Hoeveel schermtijd is een normale en gezonde keuze?

Ben jij bewust bezig met schermtijden of laat je het meer op z’n beloop? Hoeveel schermtijd is een normale en gezonde keuze? Allemaal vragen die veel ouders van nu bezighouden. De meningen lopen best uiteen, al is teveel nooit goed natuurlijk. Soms kan een scherm echt een lifesaver zijn, terwijl het bij sommige kinderen juist weer voor overprikkeling kan zorgen. En dus ongewenst gedrag oplevert. In deze blog neem ik je mee in een bewustwording die hopelijk bij jou en je kind past.

Ieder kind is anders

Selena

Mijn eerste dochter wilde eigenlijk geen tv kijken. Ze was niet lang geboeid hierdoor en tot haar derde keek ze nooit langer dan 10 minuten naar iets. Van een tablet of telefoon was helemaal geen sprake. Ik weet wel dat ik soms als ouder echt behoefte hieraan had. Als ik even ging koken of even snel wilde douchen zou zo’n afleiding in de vorm van een tv scherm fijn zijn. Maar ik heb het haar niet opgelegd en haar als kind gerespecteerd. Hoeveel schermtijd is een normale en gezonde keuze, was voor haar toen niet echt van toepassing.

Mijn tweede dochter is heel anders. Die kijkt graag tv en tegenwoordig speelt ze liever met de tablet. Zelf filmpjes kiezen of bepaalde apps. Ze is zo klein, 2 jaar, maar al zo handig. En ik merk dat het haar echt verrijkt en niet overprikkelt. Ze heeft echt behoefte aan die vrijheid. En gelukkig hebben we een hele oude Ipad die perfect is voor haar. Hoeveel schermtijd is een normale en gezonde keuze voor haar? Dat is dus wel een vraag waar ik me mee bezig hou.

Ellen

Mijn dochter kan soms echt een ochtendhumeur hebben. Dit heeft zij echt van papa! Soms zet ik dan even 10 minuten de tv aan en dan wordt ze rustig wakker en is de rest van de dag lekker vrolijk. In het weekend en soms op mijn vrije dag willen wij ook wel eens op bed lekker de tv aanzetten. We halen dan melk, thee, koffie, brood en fruit naar boven en picknicken gezellig op bed. Ook wilde mijn dochter al vrij vroeg geen middagdutjes meer doen. En dan hielp de tv bij het vinden van een rustmomentje. Hier in huis is de tv soms echt mijn grootste vriend. Ik snap werkelijk niet hoe andere ouders dat soms zonder tv doen. Hoeveel schermtijd is een normale en gezonde keuze vraagt Ellen zich wel af.

Want ook rond 17:00 bij de namiddag dip gaat het even aan en voor het slapengaan is bijvoorbeeld het Sinterklaasjournaal vaste prik. Tegelijk leest ze net zoveel voor uit boeken als dat de tv aangaat, en speelt haar dochter nog niet op de tablet. Het is echt alleen de tv, en er worden net zoveel boeken voorgelezen. Hoeveel schermtijd is een normale en gezonde keuze? Ellen zorgt voor een enkel scherm en een goed evenwicht tussen lezen en tv kijken. En ze houdt ook goed de behoeftes van haar dochter in de gaten.

Hoeveel schermtijd is een normale en gezonde keuze?

Hoeveel schermtijd is een normale en gezonde keuze?

Ik hoop niet dat jullie hopen op een duidelijk antwoord, want wat mij betreft is die er niet. Kijk allereerst naar je kind en hoe deze reageert op de prikkels van een scherm. Sommige kinderen worden rustiger bij een tv omdat de keuzes en interactie hierbij beperkt blijft. Sommige kinderen willen juist die interactie van het tikken op een scherm. Tegelijk is het ook belangrijk om te kijken welke behoefte er speelt bij een kind. Kan het wel zelf tot spel komen? Hoeveel schermtijd is een normale en gezonde keuze is dus echt afhankelijk van een aantal factoren.

Toen mijn oudste dochter klein was zou ik zeggen zo minimaal mogelijk, omdat haar behoefte hier helemaal niet lag. We hebben haar zelfs bewust op een school gedaan zonder enige scherm in het onderwijs. Inmiddels zijn we overgestapt naar een andere school waar ze geniet en leert dankzij schermen! Voor haar is het een erg fijne manier om te leren en ontwikkelen en ik had haar dat niet willen onthouden. Tegelijk leven we nou eenmaal in wereld met vele schermen, dus is een beetje voorbereiding hierop toch wel fijn denk ik. Hoeveel schermtijd is een normale en gezonde keuze heeft uiteraard wel grenzen bij ons.

Hoeveel schermtijd is een normale en gezonde keuze?Balans!

De schermen zijn bij ons thuis niet weg te denken. Door ziekte werk ik vanuit huis en dankzij de pandemie blijft dit ook nog wel even zo. Ook is het digitale thuisonderwijs toegenomen en verloopt contact met familie en vrienden veel meer via een scherm. We zitten heel veel thuis en ik heb het soms echt even nodig bij mijn jongste dochter om even een scherm in te zetten. Ik zorg wel voor contact en dat ze naast me zit. Ik aai haar, kijk soms mee met wat ze doet en probeer niet helemaal opgezogen te worden in een beeldscherm. Hoeveel schermtijd is een normale en gezonde keuze? Ik denk vooral dat het helemaal afsluiten een belangrijk ding is om niet te doen.

Ook zorg ik dat mijn dochters op een dag zelf tot spelen komen met fysieke dingen, met papieren boeken bezig zijn en buiten komen. En na het avondeten komen er geen schermen meer. Soms in het weekend doen we nog wel eens een spelletje Mario in de avond op de Switch, maar dit is meer uitzondering. Tegelijk is een spel op de Switch wel een actief spel wat ook weer gezond is. En van sommige films kan je niet stilzitten en moet je wel mee dansen! Ook lees ik bijvoorbeeld zelf alleen maar papieren boeken ter compensatie van mijn schermtijd. Hoeveel schermtijd is een normale en gezonde keuze? Zorg voor balans met niet scherm activiteiten!

Hoeveel schermtijd is een normale en gezonde keuze?Gezondheid

Hoeveel schermtijd is een normale en gezonde keuze? We weten allemaal dat oneindig op een scherm zitten niet gezond is. Het licht zorgt voor een verstoorde aanmaak van slaaphormonen, de vele prikkels kunnen voor overprikkeling zorgen. De lichaamshouding is vaak niet goed terwijl je op een scherm zit, de appduim en muisarm zijn ook welbekend. En vergeet niet de hoofdpijn die krijgt van te lang bezig zijn op een scherm. Allemaal zaken om goed in de gaten te houden. Ook moet het echte spel van kinderen niet verbleken tot verdwijnen. Op de BSO zie ik helaas veel kinderen die helemaal verloren zijn zonder scherm. Ze weten niet meer hoe ze moeten spelen en dat is alarmerend!

Hier thuis werken we niet met bepaalde tijden, timers en schema’s. Ik kijk echt naar mijn kinderen zelf en de situatie. De ene dag is het veel en de andere dag wordt een scherm geeneens gebruikt. Met een schema zou je elke dag bijvoorbeeld gebonden zijn maar liever blijf ik gewoon naar de situatie kijken. Hoeveel schermtijd is een normale en gezonde keuze is wat mij betreft echt persoonlijk en afhankelijk van alle genoemde factoren. En het blijft belangrijk dit wel bewust te doen en er bewust van te blijven. Dat bereik je alleen door elke dag gewoon te kijken. En door bewust te zijn van je eigen gebruik. Dat is zeker ook een voorbeeld voor kinderen. Voel je geen slechte ouder als je het gebruikt en inzet, maar wees je er wel bewust van.

Hoeveel schermtijd is een normale en gezonde keuze? Heb jij bepaalde regels hierin? En een voorkeur voor welke schermen wel en welke niet?

Linkjes diverse schermen

Footer1
Selena
Delen is enorm lief

Selena

Hoi ik ben Selena en met veel liefde deel ik mijn blogs en recepten op Good Mood Mama. Mijn digitale thuis vol happy vibes voor een good mood. Ik ben een mama van 2 meiden, werk met kinderen en heb 1001 interesses. Ik noem mezelf bewust omdat ik nadenk over alle keuzes die ik maak. Dat betekend soms wel en soms ergens niet ergens voor kiezen. Leuk om nu onderdeel te zijn als gastblogger hier.

1 reactie

  1. Haha hier staat de tv ook regelmatig aan. ’s Ochtends voor ’t naar school gaan kijken ze altijd even tv. Kan ik rustig even het ontbijt maken.
    Na het avondeten ook altijd even tv en in het weekend ook s middags … ik vind het ook echt bijzonder dat mensen zonder tv kunnen, hahaha

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.