Skip to Content

Parfum tijdens de kraamtijd is dat een goed idee?

Tijdens de zwangerschap en in de post-partum periode ervaren vrouwen vaak een verhoogde reukzin, technisch bekend als hyperosmie. Deze gevoeligheid voor geur prikkels is te wijten aan de hormonale veranderingen die inherent zijn aan de zwangerschap en die tot enkele maanden na de geboorte van een baby kunnen aanhouden. Het is echter heel gewoon, en elke zwangere vrouw zal opnieuw een typische geurgevoeligheid hebben. In deze blog alles over parfum tijdens de kraamtijd.

parfum

Geurprikkels bij zwangere vrouwen en pasgeboren baby’s

Door hyperosmie stoppen veel vrouwen voor langere tijd met het gebruik van parfums, crèmes en deodorants, omdat de geuren een geur overbelasting veroorzaken. Zodra de hormonen gereguleerd zijn en de reukzin weer normaal wordt, komt het verlangen om parfums te gebruiken weer terug.

Op dat moment is het echter essentieel te bedenken dat de gevoeligheid van een pasgeborene voor geuren veel groter is dan die van volwassenen. Bovendien herkent de baby zijn moeder en vormt hij een band met haar door haar lichaamsgeur. Hij associeert de natuurlijke geur van haar borst met zijn voedselbron. Is het dan wel een goed idee om parfum tijdens de kraamtijd te gebruiken?

Moeders zouden verschillende voorzorgsmaatregelen kunnen nemen om geuren in hun leven op te nemen, waarbij de gevoeligheid van de baby voorop staat.

Op welk moment kan parfum tijdens de kraamtijd weer gebruikt worden?

Er bestaat geen eenduidig medisch criterium op grond waarvan een moeder weer parfum tijdens de kraamtijd mag gebruiken. Volgens sommige deskundigen is het mogelijk om na twee jaar, na de borstvoeding, in het algemeen elk parfum te gebruiken. Sommige deskundigen spreken dit echter tegen.

De algemene aanbeveling is om minstens zes maanden te wachten met het opnieuw gebruiken van parfum. Op dat moment is de huid van de baby niet meer gevoelig voor de geuren die kenmerkend zijn voor pasgeborenen. Op die leeftijd moeten baby’s ook met zonnebrandcrème worden ingesmeerd als ze buiten komen.

Welke geuren kunnen worden gekozen als parfum tijdens de kraamtijd?

Het is essentieel om geuren te kiezen die niet te sterk zijn tijdens de kraamtijd. Vermijd complexe formules, zoete bloemengeuren en kruidige aroma’s. U kunt houtachtige parfums gebruiken of met zachte citrusgeuren.

parfum tijdens kraamtijd
Foto door Sarah Chai via pexels

Hoe kun je verschillende geuren proberen zonder veel geld uit te geven?

Het is heel gebruikelijk dat de baby negatief reageert op nieuwe geuren waarmee hij zich niet identificeert of die hij niet lekker vindt, waarbij hij zijn lichaam van zijn moeder scheidt en zijn hoofd afwendt. Sommige geuren kunnen ook allergische reacties veroorzaken. De moeder moet goed op de handelingen van het kind letten om te weten of hij allergische reacties krijgt als ze parfum tijdens de kraamtijd gebruikt.

In beide gevallen zal het nodig zijn het product te veranderen. Soms moet de moeder veel opties proberen voordat zij de juiste geur vindt. Daarom is het raadzaam om, in plaats van een grote parfumfles te kopen, eerst gratis monsters of kleine flesjes te proberen.

Een ander goed idee is om parfums te kiezen met voordelige prijzen. Je kunt een parfum vergelijken en de prijzen controleren voordat je iets koopt.

De verschillen tussen een goedkoop en een duur parfum kunnen belangrijk zijn bij het kiezen van een parfum dat de baby verdraagt. Goedkope parfums hebben meestal meer jeugdige, zoete, eenkleurige geuren, en duurdere parfums zijn meestal complexer. Het vinden van een geur die de baby verdraagt met een eenvoudige geur zal minder lang duren. In deze gevallen is het gunstig om goedkope parfums te kopen en tijdens de kraamtijd te gebruiken

parfum voor baby's

Welke stoffen moeten worden vermeden?

Bij de keuze van een parfum tijdens de kraamtijd is het noodzakelijk de formulering ervan te controleren. Houd er rekening mee dat de stoffen in afnemende volgorde zijn gerangschikt. Dit betekent dat ze zijn gerangschikt van de hoogste naar de laagste concentratie.

Parfums met alcohol moeten worden vermeden, omdat deze irriterend kunnen werken bij de baby. Formules die een van de 26 geurstoffen bevatten die volgens het Wetenschappelijk Comité van de Europese Gemeenschap als allergeen worden beschouwd, moeten eveneens worden vermeden.

Hoe en waar moet parfum tijdens de kraamtijd worden aangebracht?

Parfum tijdens de kraamtijd moet worden aangebracht in een andere ruimte dan waar de baby zich bevindt. Het is noodzakelijk om een paar meter afstand te houden voordat u de baby optilt, en hem niet bloot te stellen aan de aroma’s tijdens de eerste momenten, omdat die meestal sterker zijn.

Gebruik een zo klein mogelijke hoeveelheid product en breng het aan op een kledingstuk dat verwijderd kan worden als de baby de geur afstoot. Dat kan bijvoorbeeld een sjaal of een jas zijn.

Zodra de baby gewend is aan het aroma, kan het worden aangebracht op de lichaamsdelen die niet in direct contact staan met de baby. Parfum mag bijvoorbeeld niet worden aangebracht op de nek, de borst en het decolleté, omdat dit de plaatsen op het lichaam zijn waar de baby gewoonlijk gaat liggen.

Lees ook deze blogs

Footer3
Delen is enorm lief

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.