Groente recepten voor kinderen – hoe maak je groenten onzichtbaar?

Twee ons groente en twee stuks fruit per dag. Dat is het gemiddelde advies volgens het voedingscentrum. Ook kinderen hebben groenten en fruit nodig. Want al die vitaminen en mineralen zijn enorm belangrijk voor de ontwikkeling. Maar er zijn van die kinders die niet van groenten houden. Die de kleinste stukjes uit de pastasaus vissen. Of de soep heerlijk als bouillon opeten en een dotje groenten overhouden. Hoe krijg je voldoende groenten binnen bij je kind? Dat kan best wel een zorg zijn als dat niet goed lukt. Zijn er misschien manieren om groenten onzichtbaar te maken voor kinderen? En zo stiekem die vitaminen en mineralen binnen te krijgen? Of zijn er heerlijke groente recepten met gegarandeerd succes bij kinderen? Een blog met recepttips, en wat opvoedtips voor de moeilijke eters.

Groente recepten; vers en gezond

Groente kun je op ieder moment van de dag eten. Bij je ontbijt in een omelet, een salade bij de lunch of een tussendoortje voor de lekkere trek. En voor de avondmaaltijd zijn er de heerlijkste groenten recepten die je doen watertanden. Onlangs schreven we over de makkelijke moestuin. Welke groenten zijn relatief eenvoudig te kweken in eigen tuin? En zijn dan ook nog makkelijk klaar te maken? Daar komen we alvast bij de eerste tip: leer kinderen waar je groente vandaan komt. Hoe je ervoor zorgt, en dan kunt genieten van mooie krop sla of een lekkere wortel. Dat maakt het wat tastbaarder en interessant!

Het boek Tuinieren is leuk is een aanrader om te lezen. Met 30 ideeën om je kinderen te betrekken bij het kweken van je eigen groente. Of je nu een vensterbank, balkonnetje of ruime border hebt. Je kunt vaak al heel simpel aan de slag. Ook heel leuk in de zomer zijn de groenteplantjes met tomaatjes, komkommers of paprika’s. Gelukkig ook als grotere plant te verkrijgen in de tuincentra. Heerlijke zoete snacks om zelf te plukken!

groente recepten tomaatjes
Tuinieren is leuk!

Tips bij moeilijke groente-eters

Sommige kinderen gaan als baby enthousiast van start met de groentehapjes, om vervolgens in de peuterleeftijd ineens alles te weigeren. Toevallig in een fase waarin ze hun eigen willetje ontdekken. En die kan nogal sterk zijn. Hoe krijg je kinderen zover om groente recepten te proberen? En dan niet alleen maar de standaard geprakte groenten, die niet meer te herkennen zijn. Maar bijvoorbeeld een keer gegrilde paprika of asperges? Een aantal standaard regels om van jongs af aan mee te beginnen:

 • Samen koken en proeven. Al vanaf jonge leeftijd kunnen kinderen helpen. Bijvoorbeeld met snijden, afwegen en roeren.
 • Goede voorbeeld geven. Kinderen leren met name van wat ze zien. Zelf kleine stukjes prei uit je saus vissen is funest.
 • Van jongs af aan variëren met smaken (zelfs tijdens de zwangerschap zo schijnt). Hierdoor ontwikkelen de smaakpapillen zich optimaal.
 • Een goede huisregel: altijd even proeven. En beloon dat ook met een compliment.
 • Volhouden, want het kan wel een tijd duren voordat een smaak gewend is.
 • Nooit als alternatief een boterham met hagelslag aanbieden. Kinderen onthouden dat eeuwig.
 • Aan tafel eten is natuurlijk essentieel voor een gezond eetpatroon. Geen afleiding, de tijd nemen en goed zitten.
 • De sfeer aan tafel kan heel bepalend zijn. Gehaast of geruzie werkt eetlust beperkend. Humor en plezier werken eetlust bevorderend.
 • Maak het eten aantrekkelijk voor kinderen! Zie bijvoorbeeld onze blog over blije broccoli en hongerige hamburgers. Serveer een gezellige monkey platter!
 • Na 16.00u geen vullende tussendoortjes of zoete sapjes. Een open deur maar een kind met trek zal eerder een bord leeg eten dan een kind dat vlak voor het eten nog koek snaait.
monkey platter gezond groente fruit worst hapjes
Een gezellige monkeyplatter!

Groenten onzichtbaar maken

Maar wat als je ondanks alle opvoedkundige inzet toch kinders hebt die alle stukjes groenten verwijderen uit de saus? Of zelfs gaan kokhalzen van kleine beetjes groente? Je wilt graag dat je kinderen voldoende groente binnen krijgen. En dan kan het best wel frustrerend zijn als je het idee hebt dat dit niet lukt. Af en toe een beetje sneaken dan maar. Door bijvoorbeeld gepureerde pastasauzen, soepen of smoothies. Zo kunnen ze onzichtbaar veel groenten binnenkrijgen. Hierbij een aantal gezonde recepten voor kinderen boordevol verstopte groente:

Worteltaart-pannenkoek

Ingrediënten:

1 pak meergranen pannenkoekmix
1 liter melk
4 eieren
1 sinaasappel (schoongeboend)
300 gram wortels (geraspt)
boter
250 gram kwark of
250 gram Griekse yoghurt
2 eetlepels honing
100 gram walnoten (grof gehakt) of
100 gram pecannoten (grof gehakt)

Zie de bereiding op boodschappen.nl

favoriete pannenkoeken

Meer groente recepten voor kinderen

 • Groentepizza met bloemkoolbodem- een gezond en makkelijk alternatief voor de standaard pizza bodem. Op de website van Magioni vind je alle groente varianten. Kijk ook eens naar hun kidsproof recepten e-book!

Maar om dat nou standaard zo aan te bieden die onzichtbare groente? Dan heb je straks een 20-jarige die gruwelt bij een stronkje broccoli. Het is vooral belangrijk om kinderen te leren proeven. Om te variëren met lekkere groente recepten waar je kinderen hopelijk aan gaan wennen. En vooral veel vers koken helpt voor een goede smaakontwikkeling. Maaltijdzakjes en pakketten bevatten een onnatuurlijke hoeveelheid zout. En dat komt de smaakontwikkeling niet ten goede.

Groente recepten – betrek je kinderen bij het koken

Samen koken en proeven is naast gezellig ook een goede manier om kinderen te interesseren voor eten. Als je wilt dat de lekkerste groente recepten ook door je kinderen gegeten worden: betrek ze bij het klaarmaken en ga er goed voor zitten aan tafel. Maak het zo veel mogelijk gezellig. Alhoewel dat met jonge kinderen echt heel lastig is. Met vorken die soms over tafel vliegen en bordjes die op de grond vallen. Een kwestie van geduld en stressbestendigheid. Dus kijk ook waar je eigen houding misschien wat aandacht nodig heeft.

En een chefkok met vijf kinderen zal de beste ideeën hebben toch om kinderen te betrekken bij het koken? Of om kinderen groente recepten te leren eten? We leren graag van Jamie Oliver. Zo geeft hij aan:

Ze zullen het echt niet meteen gaan eten, maar wanneer je dagelijks een snelle salade met een paar simpele ingrediënten serveert, leren ze elke dag weer wat meer kennen. Op een gegeven moment is een salade dan zo normaal voor ze, dat ze het niet meer weg kunnen denken bij het eten. Na tien jaar zullen ze al die verschillende kleuren, smaken en texturen omarmen. Daar geloof ik echt in.

Jamie Oliver

En zowaar, in eigen huis eten we regelmatig verse salades als bijgerecht. Die ze eerst echt niet zo lekker vonden. Maar we merken nu dat ze graag mee eten, en dat de schaal zelfs heel snel leeg is. Volhouden dus!

Footer3
Lianne
Delen is enorm lief

Lianne

Ik ben Lianne, 40 jaar oud en moeder van drie hele lieve jongens. Opgeleid als orthopedagoog en geïnteresseerd in alles rondom opvoeding en ontwikkeling. Hoe kun je als ouder mindful te werk gaan, hoe zorg je voor jezelf en hoe hou je het een beetje leuk?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.