Skip to Content

Met liefde gemaakt – een leuke manier om kinderkleding te maken

Iedereen weet dat ik, Ellen, heel creatief ben, maar helaas niet met naald en draad. Van een naaimachine snap ik helemaal niks. Gelukkig heb ik mensen om mij heen die wel handig met de naaimachine zijn zoals gastblogger Birgit. Voor MamaScrapelle mocht zij een review maken over het boek ‘Met liefde gemaakt’ van Linnea Larsson.

Verlof to-do lijst

Voordat ik onze dochter kreeg, vond ik het al heel erg leuk om mijn eigen kleding te maken. Maar zodra ik zwanger werd van ons kindje vond ik dat nóg leuker. Ook ik had voor mijn verlof een to-do-lijstje gemaakt en daar stonden héél veel naaiprojecten op. Je hoort geregeld dat vrouwen nog niet één project van hun verlof-to-do-lijst afgemaakt hebben, maar dat was bij mij niet het geval! Gezien onze dochter 10 dagen na de uitgerekende datum kwam, breidde haar collectie elke dag uit. Uiteindelijk eindigde ik in: een shirtje, boxkleed, boxhanger, wiegdeken, lakentjes en een badcape. Ik had flink veel van dezelfde stoffen ingekocht dus alles past zo mooi bij elkaar. Allemaal met liefde gemaakt.

Met liefde gemaakt

met liefde gemaakt

Maar enfin, over het boek ‘Met liefde gemaakt’. Dit boek is ‘helemaal mijn ding’. Ik vind het belangrijk om duurzaam om te gaan met mijn spullen en vind dit vooral bij een baby gemakkelijk en fijn om te doen. We hadden het geluk flink wat baby spullen te kunnen overnemen van anderen, zodat we niet veel nieuw hadden moeten kopen. Met die wegwerp luiers is de footprint van ons kindje immers al groot genoeg! In het boek wordt uitgelegd hoe je van jouw oude favoriete kleren, nieuwe kleren maakt voor je (klein) kinderen. Een heel leuk concept!

3 maten

met liefde gemaakt

In het boek gaan ze uit van 3 maten en op de patroonbladen vind je enkel de patronen voor maat 0-6 maanden. Voor de overige maten kun je de patroondelen aanpassen met behulp van de instructies. Linnea Larsson beschrijft ook dat je veel geld bespaard en het ook minder belastend is voor het milieu om wat losser om te gaan met de kledingmaten en kleding langer door te dragen. Eerder beginnen met het jurkje te dragen en hem dan door te dragen tot hij een tuniek wordt bijvoorbeeld. Een slim idee waarmee ik gelijk een zomerjurkje met een maatje groter uit de kast trok en met een longsleeve-romper mijn dochter aan doe.

Scandinavisch design met liefde gemaakt

De schrijfster is Zweeds en het mooie “Scandinavische design” zie je dan ook terug in ’t boek; mooie ontwerpen en uitnodigend gefotografeerd. Hop, aan de slag met het patroon voor het “Overhemdjurkje”. Een blouse jurkje met ruche mouwen. Ik kies een zomer blouse van mezelf die genomineerd was om weg te doen.

Op zoek naar het patroon

Het is even zoeken naar het patroon tussen alle gekleurde lijnen , maar dit is altijd zo bij patronen overnemen. Ik wil het jurkje maken voor 6 maanden tot 1 jaar dus moet ik het patroon aanpassen. Dit lukt gemakkelijk.  Vervolgens bedenken wat ik terug wil laten komen in het jurkje. Mijn blouse heeft al knoopjes en die lijken mij ook leuk bij het jurkje. Door het patroon op de blouse te verschuiven en dan te bedenken hoe het zou staan, zie je dat je zo snel een leuk resultaat hebt. En dat zonder knopen aan te zetten of knoopsgaten te maken! De beschrijving uit met liefde gemaakt is voor mij goed te volgen, maar ik heb er al aardig wat naailessen op zitten. Ik kan mij voorstellen dat beginnelingen wat meer moeite zullen hebben. Zeker gezien er geen foto’s bij staan die het zouden kunnen verduidelijken.

Ruche mouwen

met liefde gemaakt

Na het uitknippen van de stof begin ik met alle stof te zigzaggen, bij een stretchstof is dit niet nodig. Vervolgens stik ik de schoudernaden. Ik maak voor het eerst ruche mouwen wat gelijk zo’n leuk effect heeft met liefde gemaakt! Ik stik vervolgens de zijnaden, de halsrand en de onderrand.

met liefde gemaakt

Biasbandje

Mijn jurkje is wit met zwarte stipjes en zo toch een beetje saai. Daarom besluit ik nog een biasbandje te zetten aan de ruche mouwen. Ook in de nek plaats ik nog het bandje en dan ben ik in zo’n 3 uur klaar met dit jurkje! Ik kan niet wachten totdat mijn dochter hem aankan, ik zie het al helemaal voor me die spekbeentjes onder dat witte jurkje! En tot die tijd… heb ik nog wat kledingstukken in mijn (of van mijn man) kast hangen waar ik nu wel wat leuks mee weet met liefde gemaakt natuurlijk?

Specificaties met liefde gemaakt

Uitgeverij: Spectrum | Auteur:  Linnea Larsson | 9789000365814 | 136 pagina’s | februari 2019 | meer informatie vind je hier

Footer5


Birgit
Delen is enorm lief

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.