Snel en Simpel Tofu, een verrassend veelzijdige vleesvervanger

Met tofu kun je veel kanten op. Het is goedkoop en met de juiste bereiding erg lekker. Omdat het plantaardig en glutenvrij is, is dit voor velen een favoriet product in de keuken. Ik eet volledig plantaardig en heb dit witte goud regelmatig op het menu staan. Ik hou van eenvoudige gerechten, dus Snel en Simpel Tofu moest ik hebben!

Bij tofu draait het om de juiste bereiding

In Snel en Simpel Tofu vind je 69 eenvoudige recepten, voor:

  • Basisrecepten waaronder recepten voor sausjes;
  • Voorgerechten (ook lekker bij de borrel);
  • Hoofdgerechten met pasta, rijst en granen;
  • Vegaburgers, hartige koekjes en hartige taart;
  • Diverse kleine of bijgerechten, zoals pate, soepen en tofu met groentes.
  • Nagerechten of tussendoortjes, zoals mousse en taart.

De helft van de recepten is vegan of plantaardig. Per recept heb je maximaal 6 ingrediënten nodig, waarvan je altijd afbeeldingen ziet. Puntsgewijs doorloop je het recept, dat goed is uitgelegd. Er staan diverse bereidingswijze in, zoals rauw in smoothies, ovengerechten en bakken in de pan.

Snel & Simpel Tofu
Tofu in een sesamjasje

Lekkere tussendoortjes

Dit kookboek laat zien dat er verschillende soorten zijn, dat er verschillende bereidingswijzen zijn en dat je met tofu vele kanten op kunt in de keuken. Ik gebruik het voornamelijk in hoofdgerechten, bij noedels bijvoorbeeld of gado gado. Ik wilde wel eens proberen om het ook tussendoor te eten, als gezond en eiwitrijk tussendoortje. (In plaats van een halve rol koekjes bijvoorbeeld.)

Chiapudding van zijden tofu

Zijden tofu is minder stevig dan de gewone variant. Je koopt het bij biologische supermarkten of toko’s. Je kun het gebruiken in onder andere smoothies. Ik maakte er chiapudding mee. Voor de honing heb ik vegan honing gebruikt en de basterdsuiker heb ik vervangen door kokosbloesemsuiker (dat iets minder slecht is voor je bloedsuikerspiegel). 80 ml honing en 30 gram suiker vond ik wel erg veel en daarom heb ik iets minder gepakt. De chiazaad zorgt voor de binding in dit gerecht en is bovendien een gezonde toevoeging. Samen met het fruit vond ik het smullen. Je kan naar eigen wens nog toppings toevoegen, zoals ik gedaan heb met amandelen.

Gezonde chips met Provençaalse kruiden

Deze chips is een lekker hartig tussendoortje. Omdat tofu zo makkelijk te snijden is, is het weinig werk. Maak dunne plakjes om echt krokante tofu te krijgen. Voor de Provençaalse kruiden heb ik tijm, bonenkruid en basilicum gebruikt, maar daarmee kan je variëren. Ik ga deze chips zeker vaker maken. Maar eerst wil ik nog wat andere gerechten proberen uit Snel en Simpel Tofu, zoals de tofuballetjes met mais, bieslook in een beslag van bloem.

Variëren met tofu is makkelijk met dit kookboek

Snel en Simpel Tofu is een duidelijk boek waarmee je kan leren hoe lekker en makkelijk tofu kan zijn. Ik vind het wel jammer dat er nergens uitleg staat over tofu met waar het van gemaakt is en wat de voedingswaarde is bijvoorbeeld. Maar laat dat de keukenpret niet drukken!

Door regelmatig tofu te eten, heb je een betaalbaar gerecht en krijg je gezonde plantaardige eiwitten binnen. Dit is goed voor onder andere je spieren. Je doet bovendien iets goed voor de aarde, aangezien voor vleesvervangers minder soja nodig is dan voor dierlijke eiwitten. De meeste soja gaat namelijk naar voer voor dieren, maar een klein gedeelte gaat direct naar mensen. Zou het niet mooi zijn als er iets meer direct naar mensen gaat zodat we minder dieren nodig hebben voor ons voedsel? Ik stem voor.

Op een toekomst met tofu!

Specificaties Snel en Simpel Tofu

Recepten en fotografie: Audrey Fitzjohn | Uitgever: Librero | 144 pagina’s | 978-94-6359-611-4 | Meer informatie bij je lokale boekhandel of klik hier

Soorten tofu en waarvoor je die kunt gebruiken

lees ook deze blogs

Footer5
Mandy
Delen is enorm lief

Mandy

Hoi, ik ben Mandy Verleijsdonk (1987). Ik woon in Tilburg met mijn chihuahua Josje. Ik heb een bachelordiploma Psychologie & Gezondheid en werk als Medewerker Herstel bij FAMEUS. Daarnaast spreek en blog ik over mijn leven met autisme. Ik leef veganistisch.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.