Verrassende zomerse salades, fris, knapperig en smaakvol

Ach, de zomer. Wat een heerlijkheid is dat toch. Ik heb dan minder zin in zwaar voedsel. Wel heb ik dan veel zin in frisse, knapperige salades. Niet waterig, maar heerlijk smaakvol. Niet alleen fruit is er nu in overvloed, ook verschillende soorten groenten waar je heerlijke zomerse salades van kan maken. En ook hier geldt… je kan blijven variëren. Bij deze 3 recepten voor verrassende zomerse salades. Iedere salade is weer verschillend van smaak. Maar allemaal heerlijk fris, knapperig en smaakvol. Laad je karretje maar vol met heerlijke groenten!

groenten voor Verrassende zomerse salades

Zomerse salades, 3 verrassende recepten

Recent schreef ik over Smoothies. Supersnel en makkelijk. Dat geldt ook voor deze verrassende zomerse salades. En ze komen ieder voor zich weer ergens anders vandaan. Alledrie anders, maar verrassend van smaak: 7 layers salade, salade van rode biet, zwarte olijven en sinaasappel en salade van spinazie met pijnboompitten, pompoenpitten, tomaatjes en geitenkaas. Alle drie verschillende Zomerse Salades. Deze 3 Zomerse salades zijn verrassend, ieder op een andere manier. Maar, alle drie fris knapperig en smaakvol.

Verrassende Zomerse salade no 1: 7 layers salade

Verrassende zomerse salades

De 7 layers salade is al meer dan 20 jaar oud. Deze verrassende zomerse salade is een recept uit mijn studententijd. Ook toen vond ik koken al leuk. Op een gegeven moment gingen we BBQ-en. Die 7 layers salade stond destijds in de Allerhande. Verrukkelijk. Ik heb het recept dan ook al die tijd bewaard. Let op, deze Zomerse salade verrast, maar vraagt wel 4 uur in de koelkast.

Ingrediënten (voor 4 personen)

  • Bosuitjes
  • 1/2 kleine krop ijsbergsla
  • 150 gram wortelrauwkost
  • 150 gram doperwten
  • 75 gram geraspte belegen kaas
  • 4 eetlepels mayonaise
  • 4 eetlepels yoghurt
  • 2 eetlepels melk
  • 2 theelepels suiker of honing
  • 1 eetlepel dille
  • Zout, peper
  • Eventueel 100 gam ontbijtspek
7 layers salade

Bereidingswijze

  • Maak de bosuitjes schoon en snijd ze in ringetjes.
  • Snijd vervolgens de ijsbergsla in smalle reepjes.
  • Kook daarna de doperwtjes totdat ze gaar zijn
  • Meng in een kom de yoghurt, mayonaise, melk, suiker/honing, dille, zout en peper.
  • Maak in een glazen schaal de lagen als volgt:
  • Sla, rauwkost, bosui, doperwten, sausje en tot slot de kaas
  • Voor de liefhebber: bak de ontbijtspek knapperig, laat uitlekken op keukenpapier en verkruimel dit boven de salade.
  • Laat de salade tot slot in de koelkast in ongeveer 4 uur koud worden (plus de dressing vermengt op deze manier goed met de groenten).

Salade no 2: Rode biet, zwarte olijven en sinaasappel

Verrassende zomerse salades

Een ander recept is van Ottolenghi. Uit zijn kookboek Plenty. Eén van mijn favoriete kookboeken, maar van wie niet? Ook een zeer verrassende zomerse salade van rode biet. De combinatie met de zwarte olijven, sinaasappel en oranjebloesemwater is dan ook echt heel bijzonder.

Ingrediënten (4 personen)

  • 800 gram rode biet
  • 2 handsinaasappels
  • 1 struikje roodlof (of witlof)
  • 1/2 kleine rode ui, in dunne ringen
  • 3 eetlepels fijngesneden bladpeterselie
  • 40 gram gerimpelde zwarte olijven, ontpit en gehalveerd
  • 3 eetlepels raapzaad- , koolzaad of olijfolie
  • 1 theelepel oranjebloesemwater
  • 1 1/2 eetlepel rodewijnazijn
  • zout en zwarte peper
Rode biet, zwarte olijven en sinaasappel salade

Bereidingswijze

  • Doe de bieten in een pan, overgiet ze met koud water en breng het aan de kook. Laat de bieten in 1 tot 2 uur gaar worden.
  • Pel de bieten als ze nog warm zijn.
  • Snijd de bieten doormidden en snijd elke helft in 1 cm dikke partjes.
  • Of verwerk voorgegaarde bieten in het gerecht.
  • Doe ze in een kom.
  • Snijd met een scherp mes aan beide kanten een kapje van de sinaasappels.
  • Zet de sinaasappels vervolgens op een plank en snijd de schil ervan af, volg hierbij de natuurlijke bolling.
  • snijd ook het witte vlies met de schil mee.
  • Snijd boven een kommetje met een scherp mes de sinaasappelpartjes tussen de vliezen uit.
  • Doe daarna de partjes en het sap bij de bietjes en gooi de lege vliezen weg.
  • Snijd vervolgens het roodlof overdwars in 2 cm dikke plakjes.
  • Haal de blaadjes los van elkaar en doe ze bij de bietjes.
  • Voeg tot slot alle overige ingrediënten toe en meng alles luchtig door elkaar.

Zomerse salade no 3: Spinazie, pijnboompitten, pompoenpitten, tomaatjes en geitenkaas.

Dit recept voor salade met spinazie heeft zijn oorsprong bij een recept van spinaziesalade van Hello Fresh. Zoals ik eerder deed maakte ik mijn eigen versie. Tot slot een derde verrassende salade voor in de zomer

Verrassende zomerse salades

Ingrediënten

  • 200 gram spinazie
  • 200 gram lekkere kleine tomaatjes
  • rolletje zachte geitenkaas, 150 gram
  • sap van 1 citroen
  • pijnboom- en pompoenpitten (20 á 25 gram)
  • olijfolie, 4 eetlepels
  • honing, 1 á 2 eetlepels
  • zout
Spinazie, pijnboompitten, pompoenpitten, tomaatjes en geitenkaas salade

Bereidingswijze

  • Doe de spinazie in een kom (eventueel nog wassen)
  • Snijd vervolgens de kleine tomaatjes in 2-en en voeg ze toe aan de spinazie
  • Maak daarna de dressing door olijfolie, citroen, honing en zout door elkaar te mengen.
  • Meng de dressing door de spinazie en de tomaatjes
  • Bak de pijnboom- en pompoenpitten kort (3 á 5 minuutjes) in een koekenpan zonder olie of boter.
  • Strooi de pijnboom- en pompoenpitten over de salade.
  • Snijd 4 stukjes (of meer, naar gelang het aantal personen) van de geitenkaas.
  • Bak vervolgens de stukjes geitenkaas kort in de koekenpan, aan beide kanten, totdat het een beetje bruin is.
  • Leg tot slot de stukjes geitenkaas op de salade.

Ik ben erg benieuwd of je deze recepten gaat maken en wat je er van vindt! Heb je zelf ook nog lekkere recepten voor verrassende zomerse salades?

L weet het wel
Delen is enorm lief

L weet het wel

Mijn naam is Elles. Onder de rubriek Lweethetwel plaats ik iedere zaterdag een blog over onderwerpen die te maken hebben met (h)eerlijke producten; gezond leven en eten. Met ook aandacht voor jezelf. De meeste mensen hebben een druk leven. Ik probeer het huishouden zo gestructureerd mogelijk te doen. Het huis is meestal een troepje, maar er zijn wel een aantal dingen die ik geregeld wil hebben, dat is boodschappen, (af)was en eten. Dit ook om rust te brengen in een hectisch leven. Ik kook graag, probeer graag nieuwe recepten uit. Recent minder vlees gaan eten. Vandaar deze vaste rubriek. En zo af en toe zal ook een van mijn collega-bloggers een blog plaatsen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Post comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.