Leven met ADHD

Sommige van jullie weten wellicht dat ik ADHD heb, voor anderen is dit misschien nieuw nieuws. 3,5 jaar geleden kwam na jarenlang tegen allerlei dingen aanlopen dan eindelijk de diagnose ADHD. In eerste instantie een hele schrok en hoe meer ik las en leerde in therapie hoe meer kwartjes er vielen. Ik had er rijk van kunnen worden om eerlijk te zijn.

Leven met ADHD

Een tijd lang dacht ik, had ik het maar eerder geweten dat ik ADHD heb, dan… maar het heeft mij ook veel geleerd in het leven. Wat ik bijvoorbeeld allemaal aan kan en hoever ik eigenlijk wel niet ben gekomen ondanks de ADHD. Mede door streng te zijn voor mijn gedachtes en waarschijnlijk hoogbegaafd wat door de ADHD weer slecht te meten is heb ik wel mooi mijn HBO opleiding afgerond en daarna nog wat papiertjes mogen halen zoals Evenementenorganisatie.

Kracht van ADHD

ADHD heeft mij veel geleerd en mij veel sterke karaktereigenschappen gegeven. Ik ben erg goed in multitasken en kan (al zeg ik het zelf) enorm goed plannen. Organiseren en out of the box denken bijvoorbeeld zijn op mijn lijf geschreven. Geen wonder dat ik bij mijn vorige baan naast consultant ook de funsessies organiseerde. Ik vond het heerlijk om dit er bij te doen.

Ik ben altijd enthousiast, ondernemend en creatief. Iets wat ook weer erg handig is met mijn werk als gastouder. De kinderen vinden die tomeloze energie en nieuwe uitdagingen die ik voor ze verzin geweldig.

Oog voor detail is iets wat veel ADHD’ ers ook hebben. Wij hebben snel veranderingen door en onthouden vaak de gekste dingen.

Meestal ben ik vrolijk en spontaan, maar soms als ik niet lekker in mijn vel zit kost mij dit als eerste het meeste energie.

Ach zo kan ik nog wel door gaan met de pluspunten van ADHD, maar natuurlijk heeft het ook wel eens nadelen. Deze poster die je hierboven zag met pluspunten van ADHD kun je bestellen bij uitgeverij Pica.

Valkuilen met ADHD

Op de site van Nationaal Kompas  kun je wat lezen over ADHD. Hier staat ook een stuk in over volwassenen en de valkuilen hiervan.

chaotisch en rusteloos gedrag, te laat komen, druk praten, impulsief persoonlijke en werk-relaties aangaan en weer beëindigen, eigenwijsheid, chronische autoriteitsconflicten, vaak wisselen van baan en een lage frustratietolerantie. Vaak is hun prestatie- en opleidingsniveau lager dan je op grond van hun intelligentie zou mogen verwachten. Evenals bij kinderen kenmerkt het beloop zich door weinig of geen vrienden hebben en betrokken raken bij antisociale activiteiten. Daar komen nog kenmerken bij als verkeersongevallen, onderpresteren op het werk, en het ontwikkelen van middelenmisbruik en persoonlijkheidsstoornissen.

Druk praten, eigenwijsheid, nieuwe dingen uitproberen en weer stoppen ( creatieve workshops geven, opleiding weddingplanner volgen), onderprestatie kloppen als een bus bij mij. De rest gelukkig niet!

Nee ik heb hele andere nadelen van de ADHD. Zo zie ik rommel niet, als andere mensen dat zien. Soms zie ik iets wel liggen, maar komt de prikkel tot het oprapen niet binnen. Niet uit luiheid, maar het dringt niet door zeg maar. Moeilijk uit te leggen.

Ik praat snel en druk en haal soms dingen door elkaar dan zeg ik dingen als doe je tandenborstel maar op je tandpasta. Vaak heb ik dit niet eens door en zegt dochterlief: “nee gekke mama tandpasta moet op mijn tandenborstel! ”

Rust pakken voor mijzelf vind ik vaak moeilijk. Zo reageerde mijn omgeving op het hebben van een blog in eerste instantie negatief. Weer iets erbij! Maar het is voor mij een soort uitlaatklep. Een online dagboek van belevenissen om later terug te lezen. Mijn creatieve knutsels delen met de buitenwereld en echt wat voor mijzelf naast het vele werken en mama zijn.

In mijn hoofd kan ik meerdere dingen tegelijk denken en leg ik supersnelle verbanden, voor een normaal mens niet bij te houden en dit veroorzaakt wel eens kleine conflicten. Ik volg soms meerdere gesprekken tegelijk op bijvoorbeeld een verjaardag en als ik tv kijk speel ik ook met mijn telefoon.

Daarnaast ben ik gevoelig  voor depressies. De afgelopen 16 jaar ben ik een paar keer depressief geweest. In de periode van de diagnose ADHD ben ik aan de anti depressiva ben gegaan. Citalopram dit heb ik 2 jaar geslikt.

ADHD en depressie

ADHD en depressie gaan vaak samen. Door ADHD heb ik een grote kans op seizoensgebonden depressies. Toen dochterlief een half jaar oud was ben ik gestopt met de anti depressiva. Het ging al tijden beter mede door de therapieën die ik heb gevolgd bij PsyQ. Top mensen daar die mij echt enorm goed hebben geholpen.

De laatste tijd zit ik weer in wat dipjes en merk dat ik steeds meer uit balans raak en in de negatieve gedachtes valkuil kom. Ik heb het een maand aangekeken, maar heb inmiddels toch maar weer aangeklopt bij de huisarts. Over twee weken ga ik praten met een psycholoog en ga ik misschien tijdelijk weer terug aan de medicatie. Om de winter door te komen zeg maar.

In eerste instantie zag ik dit als een falen, maar mijn huisarts zei heel stellig. Je moet het zien als een kracht dat je erkent dat het niet goed gaat en dat je hulp nodig hebt. ADHD en depressie gaan nu eenmaal hand in hand, zeker als het pas op volwassen leeftijd ontdekt/ erkent is en je negatieve gedachtes jarenlang hebben kunnen overheersen.

Mocht het je dus zijn opgevallen dat er niet meer elke dag een blog online kwam de laatste weken, het komt vanzelf weer goed! Ik ben gewoon ook even druk met andere dingen om weer in balans te komen. Leven met ADHD brengt ups en downs.

Het komt wel goed schatje!

Delen is enorm lief

ellen

Hoi Ik ben Ellen eigenaar van MamaScrapelle. Ik sta voor de klas op een basisschool en hou van speelgoed testen, op stap gaan en creatieve dingen. Mijn dochter van 7 jaar test graag mee!

2 Responses

  1. Wat heb je dit mooi omschreven. En als je er maar plezier in blijft houden, maakt het niet uit als er niet elke dag iets online staat toch? ( zeg ik die ook het liefst dagelijks wat plaatst haha) sterkte met alles!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Post comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.