Slaapproblemen door ADHD – een ervaring met een verzwaringsdeken

Ik ben een vrij onrustige slaper. Toen op mijn 30ste de diagnose ADHD kwam was dat een van de vele kwartjes die vielen waar dat vandaan kwam. Toen ik dus de mogelijkheid kreeg om een verzwaringsdeken uit te proberen liet ik die kans niet lopen natuurlijk. Zouden mijn slaapproblemen door ADHD hiermee verleden tijd zijn?

slaapproblemen door ADHD

Slaapproblemen door ADHD

Bij Psyq weten ze al jaren dat er een verband is tussen slapen en ADHD. Zo’n 80 % van deze mensen heeft slaapproblemen door ADHD. Dit heeft onder andere te maken met het feit dat mensen met ADHD vaak anderhalf uur later het slaaphormoon Melatonine aanmaken. Door de korte nachten met werk en gezin levert dit problemen op. In het begin toen ik nog medicatie slikte voor de ADHD had ik ruim 2mg Melatonine nodig om in slaap te komen en had ik een daglichtlamp. Toen ik zwanger raakte ben ik gestopt met de ADHD medicatie en daarna ook nooit meer begonnen. De hoeveelheid pillen die ik moest slikken en het gevoel mijzelf niet meer te herkennen zaten mij in de weg. Inmiddels kan ik redelijk op tijd in slaap vallen, maar er is nog een reden dat ik niet goed slaap.

De meest voorkomende slaapproblemen door ADHD zijn:

 • Woelen in slaap ( draaien )
 • weerstand tegen slapen
 • problemen om in slaap te komen
 • uitdaging om op te staan in de ochtend
 • problemen om door te slapen
 • slaap apneu

En die eerste stond toch wel heel hoog op het irritatie lijstje van mijn man. Hoe vaak hij ’s nachts wel niet wakker werd zonder deken omdat ik die gepikt had. Of blauwe plekken omdat ik een goede trap uitdeelde in mijn dromen. Ik krijg het serieus voor elkaar om een twee persoonsdekbed een hele kwartslag te draaien in mijn slaap of mijzelf er helemaal in op te rollen.

En dan heb ik nog niet over het oneindig draaien voordat ik überhaupt in slaap ben. Best vermoeiend als je al moe bent.

slaapproblemen door ADHD

Waarom een verzwaringsdeken

Niet alleen mensen met slaapproblemen door ADHD hebben baat bij een verzwaringsdeken. Heel veel mensen hebben baat bij de diepe ontspanning die je krijgt door het knuffelgevoel van de zwaarte op je lichaam.

De deken vormt naar jullie lichaam en voelt aan als een comfortabele knuffel, wat het zenuwstelsel ontspant en helpt om stress en angst weg te nemen. De deken geeft jouw lichaam dat extra zetje om in de ontspan-modus te komen en te rusten. Dat betekent een kalmer hoofd, diepere slaap en energievollere dagen.

De volgende voordelen kun je ervaren met het slapen van een verzwaringsdeken:

 • Je valt sneller in slaap
 • Je draait minder in je slaap
 • Je hebt een onafgebroken slaap
 • De algehele nachtrust verbeterd
 • Je hebt verhoogd energie de volgende dag
 • Het vermindert stress en angst.
verzwaringsdeken

Mijn ervaring met de verzwaringsdeken

Er bestaan verschillende soorten verzwaringsdekens. Ideaal voor mensen met rusteloze benen, ADHD, autisme, ADD en andere redenen waarom je dit nodig kunt hebben.

Wil je een 1-persoons deken of voor 2 personen? Wil je een deken met verschillende compartimenten of is het 1 geheel. Ik koos voor de Litollo Verzwaringsdeken 10 kg Met Zachte Buitenhoes en was heel benieuwd wat dit zou doen met mijn slaapproblemen door ADHD.

Al de eerste nacht merkte ik dat ik veel sneller in slaap viel en maar 2 keer had gedraaid in plaats van ontelbaar. Ik had me voorgenomen om na een paar dagen mijn man te vragen wat hij er van vond, maar hij kwam al uit zichzelf dat hij heerlijk had geslapen onder een dekbed de hele nacht. En ja echt waar het bed lag er nog net zo netjes bij in de ochtend als in de avond.

slaapproblemen door ADHD

In de drie weken dat ik de verzwaringsdeken nu heb geprobeerd heb ik hem er 2 nachten vanaf gegooid. Ik weet nog niet of dat kwam doordat de deken niet goed op het bed lag, of dat ik gewoon een extreme woelnacht had. Maar op 21 nachten, 2 nachten erg woelen … ik teken ervoor!

Ervaar jij slaapproblemen door ADHD? heb je al aan een verzwaringsdeken gedacht?

litollo verzwaringsdeken

Lees ook deze blogs

Een verzwaringsknuffel is ideaal voor hoogsensitieve kinderen

Verzwaringsproducten voor kinderen

Slaaprobot Somnox

Tips om kinderen beter te laten slapen

Peuters met slaapproblemen
Moeilijk in slaap vallen

slaapproblemen bij pubers

Opruimen en ADHD

Footer4 nieuw
ellen
Delen is enorm lief

ellen

Hoi Ik ben Ellen eigenaar van MamaScrapelle. Ik ben dol op nieuwe ervaringen zoals uitstapjes en nieuwe producten uitproberen. Mijn dochter uit 2013 en man testen graag met me mee. In het dagelijks leven sta ik 3 dagen per week op de leukste Montessori school van Den Haag. Ik ben 5 jaar gastouder geweest en heb dus veel ervaring met kinderen van alle leeftijden. In de tijd dat ik mij weet los te wurmen van een schermpje lees ik graag een boek. Samen met Selena beheren we een toffe boekenblog. www.stoerleesvoer.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.