Skip to Content

Howtotalk app: helpt communicatie met kinderen te verbeteren

De nieuwe Howtotalk app helpt om communicatie met kinderen te verbeteren. De app is een doorontwikkeling van onder andere het boek how2talk2kids. Misschien ken je het boek wel, want er zijn meer dan 100.000 exemplaren in Nederland verkocht. De oprichter van Howtotalk, Heleen de Hertog, heeft deze app ontwikkeld naast de boeken en online trainingen. Het doel is: anders communiceren met jouw kinderen, waardoor er een betere sfeer is in huis en het kind(eren) meer zelfvertrouwen hebben. De app ondersteunt hierin. Dat geldt voor ouders, maar deze app kan ook behulpzaam zijn als je met kinderen werkt. Ik heb het boek een paar jaar geleden gelezen, en nu de app uitgeprobeerd.

Howtotalk app: betere communicatie met  kinderen

Wanneer gebruik je de Howtotalk app?

Ik heb het boek gelezen in een periode toen er meer strijd was met mijn zoon. Hij zat niet helemaal lekker in zijn vel, op school wat meer geruzie en dan ben je zelf ook wat aan het zoeken hoe het anders kan. Bij de app wordt ook genoemd dat je hem kunt gebruiken wanneer je bijvoorbeeld strijd hebt over schermtijd, driftbuien of wanneer je maar blijft herhalen wat de bedoeling is en je kind niet lijkt te luisteren. Vast herkenbare situaties? Deze app kan je ondersteunen in een meer positieve opvoeding, met minder strijd en meer begrip.

Hoe kun je de app gebruiken?

De Howtotalk app is opgebouwd uit zes bouwstenen die je achter elkaar kunt volgen. Elke week opent een nieuwe bouwsteen (maar een langzamer tempo kan dus ook). De bouwstenen haken op elkaar in en vormen samen een mooi programma waardoor je beter leert om te gaan met gevoelens van jouw kind (en je kind zelf ook) hoe je kind en zelfstandiger wordt en ook meer meewerkend is.

zes bouwstenen

Per bouwsteen zijn er verschillende stappen, met ieder een informatiefilmpje, oefeningen en herkenbare voorbeelden. Zo kun je zelf kijken hoe dit in jullie leven is en waar de haakjes zijn om dingen anders te doen. Het zijn hele praktische voorbeelden: over een tas die maar niet opgeruimd wordt, kinderen die meer willen snoepen of bijvoorbeeld niet naar zwemles willen gaan. Dat is een mooie insteek: herkenbaar en praktisch en daardoor ook makkelijker te vertalen naar de eigen voorbeelden en situaties.

De app is afwisselend in de manier waarop je de informatie tot je neemt. Filmpjes waarin Heleen de situatie schetst, en deze kun je ook lezen als je dat fijner vindt. De onderdelen zijn redelijk kort, want het gaat natuurlijk vooral om je eigen reflectie en vertaling.

Situaties en talks in de howtotalk app

De zes bouwstenen zijn de basis van de howtotalk app. Maar daarnaast is er ook een onderdeel ‘situaties’ waarin je nog meer voorbeelden vindt om mee te oefenen. Deze situaties zijn ingedeeld per peuter-kind-tiener, zodat het zoveel mogelijk past bij de fase waar je inzit. Het gaat hier bijvoorbeeld over het eten, school en de omgang tussen broers en zussen.

In het onderdeel ‘talks’ vindt je interviews met verschillende deskundigen die je kunt luisteren voor meer verdieping. Ook handig om te luisteren in de auto of de trein bijvoorbeeld. Deze talks gaan over pesten, driftbuien en bedtijd bijvoorbeeld. Door deze verschillende invalshoeken kan de Howtotalk-app helpen de communicatie met kinderen te verbeteren

situaties en talks

Mooie app om communicatie met kinderen te verbeteren

De howtotalk app ziet er top uit. Overzichtelijk, veel informatie en je wordt aan de hand genomen door alle stappen in de bouwstenen. Elke bouwsteen opent zich na een week, dus je bent er minimaal 6 weken mee bezig. Dat zorgt er voor dat je het echt stapje voor stapje doet en de tijd neemt. Dat snap ik heel goed, maar ik vond het ook wel wat onhandig: ik was ook benieuwd naar de andere bouwstenen en die kan ik dus nu nog niet openen. Dat voelt wat schools. Maar ik geloof direct dat er goede redenen achter zitten.

Verder staat de app vol praktische tips over herkenbare situaties. Ik denk dat veel ouders er iets aan kunnen hebben. Net als je soms met andere ouders kunt sparren over wat zij doen in een soortgelijke situatie, kun je hiervoor ook de app gebruiken. Ik denk dat het je zeker kan verder helpen om dingen eens op een andere manier te proberen, en te ervaren hoe de situatie zich dan ontwikkeld.

Praktisch over de howtotalk app

De app is op dit moment beschikbaar via de appstore, dus alleen nog voor apple devices. Op de website zie ik dat de android versie in oktober wordt verwacht. De app kost 40 euro per jaar, maar tot en met augustus is er een korting van 50%. In de app zelf zie ik bij het onderdeel situaties dat er voor de tieners nog een aanvulling komt. Voor peuters en kinderen is dit al wel gevuld.

Voor meer informatie, klik hier

Footer4
Anouk
Delen is enorm lief

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.