Skip to Content

Verzwaringsproducten voor kinderen – een hulpstuk bij ontspannen

De scholen zijn weer begonnen en dat zorgt bij veel kinderen weer voor spanningen. Spanningen voor het onbekende, spanningen door overprikkeling of juist door onderprikkeling. Kinderen helpen ontspannen kan voor sommige opvoeders nog een hele klus zijn. Al eerder schreef ik een blog over mindfulness bij kinderen, wat een uitkomst kan bieden. Maar soms heb je meer hulp nodig. Er zijn speciale verzwaringsproducten voor kinderen op de markt die kunnen helpen bij een diepe ontspanning.

Verzwaringsproducten voor kinderen wat zijn dat?

Misschien heb je wel eens gehoord van verzwaringsproducten voor kinderen. Denk aan een verzwaringsdeken, een verzwaringsknuffel of een verzwaringsvest van DIQIE.

Een verzwaringsdeken is een deken die zwaarder gemaakt is. Een normale deken weegt ongeveer 1,5 kilo. Een verzwaringsdeken weegt tussen de 3 en 15 kilo. Hij is zwaarder gemaakt met speciale verzwaringsmiddelen. Dit extra gewicht zorgt voor een gelijkmatige druk op je lichaam.

Ook een verzwaringsknuffel is zwaarder gemaakt waardoor je de knuffel echt voelt zitten op je benen of schouders. Deze wordt veel ingezet bij therapeuten en op school om te helpen met de prikkelverwerking.

Een verzwaringsvest is een bodywarmer met allemaal kleine zakjes die gevuld zijn met glasparels. De parels zijn geluidloos, geurloos, niet giftig, hypoallergeen, milieuvriendelijk en geleiden warmte goed. Het vest is onopvallend te dragen onder de gewone kleding, maar ziet er ook leuk uit boven de gewone kleding.

Alle verzwaringsproducten voor kinderen werken middels diepe druk stimulatie.

verzwaringsproducten voor kinderen

Diepe druk stimulatie wat is dat?

Diepe druk stimulatie is een middel om overprikkeling tegen te aan. Denk aan de momenten dat er veel geluid is, veel dingen gebeuren op een dag, een feestje of een ander moment waarbij je kind overprikkelt raakt. Door een gelijkmatige druk over het lichaam worden de hersenen gestimuleerd om dopamine en serotonine aan te maken. De twee gelukshormonen helpen bij een mentale gezondheid en een goede nachtrust en zorgen ervoor dat het stresshormoon cortisol afneemt.

Baby’s en jonge kinderen krijgen dagelijks te maken met diepe druk stimulatie. Denk maar aan het inbakeren van baby’s, kinderen die in draagdoeken worden gedragen dicht tegen mama aan. En het vele knuffelen dat je met jonge kinderen nog mag doen. Ja mag, want helaas is het voor veel kinderen zo dat hoe ouder ze worden hoe minder behoefte ze hebben aan knuffelen.

Het komt er dus eigenlijk op neer dat door de verzwaringsproducten voor kinderen, de diepe druk stimulatie ervoor zorgt dat een overactief zenuwstelsel tot rust wordt gebracht. De concentratie bevordert en emoties als angst, woede of stress nemen af.

verzwaringsproducten voor kinderen

Welke kinderen hebben baat bij verzwaringsproducten voor kinderen?

Uiteraard kunnen alle kinderen baat hebben bij deze verzwaringsproducten van DIQIE. Een zware knuffel in de klas voor extra troost, een deken op bed voor een goede nachtrust kan elk kind altijd gebruiken! Belangrijk is wel om langzaam te wennen aan de producten, daar kom ik zo op terug.

Kinderen die bijvoorbeeld ADHD, ADD of Hoogsensitief zijn hebben er baat bij maar ook kinderen die last hebben van Autisme, zintuigelijke stoornissen, angstoornissen of andere vormen hebben veel aan de diepe druk stimulatie. Kijk voor meer doelgroepen bij de FAQ van Diqie.nl

Hoe gebruik je een verzwaringsvest

Een verzwaringsvest gebruiken moet opgebouwd worden. Het is toch een heel gewicht wat een kind meekrijgt te tillen en het is zeker in het begin een gek vreemd gevoel. Begin met een paar keer per dag een paar minuten bij een ontspannen gevoel. Zo krijgen de hersenen de koppeling dat het zware gevoel fijn voelt en dat je er rustig bij bent. Als het kind gewend is aan het verzwaringsproduct dan kan het ingezet gaan worden voor de diepe druk stimulatie en prikkelverwerking.

Therapeuten hebben het advies gegeven van 20 minuten. Het lichaam is zich dan goed bewust van de druk op het lichaam. Gebruik het voor of tijdens spannende situaties of als het kind het fijn vind om een hele dag te dragen bijvoorbeeld op een dag dat er veel prikkels zijn of een angstige situatie zoals een invalleerkracht voor de klas. Kinderen ervaren zelf of het lang genoeg is en zullen zelf aangeven dat ze hem weer af willen doen. Daarna werkt de diepe druk nog 1 a 2 uur door.

verzwaringsproducten voor kinderen

Aan de slag met een verzwaringsvest en verzwaringsknuffel

Onze dochter heeft soms een beetje moeite met haar emotieregulatie. Iets met wat in haar hoofd zit en dan zo ook zal moeten geschieden. Maar ook heeft ze last van overprikkeling en onderprikkeling. Het is voor ons als ouders soms lastig om te zien waar ze het beste baat bij heeft en ook zelf is ze daar zoekende in. In het begin moest ze heel erg wennen aan de verzwaringsproducten voor kinderen van DIQIE. Als ze op de bank tv kijkt trekt ze altijd een dekentje over zichzelf heen waarbij een van onze poezen direct bij haar op schoot springt. Een natuurlijke vorm van diepe druk stimulatie dus eigenlijk waarbij beide partijen intens blij zijn met elkaar.

De verzwaringsknuffel hebben we dan ook op een andere plek gelegd bij de eettafel waar ze hem op haar schoot kan leggen tijdens het spelen aan tafel. Maar soms als er geen kat in de buurt is trekt ze de knuffel ook gewoon lekker op schoot. Dicht tegen haar buik aan en soms juist op haar benen als ze wiebelig zijn. Ik merk als ouder echt direct verschil in de uiterlijke kenmerken, maar ook in haar ademhaling die veel rustiger wordt.

Blij met deze producten!

Het verzwaringsvest van DIQIE was nog wel een dingetje. Ze vond het maar raar en gek voelen. Ze is hem gaan dragen op momenten dat ze afgeleid was door iets anders. Dus tijdens gamen of tv kijken. Dat was haar manier om aan het vest langzaam te wennen. Ook moest ik wennen aan het inzetten ervan. De eerste maandag school en daarna paardrijles was in de avonduren een kleine tornado in huis. Dat was boven en de verzwaringsproducten lagen beneden. Ook niet handig. Nu hebben we dus het vest boven liggen en kan ze hem aan doen op haar eigen kamertje als ze de behoefte voelt om hem aan te doen.

Ze doet hem niet aan als er vriendinnen zijn, maar dat hoeft natuurlijk ook niet. Meestal heeft ze juist in de avonduren er even baat bij. Rustig worden voor het slapen gaan, tijdens het lezen om beter te focussen.

Ik ben al blij met de stap dat ze voelt dat ze iets nodig heeft om rustig te worden. Ze zal het niet snel meenemen buiten de deur en dat is ook helemaal prima. Het verwerken van de prikkels gebeurd bij haar toch meestal thuis of als ik er bij ben. En een stevige knuffel van je moeder is altijd een goed noodmiddel die je altijd bij je hebt!

Wij zijn blij met de verzwaringsproducten voor kinderen. Soms kan het dagelijks gebruikt worden, en op andere momenten is het alleen al fijn om ze te hebben.

Footer2 nieuw
ellen
Delen is enorm lief

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.