Wisselen van Basisschool, waarom wij die keuze gemaakt hebben

Wisselen van basisschool is niet iets wat je zomaar doet. Een verhuizing is vaak de nummer 1 reden, maar buiten dat gebeurd het niet snel. Wij hebben wel gekozen voor een wisseling, in groep 2 zonder dat we verhuisd zijn. Benieuwd waarom?

Valse Start

Al eerder gaf ik in een blog aan dat mijn dochter motorische angst heeft. Dit gaat vanzelf over, ze heeft de juiste motivatie nodig en loopt wat achter met dingen. Daarbij is ze prikkelgevoelig en leeft een beetje in haar eigen wereldje. Wij dachten een goede keuze te maken om voor de Antroposofische onderwijs vorm van De Vrije School te gaan. En het eerste jaar was dit ook prima. Toen kwam het niet in ons op om te wisselen van basisschool.

In de klas dragen ze sloffen wat ik knus en huislijk vind. Ze hebben een keuken en bakken koekjes en broodjes. Op schildersezels maken ze kunstwerken, spelen veel buiten en de lesuren zijn kort. Elke dag tot 13:00 school voor de eerste 2 jaar. Ze eten gezellig samen en de juf zet een kopje thee. Aan thema’s in de klas wordt niet gedaan. In plaats daarvan leven ze met de seizoenen mee. Een prima omgeving voor mijn oudste dochter dachten we zo. Ongedwongen en rustig zelfvertrouwen opbouwen om vervolgens aan het schoolse te gaan beginnen.

Nog geen reden om te wisselen van basisschool

wisselen van basisschool verdrietig kind

Maar vanaf het begin had ze al een valse start. Ze heeft vrij snel een stempel gekregen en is daardoor altijd een beetje betutteld in mijn ogen. De juffen geloven niet in dat een kind iets “moet”doen maar zelf aangeeft als het leerrijp is. Als ze iets nieuws aangeboden krijgt kiest ze voor comfort en doet het niet meteen. Een schop onder haar lieve billetjes mag best om uitgedaagd worden. Maar dit past niet in de visie. Kinderen mogen lekker elke dag vrij spelen en leren door eigen initiatieven.

Toen ze 5 werd kreeg ze opeens interesse in letters en cijfers. Mooi! kan ze alvast eraan werken en wat voorbereiden zodat ze straks in groep 3 goed kan meekomen. Maar helaas passen letters en cijfers niet in de visie van hun onderwijs. Dit krijgen kinderen pas aangeboden in groep 3. Een gemiste kans voor haar. En nog kwam het idee van wisselen van basisschool niet in ons op.

Uitzichtloos

Na de zomervakantie waren we zo trots op onze oudste dochter. Ze had een onwijze sprong gemaakt in taal, motoriek en sociaal. Toen we in de tweede schoolweek uitgenodigd werden hadden we een positief gesprek verwacht. Niets was minder waar. De juffen zagen geen overgang mogelijk en blijven zitten was ook geen optie. Ook viel ze teveel buiten de groep en voor kinderen die niet gemiddeld zijn is er eigenlijk geen plek.

De boodschap was helder; Het schooljaar mocht wel afgemaakt worden. Ondertussen werden wij behoorlijk in de richting van allerlei neurologische testen geduwd omdat ze niet wisten hoe met haar om te gaan. Ook kregen we allerlei voorbeelden waarin we onze dochter helemaal niet herkenden. Na dat gesprek voelde ik me erg verdrietig en vond het een uitzichtloos iets wat ons gegeven werd.

Wisselen van basisschool

Na dat rotgevoel hebben we eigenlijk vrij snel alles duidelijk voor ogen gezien. Puzzelstukjes vielen op hun plek. Misschien is onze keuze voor basisschool niet de juiste geweest. Het eerste jaar was prima maar we zien al tijden een meid wat niet blij uit school komt. Waar geen uitdaging is, en geen motivatie of aansluiting bij wat ze wil leren.

Ik ben langs een andere basisschool in de buurt gegaan en al vanaf binnenkomst viel er een last van mijn schouders. Wat was hier de sfeer anders en vooral wat voelde ik me al meteen welkom. We hebben een goed, eerlijk en open gesprek gehad over alles en binnen 2 weken kon onze dochter al starten.

Op haar eerste school werd gezegd dat ze niet kon tekenen. Terwijl ze op de eerste dag van haar nieuwe school trots naar buiten kwam met een tekening waar een regenboog, paraplu en regen op te zien was. Dit zegt alles al voor mij. Ze kan wel degelijk tekenen, dit zie ik thuis! Maar een bakje krijt en papier neerleggen en een kind zelf maar laten aanmodderen werkt gewoon niet voor haar. Ik ben vanaf dat moment blij dat we zijn gaan wisselen van basisschool.

Een nieuw begin

wisselen van basisschool blij kind

Vanaf dag 1 voelen we ons welkom en gehoord. De educatie bieden die onze dochter nodig heeft kost geen moeite en ze doen het met alle liefde en plezier. Gedurende de gymles wordt ze uitgedaagd en durft nu zowaar te zwaaien in de ringen! Ook vind ze alle prikkels prachtig. Vermoeiend op een goede en voldane manier. Over de thema’s raakt ze niet uitgesproken en in de nacht slaapt ze weer. Want nu pas valt ons op dat ze een periode best veel nachtmerries had, veel boos was en frustraties had.

Met het wisselen van basisschool hebben we een ander kind gekregen. ergens schrik ik daarvan als mama want ik had niet door dat ze eigenlijk niet lekker in haar vel zat. Maar tegelijk ben ik ook heel trots op hoe goed ze met de wisseling omgaat en hoe goed ze het nu doet. Onze keuze pakt gelukkig voor iedereen goed uit.

Lees ook deze blogs:

Footer1
Delen is enorm lief

Selena

Hoi ik ben Selena en met veel liefde deel ik mijn blogs en recepten op Good Mood Mama. Mijn digitale thuis vol happy vibes voor een good mood. Ik ben een mama van 2 meiden, werk met kinderen en heb 1001 interesses. Ik noem mezelf bewust omdat ik nadenk over alle keuzes die ik maak. Dat betekend soms wel en soms ergens niet ergens voor kiezen. Leuk om nu onderdeel te zijn als gastblogger hier.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.