Skip to Content

Vega zonder pakjes en zakjes; een kookboek met vegetarische recepten

In april kreeg ik Vega zonder pakjes en zakjes toegestuurd. Ik had niet kunnen voorspellen hoe blij ik weken later met dit kookboek met makkelijke vegetarische recepten zou zijn. Na de diagnose van leverontsteking en lactose-intolerantie met mijn maagverkleining, was ik op zoek naar nieuwe en gezonde kookinspiratie op een toegankelijke manier. En daar was koken met Karin met zelfs een persoonlijke noot voor mij! Kleine moeite, groot effect.

Vega zonder pakjes en zakjes; Ga koken met Karin uit haar vega kookboek. Koken met Karin zonder pakjes en zakjes is puur genieten!

Over Vega zonder pakjes en zakjes

Veel mensen vinden vegetarisch eten nog best lastig. Hoe doe je dat: een dagje zonder vlees? Pakjes en zakjes bieden geen oplossing, die gaan steevast uit van kipfilet of gehakt. Vegetarisch koken is echter veel meer dan alleen maar ‘iets weglaten’. Het draait om creativiteit. Op veler verzoek komt Karin Luiten daarom eindelijk met een vrolijk vegetarisch kookboek, vol inspiratie voor heerlijke, alledaagse gerechten die iedereen kan maken. Vlees of vis mis je helemaal niet bij de linzenmoussaka, preilasagne, Thaise bonenburgers, paprikapaella of filodeegtaart met snijbiet.
Soepen, pasta’s, maaltijdsalades, aardappels, rijst, noedels, hartige taarten, ovenschotels: alle favorieten komen aan bod, met een glansrol voor groente en slimme smaakmakers. Inclusief volop praktische tips voor variaties en kliekjes. Vega zonder pakjes en zakjes maakt vega eten op een aanstekelijke manier heel vanzelfsprekend. Lekker én makkelijk.

Koken met Karin is de alias van kookboekenschrijfster en culinair journalist Karin Luiten. Zij kookt, schrijft en tekent sinds 2005 fulltime. Er staan intussen achttien kookboeken op haar naam. De bestsellers ‘Zonder pakjes en zakjes’ zijn het meest bekend. Al twaalf jaar schrijft zij elke zaterdag in dagblad Trouw.

Vega zonder pakjes en zakjes; Ga koken met Karin uit haar vega kookboek. Koken met Karin zonder pakjes en zakjes is puur genieten!

Vrolijk, eigentijds en eenvoudig – koken met Karin

Ik ben van het type “je kunt nooit genoeg kookboeken en eten in huis hebben”. Echter mijn maagverkleining en nu ook lactose-intolerantie vragen iets anders dan voorheen; op een bewuste manier koken en eten. Liefst niet te ingewikkeld, want zeg nou zelf; wie heeft de tijd om uitgebreid “zoals het heurt” groente wekenlang te fermenteren en kikkererwten nachtenlang te weken. Gelukkig mag vegetarisch eten tegenwoordig ook vrolijk, eigentijds en voor elke keukenprins(es) zijn. Karin spoort je in Vega zonder pakjes en zakjes aan om lekker te “pielen”, dus let’s go!

In den beginne

Maar eerst maar eens beginnen bij het begin. Hoe is Vega zonder pakjes en zakjes ingedeeld? Wat direct opvalt is de frisse en duidelijke structuur. Hoofdstukken worden ingeleid door een overzicht van de recepten en welke recepten verderop in het boek ook suggesties zijn. Deze tips, handigheden en suggesties kom je ook tegen bij de recepten zelf. Daarmee laat Karin zien dat zij zich goed kan verplaatsen in de lezer. En het stimuleert je ook om zelf creatief te zijn; wat heb je nog in huis wat je zou kunnen gebruiken, wat kun je makkelijk vervangen door een gezonder alternatief, moet ik deze restjes weggooien of kan ik daar nog iets mee? Een goed voorbeeld hiervan zijn de 30 smaakmakers en basisrecepten die nog belangrijker zijn als je vegetarisch kookt.

Met columns tussen de hoofdstukken door helpt Karin met veel humor de fabels over vegetarisch eten uit de wereld en ontkracht ze de marketing poëzie van verspakketten en wereldgerechten. Karin vertelt je in Vega zonder pakjes en zakjes niet hoe het moet, maar laat op een makkelijke manier zien dat het anders kan. Dat is voor mij heel fijn, want ik houd van koken, maar ben ook een chaoot en houd van enige vrijheid in de recepten.

Vega zonder pakjes en zakjes; Ga koken met Karin uit haar vega kookboek. Koken met Karin zonder pakjes en zakjes is puur genieten!

Eem gaat koken met Karin

Serieus jammer dat ik de boeken van Karin niet eerder heb ontdekt. Toen ik een beetje op de been was ben ik aan de slag gegaan met de groene roerbaknoedels met ketjap in Vega zonder pakjes en zakjes. Zo lekker dat ik het inmiddels 3x heb gegeten. Het gerecht is eigenlijk met sugarsnaps, maar met de tips heb ik de sugarsnaps ingewisseld voor gerookte amandelen met voor manlief een vega spies. Andere succesnummers waren de gevulde paprika met couscous, de lasagne met prei en parmezaan (dat mag ik met mijn lactovrije dieet hebben. Hoera!) en tomatensoep met notenballetjes. Binnenkort ga ik me verdiepen in het snackhoofdstuk.

Vega zonder pakjes en zakjes; Ga koken met Karin uit haar vega kookboek. Koken met Karin zonder pakjes en zakjes is puur genieten!

Met de maissoep ben ik uit mijn comfort zone gegaan, maar die bleek super lekker en eenvoudig te zijn. Ooit hoop ik net zo gestructureerd als het boek te koken, maar mijn keuken ziet er ook met een eenvoudig recept uit alsof de Swedish chef heeft huisgehouden.

Hahaha…maar het plezier is er! Ik deel graag het recept voor de heerlijke maissoep uit Vega zonder pakjes en zakjes. Fluwelig, maar ook met een kleine kick.

Fluwelige maissoep
1 blik mais (285 gr)
1 grote ui en 2 lenteui
500 ml groentebouillon
50 ml slagroom (of sojaroom)
20 gr Parmezaanse kaas
halve limoen
2 el boter
zout, peper en extra snufje cauyennepeper

Snipper de ui, smelt boter en fruit ui 2 minuten
Daarna uitgelekte mais toevoegen en 10 minuten al omscheppend goudbruin bakken
Houd 2 el mais apart voor garnering
Voeg hete bouillon toe en zout, (cayenne)peper.
Aan de kook brengen en 15 minuten op laag vuur laten pruttelen
Doe in blender (of met staafmixer) met de room, parmezaan, limoensap en voila!
Tip; met de staafmixer of blender alleen kom je er niet, dus ook even door de zeef halen!
Maissoep

Ga koken met Karin! – een vega kookboek

Inmiddels is het juli en heeft Vega zonder pakjes en zakjes een vaste plek in mijn keuken gekregen. Het boek heb ik ook aan een vriendin cadeau gedaan. Dat het in de kook top 10 bij diverse boekhandels staat, verbaast mij niets. Dat verdient het ook! Als ik het in een paar woorden zou moeten omschrijven: eigentijds en persoonlijk, eenvoudig en creatief. Ik kan echt geen negatief punt bedenken. Ga dus koken met Karin!

Specificaties Vega zonder pakjes en zakjes

Tekst, receptuur en de leuke illustraties: Karin Luiten | Foodstyling Karin Luiten en Mariëlla Erkens | Uitgeverij: Fontaine | 9789464041255 | april 2022 | 247 blz | meer informatie bij de lokale boekhandel, of klik hier

Footer5
Emy
Delen is enorm lief

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.