De beste tips om te ontprikkelen na schooltijd

Hoe kun je kinderen helpen om te ontspannen na een drukke schooldag? Want ze komen regelmatig thuis met een volle emmer, en er hoeft maar iets te gebeuren of de emmer stroomt over. Want gedurende een schooldag komen er behoorlijk wat prikkels op ze af. Er worden allerlei eisen aan ze gesteld, ze moeten opletten en er gebeurt van alles in de klas. Vaak merk je dan als ze thuiskomen dat er een beetje spanning uit moet. Zeker bij kinderen die wat hooggevoelig zijn! Alle frustraties van de dag komen er dan thuis uit. En ontladen is natuurlijk goed, maar dan wil je liever voor zijn dat het een heftige emotionele uitbarsting wordt. Het is dus belangrijk dat die volle emmer een beetje geleegd wordt. We geven een aantal fijne tips en activiteiten om kinderen te laten ontprikkelen na schooltijd!

trampoline springen
Afbeelding van FotoRieth via Pixabay

Bijkomen van een drukke dag

Aan je kind vragen hoe het op school was, levert over het algemeen niet heel veel informatie op. Een kort en bondig stom/leuk/hmm, daar moet je het mee doen. Vaak kun je wel een beetje aanvoelen hoe de stemming is. Zeker als ze overprikkeld zijn, kunnen de signalen overduidelijk zijn. Snel ruzie maken met een broertje of zusje, juist een beetje in zichzelf gekeerd zijn of een vermoeide uitstraling. Dan is even ontspannen soms hard nodig!

Zelf zien kinderen dat over het algemeen niet zo natuurlijk. Ze zijn vaak geneigd om direct naar een scherm te rennen. De televisie aan, even de tablet of telefoon pakken, of lekker gamen als ze wat ouder zijn. En dit lijkt vaak best ontspannend, maar het blijkt in de praktijk vaak een andere uitwerking te hebben. Ze worden er eerder nog vermoeider of chagrijniger van.

Wat zijn leuke en fijne activiteiten om na schooltijd te doen die wel ontspannend werken? Naar buiten en bewegen is daarbij natuurlijk een belangrijke algemene tip. Want dit zorgt er voor dat ze kunnen ontprikkelen na schooltijd. Dat kan ook kort en krachtig. Je hoeft er niet meteen een uitgebreide buitenactiviteit van te maken zoals een boswandeling. Dus een aantal simpele en ontspannende activiteiten op een rijtje!

15 tips om te ontprikkelen na schooltijd

1 – Muziek hard en dansen. Muziek luisteren is een hele ontspannende bezigheid. Lekker dansen en bewegen! En het geluid mag best een beetje hard. Want dan heb je gegarandeerd plezier en lachen is misschien wel de beste manier om te ontladen!

2 – Trampoline springen. Even actief bewegen en je uitleven, dat is voor jong en oud goed! Trampoline springen is goed voor de coördinatie, evenwicht, spierkracht en motoriek. Kies de beste trampoline die geschikt is voor jullie tuin.

3 – Ademhalingsoefeningen en meditatie. Dat is misschien niet voor alle kinderen geschikt, maar wel goed om te proberen. Er komen zoveel prikkels op kinderen af tegenwoordig, dat ze het steeds moeilijker vinden om te ontspannen. Lees de blog met tips voor Mindfulness met kinderen.

4 – Erover praten helpt. Kinderen vinden het natuurlijk moeilijk om woorden te geven aan hun gevoel van overprikkeling. En praten over de schooldag levert vaak niet heel veel meer info op als stom of oké. Maar leren praten over emoties is wel iets dat belangrijk is voor de verdere ontwikkeling. Maak bijvoorbeeld gebruik van de How-to-talk-to-kids app voor goede tips.

5 – Maak thuis een relaxplekje om te lezen. Kussens, knuffels, boekjes en rust. Sommige kinderen vinden dat heel fijn en ontspannend.

6 – Sensorisch spel. Spelen met klei, vingerverf, zand, modder, kralen etc. Hierbij worden de zintuigen gestimuleerd. Een hele goede manier om te ontprikkelen en ontspannen na schooltijd.

7 – Een korte massage van handen of voeten. Dit is rustgevend en tegelijk ook een fijn contactmoment. Voor gevoelige kinderen werkt dit goed om weer ‘in hun lijf’ te komen.

8 – Speel met de huisdieren. Als jullie deze hebben, is dat een hele fijne en prettige manier om te ontspannen. De dieren aaien en verzorgen is heel rustgevend. En dieren zeuren en vragen niet!

Nog meer bewegen!

9 – In de zomer: neem direct na schooltijd een plons in jullie opzet zwembad. Het verfrist, ontspant en geeft nieuwe energie. Ook al is het koud, gewoon doen. Water kan trouwens altijd een fijne, ontspannende werking hebben. Even onder de douche als je kind erg overstuur of overprikkeld is, kan ook heel fijn zijn.

10 – Schommelen. Ook een motorische activiteit die veel rust en ontspanning biedt. Lekker even de wind door de haren. Schommelen in een hangmat is ook fijn!

11 – Fietsen. Na schooltijd direct even ontprikkelen op de fiets. Een rustgevende manier van bewegen.

12 – Bellen blazen. Een simpele en eenvoudige activiteit, maar wel doeltreffend. Want kinderen worden er altijd blij van. En het is direct een soort ademhalingsoefening waar ze rustig van worden. Even de spanning eruit blazen!

13 – Samenspel. Als ouder even meedoen met een balletje trappen of tikkertje is een gezellige manier om samen te ontprikkelen na schooltijd. Ook als je zelf een drukke werkdag hebt gehad!

14 – Skippyballen. Ook een hele goede motorische activiteit die helpt om te ontprikkelen na schooltijd. Stimuleer evenwicht en coördinatie.

15 – Pokemon Go. Oké, toch ook iets met een scherm maar dan wel buiten. Voor oudere kinderen (die een beetje goed letten op de weg) een leuke en ontspannende buitenactiviteit!

Hooggevoelige kinderen en ontprikkelen na schooltijd

Voor alle kinderen kunnen deze activiteiten prettig zijn. Maar zeker voor hooggevoelige kinderen is het belangrijk om te ontprikkelen. Zij hebben immers nog veel meer prikkels in zich opgenomen tijdens de schooldag. Het helpt om er een vast ritueel van te maken. Spreek af als kinderen uit school of de BSO komen, dat ze iets kiezen uit hun ‘ontspanlijstje’.

En het loopt misschien in de praktijk vaak anders. Er komen kinderen spelen, ze gaan naar sportclubjes of ze gaan uit zichzelf gewoon lekker buiten naar de speeltuin. Dat is natuurlijk top. Vooral de signalen proberen te herkennen van een volle emmer, dat is de uitdaging om daar op in te spelen.

Lees ook deze blog over de ontprikkelgids

Nog even de kenmerken van hooggevoeligheid:

Hooggevoelige kind ontprikkelen na schooltijd
Footer3
Lianne
Delen is enorm lief

Lianne

Ik ben Lianne, 40 jaar oud en moeder van drie hele lieve jongens. Opgeleid als orthopedagoog en geïnteresseerd in alles rondom opvoeding en ontwikkeling. Hoe kun je als ouder mindful te werk gaan, hoe zorg je voor jezelf en hoe hou je het een beetje leuk?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.