootte van de borst. Zwangerschap, schommelingen in gewicht, borstvoeding, ouder worden, zwaartekracht, het zijn allemaal factoren die invloed hebben op de stevigheid van je borsten. Tijdens de zwangerschap groeien de meeste borsten qua omvang. Ook wanneer je borstvoeding gaat geven, dan kan het zomaar zijn dat je borsten 2-3 cupmaten groter zijn dan normaal. Je huid moet in staat zijn om mee te groeien en dit is niet bij alle vrouwen het geval. Wanneer je huid te snel oprekt, ontstaat striae. Na de zwangerschap en wanneer je stopt met borstvoeden, dan slinken de melkkliertjes weer en worden je borsten zachter. Ook kan het zijn dat wat vetweefsel verdwijnt. De combinatie van een verslapte huid (striae) en een minder gevulde borst, zorgen ervoor dat je slappe en hangende borsten hebt.

Hoe slappe borsten voorkomen?

Helaas kun je er weinig aan doen om slappe borsten te voorkomen. Sommige vrouwen denk dat vooral vrouwen die borstvoeding geven slappe borsten overhouden, maar dat is niet het geval. Dit omdat je borsten, onder invloed van hormonen, ook al tijdens de zwangerschap groeien. Het enige wat je kan doen is een beetje letten op je gewicht, maar ga absoluut niet op dieet tijdens je zwangerschap.

Hoe kun je slappe borsten weer stevig krijgen?

Je kunt de stevigheid van de borst enigszins terugkrijgen door borstspieroefeningen te doen. Denk aan planken, push-ups, zwemmen en andere sporten waarbij je de borstspieren actief gebruikt. Echter kun je vetweefsel niet trainen en ook een opgerekte huid is zonder plastische chirurgie niet te herstellen. Crèmes om je borsten weer te verstevigen bestaan niet! Een goede ondersteunende BH kan wel prettig zijn, maar lost ook jouw probleem van je slappe borsten niet op.

slappe borsten

Een borstcorrectie

Plastische chirurgie is eigenlijk de enige optie om een borst écht meer stevigheid te geven, of zelfs nog meer volume te geven dan voor je zwangerschap. Hier worden enkele opties kort toegelicht om slappe borsten te verhelpen.

Borstlift

Een borstlift is nodig wanneer je borsten erg hangen maar wel nog volume hebben. Het kan goed zijn dat je tepels onder je borstplooi hangen. Bij een borstlift wordt meestal enkel de overtollige huid verwijderd waardoor je borsten hangen.

Borstvergroting

Zijn je borsten verslapt doordat het volume is afgenomen? Dan kun je volume toevoegen middels een borstvergroting. Dit kan met borstimplantaten, maar er zijn ook technieken waarbij je eigen lichaamsvet kan gebruiken. Dat wordt ook wel een lipofilling borstvergroting genoemd. Het grote voordeel hiervan is dat lichaamseigen materiaal gebruikt wordt. Hiervoor moet je uiteraard wel voldoende vet hebben. MOOI kliniek in Zuid-Limburg is gespecialiseerd in deze techniek.

Bovenstaande chirurgische ingrepen kunnen ook met elkaar gecombineerd worden. Zo komt het vaak voor dat de borsten gelift worden, maar ook direct vergroot worden naar wens van de vrouw.

MOOI en trots

Ook met slappere borsten dan voorheen kun je je mooi voelen! Wees trots op je lichaam en wat het gepresteerd heeft en accepteer jezelf hoe je bent. Voel je je echt heel ongelukkig door je verslapte borsten, dan kun je er altijd iets aan laten doen.

Footer3
Delen is enorm lief

Gastblog

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.