Gezonde lunch voor kinderen een smaakvolle variatie

Daar zitten we dan thuis. Inmiddels zijn de eerste weken voorbij sinds het eerste geval van corona gemeld was. En sinds die eerste melding moest ik al in isolatie met mijn gezin. Deels door mijn eigen gezondheid, ik val in een risico groep. Deels doordat wij toen snotterig en verkouden waren. Er is heel veel veranderd maar 1 ding wat er uit springt is gezonde lunch voor kinderen.

Gezonde lunch voor kinderen

Want opeens nuttigen we alle maaltijden samen. Van ’s morgens tot in de avond. In week 1 was er nog chaos in onze dagen, in week 2 al wat minder maar nog steeds niet echt rust. En in week 3 hadden we toch een bepaald ritme gemaakt waardoor thuiswerken, thuisleven en thuisblijven aangenaam wordt. En door dat ritme is daar opeens de gezonde lunch als belangrijkste deel van een dag.

Waarom? Onze jongste dochter doet dan een dutje en we gaan met onze oudste dochter van 6 echt gezellig aan tafel zitten. Zonder mobiel, tablet etcetera. Even een onderbreking van de dag met alle aandacht voor elkaar. Chris komt dan van boven naar beneden en heeft echt even pauze van het thuiswerken. Mijn oudste dochter heeft aan school gewerkt en ik zorg voor een leuke maar vooral gezonde lunch voor kinderen en volwassenen.

Omdat er al best veel taken bijgekomen zijn hou ik het simpel en daardoor is het prima in te plannen. Ik zorg voor afwisseling van dagen, iets lekkers elke dag erbij en een combinatie van gezond en minder gezond. Hieronder geef ik wat tips waardoor jij ook een lekkere en afwisselende thuisonderwijs lunch kan hebben!

Tips Gezonde lunch voor kinderen

thuisonderwijs lunch rijstewafels met humus en groenten
  1. Elke dag kies ik een ander drankje aan wat ik erbij zet. Een pot thee waarin ik afwissel van smaakjes, chocomelk, plantaardige melk, verse jus enzovoort. Wil iemand toch wat anders dan kan dat met water. Zo wissel je af en hou je het qua drinken ook dynamisch.
  2. Ik varieer in het brood dat ik aanbied. Verse witte of bruine boterhammen, afbakbroodjes, zelfgebakken broodjes maar ook crackers, beschuiten, rijstwafels etc zijn prima om in af te wisselen. Brood vries ik in, crackers en rijstwafels kan je goed afsluiten waardoor je het later in de week weer kan aanbieden.
  3. Qua beleg leg ik niet elke dag dezelfde variatie neer. Ook dat gaat vervelen. Buiten gangbaar beleg zoals kaas en vlees kan je ook eens denken aan hüttenkäse, humus, pesto, tahin, notenpasta of groente spreads. Dit kan je prima los eten of als toevoeging bij kaas of vlees. Probeer ook eens plantaardige vleesvervangers. De vega filet americán van de Vegetarische slager is favoriet hier!
  4. Elke dag zet ik iets anders zoets neer. Honing, dadelspread, jam, mini verpakkingen hagelslag of chocopasta enzovoort. De regel is wel eerst een boterham gezond en dan pas iets zoets.

Extra’s bij de thuisonderwijs lunch

Gezonde lunch voor kinderen

En dan iets extra’s voor bij de gezonde lunch voor kinderen. Vaak helpt Abygail mij mee als onderdeel van thuisscholing. Afwegen, verhoudingen, cijfers, smaakbeleving; allemaal belangrijke lessen. Soms doe ik het ook zelf. Wat inspiratie voor wat extra’s: pannenkoeken, knakworstjes, gekookte eieren, omeletje, witte bonen in tomatensaus, hartige muffins, tosti, broodje brie/honing/walnoten, avocado salade, komkommer en tomaat gesneden, een simpele salade, kopje soep. Of maak iets op een wrap. Een bakje kwark met vers fruit of een kom havermoutpap zijn ook prima maaltijden met voor de grote eter of lekkere trek nog een boterham/cracker als aanbod erbij.

Variatie

 avocado met tomaat sesam en olijfolie

Ik blijf hameren op variatie voor een gezonde lunch voor kinderen. Want als mens zijn we geneigd om altijd hetzelfde te pakken en bij teveel keuze is er weer keuze stress. Zet gewoon elke dag wat anders neer en niet teveel. Dingen gaan ook meer op en blijven verrassend. Het extra erbij kan ook echt simpel. Ik snij een avocado, doe wat tomaat erbij en geroosterde sesam, olie erop en klaar is het al. Alleen plakjes komkommer is ook al extra. Beslag voor een pannenkoek is ook zo gemaakt.

Ook is de offscreen tijd tijdens de thuisonderwijs lunch voor ons belangrijk. Even de dag breken en aandacht voor elkaar en het eten. Na het eten ruimen we op, mag mijn oudste dochter nog even met papa spelen en daarna is het weer werktijd. Duidelijk voor iedereen en het werkt prima hier.

samen bakken

Ik heb nu alweer trek in onze gezonde lunch voor kinderen en volwassenen, wat gaan jullie eten?

Lees ook deze blogs

Selena
Delen is enorm lief

Selena

Hoi ik ben Selena en met veel liefde deel ik mijn blogs en recepten op Good Mood Mama. Mijn digitale thuis vol happy vibes voor een good mood. Ik ben een mama van 2 meiden, werk met kinderen en heb 1001 interesses. Ik noem mezelf bewust omdat ik nadenk over alle keuzes die ik maak. Dat betekend soms wel en soms ergens niet ergens voor kiezen. Leuk om nu onderdeel te zijn als gastblogger hier.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.