Skip to Content

Voordelen kraamhotel, een keuze om te overwegen

Als je gaat bevallen hebben wij de luxe als Nederlandse vrouwen dat we keuzes hebben. In die keuzes worden we begeleid en ze worden opgesteld in een bevallingsplan. Het hoeft niet, maar het is wel mogelijk. Ik wil graag de optie van bevallen, en de voordelen van een kraamhotel in deze blog bespreken omdat ik hier hele fijne ervaringen mee heb!

Wat is een kraamhotel

Een kraamhotel is een tijdelijke accommodatie voor moeders en pasgeborenen die net uit het ziekenhuis zijn ontslagen na de bevalling, maar nog niet klaar zijn om naar huis te gaan. Het kraamhotel biedt doorgaans een huiselijke sfeer en zorgt voor alle nodige zorg en ondersteuning voor de moeder en de baby. Het verblijf in een kraamhotel duurt meestal enkele dagen tot een week, afhankelijk van de behoeften van de moeder en de baby. Het is een populaire keuze voor ouders die zich geen zorgen willen maken over huishoudelijke taken en zich volledig willen concentreren op het herstel van de moeder en de verzorging van de baby.

Voordelen kraamhotel

Wat is een kraamhotel? Voor de lezers die echt geen idee hebben leg ik dit eerst even kort uit. Een kraamhotel is onderdeel van het ziekenhuis maar met de uitstraling van thuis. Het is een hotel in of aan het ziekenhuis wat huislijk oogt en aanvoelt maar wel de medische faciliteiten heeft van een ziekenhuis. De bevalling kan dan ook helemaal zoals je zelf wilt en mocht er medische hulp nodig zijn dan is dat zo voorhanden. Dit is al overduidelijk één van de voordelen van een kraamhotel voor mij.

Ik heb bij beide bevallingen voor deze optie gekozen. Alleen bij mijn eerste bevalling had ik een medische indicatie en moest ik in het ziekenhuis bevallen. Bij mijn tweede dochter heb ik wel gebruik kunnen maken van een kraamhotel en gelukkig maar. Het was precies zoals ik me had voorgesteld. Ik ben bevallen in Tilburg en ik ben me ook bewust dat het wel per regio en stad kan verschillen. Maar ik leg graag de voordelen van een kraamhotel uit.

bad in geboortehotel

Huislijk

Niks is zo fijn als thuis zijn en daar slapen. Zeker met zoiets heftigs als een bevalling. Dan heb je meer behoefte aan een warme omgeving. Dat is weer één van de voordelen van een kraamhotel. Het is gewoon huislijker dan een ziekenhuis! Je kan zelf muziek meenemen, je partner mag erbij en heeft een slaapbank indien nodig. Er is drinken, de lekkerste ranja waar wij liters van hebben weg gedronken maar dat terzijde. En er zijn hulpmiddelen voor tijdens de bevalling. Items zoals een bal, baarkruk, bad en een inloopdouche. Daarbij is er een knusse familieruimte waar andere mensen kunnen wachten of waar je ze kan ontvangen als kraambezoek.

Tegelijk heb je de voordelen van een ziekenhuis en de beste medische zorg heel dichtbij. Uiteraard ga je uit van een positieve en natuurlijke bevalling. Maar soms is er gewoon medische hulp nodig en ik vond dat heel geruststellend dat dit bij een kraamhotel om de hoek is. Er zijn artsen aanwezig, de juiste medische hulpmiddelen zijn er en soms kan elke minuut tellen. Voor mij was dit een belangrijke reden tussen de voordelen van een kraamhotel.

Tweede bevalling – bevallen in kraamhotel

Ik wilde heel graag dat mijn dochter tijdens de bevalling van mijn tweede kind gewoon in haar eigen huis kon blijven. Er veranderd al zoveel, het is al zo’n spannende periode. En het leek mij een fijne keuze voor haar dat ze gewoon in haar eigen huis en eigen bed kon slapen. Het lijkt mij heel traumatiserend om een bevalling mee te maken in huis van je moeder als je zo jong bent. Voor elke keuze valt iets te zeggen, en kies vooral wat passend is. Maar voor mijn dochter zou het geen fijne ervaring zijn. Nu was ze lekker thuis met een vertrouwd persoon.

En doordat we 2 dagen extra zijn gebleven in het kraamhotel kon ze langskomen wat ze weer een tof uitstapje vond. Nog 1 van de voordelen van een kraamhotel; je kan langer blijven! En je partner mag erbij en je new born blijft lekker bij je. Alles is voorhanden; een handdouche, laag toilet de dikste verbanden, hulp met verzorging voor jezelf en kind en er is eten! Er wordt gezorgd voor ontbijt, lunch en je avondeten haal je gewoon in het ziekenhuis. Drinken wordt ook verzorgd en daardoor konden wij even die 3 dagen helemaal in onze familie bubbel. Geen zorgen om de was, huishouden of vlekken in bed.

Voordelen kraamhotel; Wat is het ? Kraamhotel Den Haag, Tilburg, Leiden. Een fijne omgeving voor bevallen. Kosten geboortehotel

Kosten kraamhotel

De kosten van een kraamhotel kunnen variëren afhankelijk van de locatie, de duur van het verblijf, de aangeboden diensten en de faciliteiten. Over het algemeen zijn de kosten van een kraamhotel vergelijkbaar met de kosten van een privékamer in het ziekenhuis.

In Nederland wordt het kraamhotel vergoed vanuit de basisverzekering. Dit geldt wel alleen voor medisch noodzakelijk verblijf, zoals bijvoorbeeld bij complicaties of als er medische zorg nodig is voor de baby. Voor een vrijwillig verblijf in een kraamhotel geldt dat dit vergoed kan worden vanuit een aanvullende verzekering.

Ik kreeg een hele goede tip vanuit mijn zorgverzekering. Je mag namelijk 1 keer per jaar je verzekering verlagen nadat je het hebt verhoogd. En met verhogen wordt een kraamhotel vaak vergoed. Ik had bijvoorbeeld de laagste verzekering en daarin wordt geen kraamhotel vergoed en ook geen kraamhulp kosten. In februari zou ik bevallen. De tip was om vanaf het nieuwe jaar een duurdere verzekering te nemen, dit was geloof ik 20 euro per maand meer, en dekte alle kosten van kraamhotel tot kraamhulp. En in april heb ik het weer verlaagd. Het is het informeren dus waard! Wel goed even bij je eigen verzekering nagaan want de regels veranderen snel. En dit punt was voor mij de laatste toevoeging in de voordelen van een kraamhotel.

grote zus en kleine zus

Kraamhotels Nederland

Er zijn verschillende kraamhotels verspreid over Nederland. Hieronder vindt u een aantal voorbeelden:

 1. Geboortehotel Materniteit in Amsterdam
 2. Kraamhotel de Sfinx in Zeist
 3. Kraamhotel Utrecht in Utrecht
 4. Kraamhotel De Waarden in Oosterhout
 5. Kraamhotel De Parel in Den Haag
 6. Geboortehotel Sophia in Den Haag
 7. Kraamhotel Het Kraamnest Tilburg
 8. Geboortecentrum Anna in Leiden
 9. Geboortezorghuis Harderwijk in Harderwijk
 10. Geboortehotel Maasstad in Rotterdam
 11. Geboortecentrum Linde in Alkmaar
 12. Geboortehotel Noord-Limburg in Venlo
 13. Geboortezorg Limburg in Heerlen
 14. Geboortehotel De Eerste Dag in Amersfoort
 15. Geboortecentrum PUUR in Weert

Let op dat niet alle geboortehotels dezelfde voorzieningen en services bieden en dat sommige geboortehotels alleen toegankelijk zijn als u onder controle bent van een verloskundige of gynaecoloog die samenwerkt met het geboortehotel.

Welke keuze maak jij?

Heb jij al eens nagedacht over welke keuze je wilt maken? Is dat thuis bevallen? In het ziekenhuis of zie jij ook de voordelen van een kraamhotel? Uiteraard leven we nu in een vreemde corona periode en zullen er bepaalde regels en voorwaarden anders zijn. Bespreek alles goed met je verloskundige en verzekering en laat je informeren!

Tegelijk is je kraamtijd zo bijzonder, heftig en een indrukwekkende periode inclusief je overgevoeligheid voor geuren! . Als je het achteraf allemaal kan herinneren. Bij mijn eerste dochter leken de eerste weken echt een vage droom. Gelukkig heb ik door de keuze van het kraamhotel een goede rustige start gemaakt en veel meer kunnen genieten van een kraamtijd. Hieronder nog wat leuke boeken voor in je kraamtijd.

Voordelen kraamhotel; Wat is het ? Kraamhotel Den Haag, Tilburg, Leiden. Een fijne omgeving voor bevallen. Kosten geboortehotel
Footer1
Selena
Delen is enorm lief

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.