De dag van de geboorte – Een bevalling die anders gaat dan je verwacht

Ik weet het nog heel goed. Medio maart 2013 maakten wij met de gynaecoloog de afspraak om de zwangerschap een paar dagen eerder in te leiden. Mijn buik was mega en ik begon er flink lichamelijk last van te hebben. De inleiding liep alleen een beetje anders dan gepland. Na 4 dagen van wachten en Rummikub spelen en wandelingetjes over de afdeling en een maximaal aantal tabletten, en (ongewenst) strippen deed mijn lichaam nog geen teken van weeën geven. Een keizersnede op zondagochtend werd ingepland. De dag van de geboorte was aangebroken… eindelijk!

hoogzwanger mediteren voor de dag van de geboorte

De dag van de geboorte

Een kleine week nadat de dag van de geboorte was ingepland was het dan zover. 2 minuten over 10 werd mijn dochter geboren via een keizersnede. Een prachtige dochter van 4 kilo. Ze moest even kort in de couveuse en mocht daarna gauw lekker buidelen met papa in afwachting tot ik weer de verkoeverkamer afkwam. De keizersnede zelf vond ik heftig overigens. Het feit dat je je kindje in een moeilijke bocht met je nek even kunt zien, maar nog niet kan buidelen had ik heel veel moeite mee. Overigens is dat nu anders als je een keizersnede hebt zonder algehele narcose. Dan mag je je baby wel langer bij je houden.

Zag je al dat vruchtwater? Ik wilde mijn poncho aandoen!

Terwijl manlief en dochterlief de OK verlieten werd er nog druk aan mijn lijf gewerkt met alles weer netjes laag voor laag dichtnaaien. Waarbij de OK assistentes zich verbaasden over de hoeveelheid vruchtwater dat mijn buik uit kwam zetten zat ik de minuten af te wachten dat ik haar eindelijk kon zien.

Kamer vol ziekenhuispersoneel

De dag van de geboorte van mijn dochter vergeet ik nooit meer. Niet alleen omdat het een heftige en supermooie ervaring was om moeder te worden van een kindje dat je 9 maanden in je hebt voelen groeien en direct een bijzondere band mee hebt. Het is ook nog even spannend geweest.

Op een bepaald moment begon mijn lichaam heftig te trillen. Ik herkende dit van mijn lichaamsreactie op pijn toen ik een ontstoken eileider had gehad en vroeg om sterke pijnstilling ( morfine). Maar dat kon niet voordat mijn bloeddruk was gecontroleerd en dat ging niet zo makkelijk door al dat trillen. De ziekenhuiskamer stond binnen no time vol ziekenhuispersoneel. Dat was even schrikken al bleef ik kalm vragen om een warmtekachel en pijnstilling, ervan overtuigd dat er verder niks mis was. Dat bleek gelukkig ook zo. De bikinisnede was iets groter dan normaal en in plaats van 1 dag heb ik 2 dagen een katheter gehad. De afstand van mijn bed naar het toilet kon ik gewoon niet maken.

Wij moesten beiden 3 dagen in het ziekenhuis blijven voor controle, onder andere vanwege medicijnen die ik slikte, maar daarna konden wij samen naar huis.

7 weken te laat geboren

Hoe anders ging het met de dag van de geboorte van mijzelf. Ik was heel veel weken te laat geboren. Na 3 weken werd mijn moeder ingeleid, maar uiteindelijk bleek ik zelfs 7 weken te laat geboren. Mijn moeder had na 4 weken nog een kleine bloeding gehad op 1 dag en de doktoren zijn vanaf dat moment gaan tellen. In die tijd, 40 jaar geleden, heeft mijn moeder slechts 1 pretecho gehad, daar was niks bijzonders op te zien. Ik was inwendig en uitwendig uitgedroogd, en had een verharde schedel. De terrorbevalling duurde ruim 2 dagen. Ik ging helemaal vervellen tot mijn oogleden aan toe. Een heftige belevenis waar ik ADHD aan heb overgehouden. Trouwens ADHD kan een bijwerking van te vroeg en te laat geboren baby’s zijn!

droge huid bij baby

De Nationale dag van de geboorte

Ieder jaar vieren wij op 9 september de Nationale dag van de Geboorte. Op deze dag vieren we niet alleen dat het grootste gedeelte van de baby’s gezond ter wereld komt, maar staan we ook stil bij de 10% waarbij dit niet het geval is.

Het feit dat wij een gezonde baby kregen zijn wij nog altijd dankbaar voor. Want het kan ook anders. Dagelijks krijgen gemiddeld 50 kersverse ouders te maken met de veel te vroege geboorte van hun zoontje of dochtertje. Dagelijks overlijden in Nederland 2 baby’s als gevolg van hun vroeggeboorte. 10 baby’s per dag houden blijvende gevolgen aan hun vroeggeboorte over, variërend van cognitieve problemen tot een fysieke of geestelijke handicap. We realiseren het ons vaak niet, maar vroeggeboorte is de grootste doodsoorzaak onder kinderen in Nederland.

dag van de geboorte

De dag van de geboorte met Strong Babies

Daarom vandaag aandacht voor de campagne van Strong Babies op deze dag van de geboorte. Strong Babies heeft de ambitie om binnen 10 jaar het percentage vroeggeboortes met 30% terugbrengen. Dat betekent duizenden baby’s die een gezonde start van hun leven mogen ervaren. Zij financieren wetenschappelijk onderzoek in de verloskunde en neonatologie. Zij richten ons op een betere opsporing, behandeling en preventie van ziekten voor, tijdens en vlak na de geboorte én van aangeboren afwijkingen.

dag van de geboorte

Dagelijks gemiddeld 50 ouders met te vroeg geboren kind

Dagelijks krijgen gemiddeld 50 kersverse ouders te maken met de veel te vroege geboorte van hun zoontje of dochtertje. En dagelijks overlijden in Nederland 2 baby’s als gevolg van hun vroeggeboorte. 10 baby’s per dag houden blijvende gevolgen aan hun vroeggeboorte over, variërend van cognitieve problemen tot een fysieke of geestelijke handicap. We realiseren het ons vaak niet, maar vroeggeboorte is de grootste doodsoorzaak onder kinderen in Nederland.

Wil je meer informatie? Kijk dan op de website www.strongbabies.nl

Ambities

Strong Babies heeft de ambitie om binnen 10 jaar het percentage vroeggeboortes met 30% terugbrengen. Dat betekent duizenden baby’s die een gezonde start van hun leven mogen ervaren. Zij financieren wetenschappelijk onderzoek in de verloskunde en neonatologie. Zij richten zich op een betere opsporing, behandeling en preventie van ziekten voor, tijdens en vlak na de geboorte én van aangeboren afwijkingen.

Lees ook deze blogs:

ellen
Delen is enorm lief

ellen

Hoi Ik ben Ellen eigenaar van MamaScrapelle. Ik ben dol op nieuwe ervaringen zoals uitstapjes en nieuwe producten uitproberen. Mijn dochter uit 2013 en man testen graag met me mee. In het dagelijks leven sta ik 3 dagen per week op de leukste Montessori school van Den Haag. Ik ben 5 jaar gastouder geweest en heb dus veel ervaring met kinderen van alle leeftijden. In de tijd dat ik mij weet los te wurmen van een schermpje lees ik graag een boek. Samen met Selena beheren we een toffe boekenblog. www.stoerleesvoer.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.