Wisselen van Basisschool een blog met redenen om kind van school te halen

Wisselen van basisschool is niet iets wat je zomaar doet. Een van de redenen om kind van school te halen is vaak verhuizing de nummer 1 reden, maar buiten dat gebeurd het niet snel. Wij hebben wel gekozen voor een wisseling, in groep 2 zonder dat we verhuisd zijn. Benieuwd waarom ons kind naar een andere school ging?

Valse Start

Al eerder gaf ik in een blog aan dat mijn dochter motorische angst heeft. Dit gaat vanzelf over, ze heeft de juiste motivatie nodig en loopt wat achter met dingen. Daarbij is ze prikkelgevoelig en leeft een beetje in haar eigen wereldje. Wij dachten een goede keuze te maken om voor de Antroposofische onderwijs vorm van De Vrije School te gaan. En het eerste jaar was dit ook prima. Toen kwam het niet in ons op om te wisselen van basisschool.

In de klas dragen ze sloffen wat ik knus en huislijk vind. Ze hebben een keuken en bakken koekjes en broodjes. Op schildersezels maken ze kunstwerken, spelen veel buiten en de lesuren zijn kort. Elke dag tot 13:00 school voor de eerste 2 jaar. Ze eten gezellig samen en de juf zet een kopje thee. Aan thema’s in de klas wordt niet gedaan. In plaats daarvan leven ze met de seizoenen mee. Een prima omgeving voor mijn oudste dochter dachten we zo. Ongedwongen en rustig zelfvertrouwen opbouwen om vervolgens aan het schoolse te gaan beginnen.

Nog geen reden om te wisselen van basisschool

Wij hebben gekozen om te wisselen van basisschool. Wat zijn onze ervaringen en wat zijn redenen om kind van school te halen

Maar vanaf het begin had ze al een valse start. Ze heeft vrij snel een stempel gekregen en is daardoor altijd een beetje betutteld in mijn ogen. De juffen geloven niet in dat een kind iets “moet”doen maar zelf aangeeft als het leerrijp is. Als ze iets nieuws aangeboden krijgt kiest ze voor comfort en doet het niet meteen. Een schop onder haar lieve billetjes mag best om uitgedaagd te worden. Maar dit past niet in de visie van de vrije school. Kinderen mogen lekker elke dag vrij spelen en leren door eigen initiatieven.

Toen ze 5 werd kreeg ze opeens interesse in letters en cijfers. Mooi! kan ze alvast eraan werken en wat voorbereiden zodat ze straks in groep 3 goed kan meekomen. Maar helaas passen letters en cijfers niet in de visie van hun onderwijs. Dit krijgen kinderen pas aangeboden in groep 3. Een gemiste kans voor haar. En nog kwam het idee van wisselen van basisschool niet in ons op.

Uitzichtloos toch maar wisselen van basisschool?

Na de zomervakantie waren we zo trots op onze oudste dochter. Ze had een onwijze sprong gemaakt in taal, motoriek en sociaal. Toen we in de tweede schoolweek uitgenodigd werden hadden we een positief gesprek verwacht. Niets was minder waar. De juffen zagen geen overgang mogelijk en blijven zitten was ook geen optie. Ook viel ze teveel buiten de groep en voor kinderen die niet gemiddeld zijn is er eigenlijk geen plek.

De boodschap was helder; Het schooljaar mocht wel afgemaakt worden. Ondertussen werden wij behoorlijk in de richting van allerlei neurologische testen geduwd omdat ze niet wisten hoe met haar om te gaan. Ook kregen we allerlei voorbeelden waarin we onze dochter helemaal niet herkenden. Na dat gesprek voelde ik me erg verdrietig en vond het een uitzichtloos iets wat ons gegeven werd.

Wisselen van basisschool

Na dat rotgevoel hebben we eigenlijk vrij snel alles duidelijk voor ogen gezien. Puzzelstukjes vielen op hun plek. Misschien is onze keuze voor basisschool niet de juiste geweest. Het eerste jaar was prima maar we zien al tijden een meid wat niet blij uit school komt. Waar geen uitdaging is, en geen motivatie of aansluiting bij wat ze wil leren.

Ik ben langs een andere basisschool in de buurt gegaan en al vanaf binnenkomst viel er een last van mijn schouders. Wat was hier de sfeer anders en vooral wat voelde ik me al meteen welkom. We hebben een goed, eerlijk en open gesprek gehad over alles en binnen 2 weken kon onze dochter al starten.

Op haar eerste school werd gezegd dat ze niet kon tekenen. Terwijl ze op de eerste dag van haar nieuwe school trots naar buiten kwam met een tekening waar een regenboog, paraplu en regen op te zien was. Dit zegt alles al voor mij. Ze kan wel degelijk tekenen, dit zie ik thuis! Maar een bakje krijt en papier neerleggen en een kind zelf maar laten aanmodderen werkt gewoon niet voor haar. Ik ben vanaf dat moment blij dat we zijn gaan wisselen van basisschool.

Ervaringen overstappen basisschool

Wij hebben gekozen om te wisselen van basisschool. Wat zijn onze ervaringen en wat zijn redenen om kind van school te halen

Vanaf dag 1 voelen we ons welkom en gehoord. De educatie bieden die onze dochter nodig heeft kost geen moeite en ze doen het met alle liefde en plezier. Gedurende de gymles wordt ze uitgedaagd en durft nu zowaar te zwaaien in de ringen! Ook vind ze alle prikkels prachtig. Vermoeiend op een goede en voldane manier. Over de thema’s raakt ze niet uitgesproken en in de nacht slaapt ze weer. Want nu pas valt ons op dat ze een periode best veel nachtmerries had, veel boos was en frustraties had.

Met het wisselen van basisschool hebben we een ander kind gekregen. ergens schrik ik daarvan als mama want ik had niet door dat ze eigenlijk niet lekker in haar vel zat. Maar tegelijk ben ik ook heel trots op hoe goed ze met de wisseling omgaat en hoe goed ze het nu doet. Onze keuze pakt gelukkig voor iedereen goed uit. Een positieve ervaring overstappen van de basisschool dus.

Andere redenen om kind van school te halen

Het besluit om een kind van school te halen is een belangrijke en persoonlijke beslissing die zorgvuldige overweging vereist. Hier zijn enkele mogelijke redenen waarom ouders ervoor kunnen kiezen om hun kind van school te halen:

  1. Verandering van Scholen: Als het gezin verhuist naar een andere stad of regio, kan het nodig zijn om het kind over te plaatsen naar een nieuwe school.
  2. Onderwijskwaliteit: Ouders kunnen ontevreden zijn over de kwaliteit van het onderwijs of de ondersteuning die de huidige school biedt.
  3. Pesten of Veiligheidsproblemen: Als het kind wordt gepest of als er veiligheidskwesties zijn op school, kunnen ouders overwegen om het kind elders onder te brengen.
  4. Speciale Behoeften: Voor kinderen met speciale behoeften kan een school die beter is uitgerust om deze behoeften te ondersteunen, een reden zijn om te wisselen van basisschool.
  5. Onderwijsmethode: Sommige ouders geven de voorkeur aan alternatieve onderwijsmethoden, zoals thuisonderwijs of montessori-onderwijs.
  6. Gezinsomstandigheden: Familiale omstandigheden zoals reizen, ziekte of andere veranderingen kunnen het nodig maken om het kind tijdelijk van school te halen.
  7. Religieuze of Filosofische Redenen: Sommige ouders willen hun kinderen onderwijs geven dat aansluit bij hun religieuze of filosofische overtuigingen.
  8. Leerproblemen: Als een kind moeite heeft met leren en extra ondersteuning nodig heeft, kan het veranderen van school gunstig zijn.
  9. Vriendschappen en Sociale Interactie: Ouders kunnen hun kind verplaatsen naar een school waar ze betere sociale kansen en vriendschappen hebben.
  10. Individuele Behoeften: Het kan zijn dat ouders vinden dat de huidige school niet in staat is om aan de individuele behoeften van hun kind te voldoen.

Het is belangrijk om grondig onderzoek te doen, te overleggen met onderwijsexperts en rekening te houden met de behoeften en belangen van het kind voordat een beslissing wordt genomen om een kind van school te halen.

Lees ook deze blogs:

Footer1
Selena
Delen is enorm lief

Selena

Hoi ik ben Selena en met veel liefde deel ik mijn blogs en recepten op Good Mood Mama. Mijn digitale thuis vol happy vibes voor een good mood. Ik ben een mama van 2 meiden, werk met kinderen en heb 1001 interesses. Ik noem mezelf bewust omdat ik nadenk over alle keuzes die ik maak. Dat betekend soms wel en soms ergens niet ergens voor kiezen. Leuk om nu onderdeel te zijn als gastblogger hier.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.