Skip to Content

Warmtebronnen om je huis te verwarmen – een overzicht

De keuze voor een warmtebron hangt af van verschillende factoren. Denk aan het beschikbare budget, de grootte van het huis, de locatie en de gewenste duurzaamheid. Het is even zoeken naar de verschillende opties warmtebronnen. Misschien wil je wel professioneel advies inwinnen voordat je een keuze maakt.

warmtepomp
Image by Global Energy Systems from Pixabay

Warmtebronnen om je huis te verwarmen

Er zijn verschillende warmtebronnen die kunnen worden gebruikt om een huis te verwarmen, waaronder:

  1. CV-ketel: Een CV-ketel is een gasgestookte ketel die water verwarmt en dit vervolgens rondpompt door het huis om radiatoren of vloerverwarming te verwarmen.
  2. Warmtepomp: Een warmtepomp haalt warmte uit de lucht, bodem of grondwater en gebruikt deze om water te verwarmen. Dit water wordt vervolgens rondgepompt door het huis om radiatoren of vloerverwarming te verwarmen.
  3. Zonneboiler: Een zonneboiler gebruikt zonne-energie om water te verwarmen. Dit kan vervolgens in huis worden gebruikt voor verwarming en warm water. Een mooie warmtebron met de kracht van de zon!
  4. Biomassaketel: Een biomassaketel gebruikt houtpellets of andere biomassa om water te verwarmen. Dat wort vervolgens rondgepompt door het huis voor verwarming en warm water.
  5. Infraroodpanelen: Infraroodpanelen verwarmen niet de lucht in een kamer, maar direct objecten en mensen in de ruimte door middel van straling.
  6. Elektrische kachels: Elektrische kachels zijn een snelle en eenvoudige manier om een ruimte te verwarmen. Ze kunnen wel duur zijn om te gebruiken op lange termijn.
warmtebronnen radiatorenombouw
Photo by Andrew Neel on Unsplash

Radiatorenombouw

Een radiatorombouw is een bekleding of omhulsel dat om een radiator wordt geplaatst om het uiterlijk te verbeteren en de efficiëntie te verhogen. Door het plaatsen van een radiatorombouw kan je de warmte beter verdelen door de kamer. Hierdoor wordt de warmte efficiënter gebruikt in huis met de warmtebron die je kiest. Daarnaast kun je een radiatorombouw gebruiken om de radiator te verbergen en het uiterlijk van een kamer te verbeteren. Er zijn verschillende soorten radiatorombouwen beschikbaar. Van eenvoudige houten kisten tot meer decoratieve ombouwen die zijn ontworpen om te passen bij het interieur van een kamer. Het is belangrijk om bij het plaatsen van een radiatorombouw rekening te houden met de juiste ventilatie. Hierdoor voorkom je dat de warmte wordt belemmerd.

Verbouwen of nieuwbouw met verschillende warmtebronnen

De meeste mensen wonen nog in relatief oude huizen waarin lelijke radiatoren te zien zijn. Een eenvoudige interieurtip is om er een radiatorombouw omheen te plaatsen. Als je gaat verbouwen of een nieuw huis koopt waar ze gebruik maken van warmtepompen is een radiatorombouw, dus een mooie manier om lelijke radiatoren uit het zicht te werken.

Er zijn dus verschillende soorten warmtebronnen. Sommige zijn geschikt als vloerverwarming en voor anderen heb je radiatoren nodig. Met een radiatorombouw heb je een decoratieve ombouw voor een mooi interieur!

Footer3
Delen is enorm lief

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.