Marokko – een boek vol met interieur en design inspiratie

In Marokko hebben ze niet voor niets het spreekwoord “Hier wordt met de ogen gegeten”. Toen ik een maand aan het rondreizen was in Marokko heb ik een extra koffer moeten kopen. Zo mooi vond ik het glas- en leerwerk, de keramiek, stoffen en ga zo maar door. In de werkplaatsen in de steden en het platteland zag ik hoeveel liefde er zit in de gebruiksvoorwerpen, maar ook in de architectuur, tuinen en het voedsel. Ik ging dus met een koffer vol met inspiratie naar huis. Dit boek roept hetzelfde gevoel op. Marokko Interieur Design en Inspiratie wil je dus op je koffietafel hebben liggen!

cover

Hier wordt met de ogen gegeten

Marokkaans spreekwoord, pagina 5

Over Marokko

Van Tanger, de witte stad met uitzicht op zee, tot Skoura, de oase aan de rand van de woestijn: ontmoet een nieuwe generatie ontwerpers die verliefd zijn geworden op de Marokkaanse cultuur en er tegelijk een nieuwe impuls aan geven. Ze omarmen eeuwenoude kennis en ambachten en passen die toe in hun moderne en eigenzinnige designs.

Dit koffietafelboek vol prachtige fotografie is een inspirerende ontdekkingsreis langs intieme riads, uitnodigende villa’s, verborgen ateliers en paradijselijke tuinen. Ontdek magisch Marokko vanuit een nieuw perspectief.

back

Magisch Marokko

In de introductie gaf ik het al aan: Marokko heeft mijn hart gestolen 15 jaar geleden. En tot op de dag van vandaag heb ik de fruitschaal die ik daar heb gekocht in mijn huis. En is mijn woonkamer voorzien van een Marokkaans tafeltje met herinneringen aan andere mooie vakanties en gebeurtenissen.

Het boek is opgedeeld in Noord, Centraal en Zuid Marokko en het Atlasgebergte. Er is een mix te vinden van traditioneel en modern design en architectuur denk aan riads (villa’s) en kasba’s (fort). Ik heb mijn ogen uitgekeken destijds in de medina van Fez, Meknes, Casablanca, Tanger, Essaouira en Marrakech. Dan gaat er in een druk stadshart achter een lemen muur en een grote houten deur ineens een oase van rust en schoonheid schuil. Zo’n plek is Jardin Majorelle in Marrakech. Dit is de villa en tuin van wijlen ontwerper Yves Saint Laurent. Een bekende tourist spot, maar zo de moeite waard.

Jardin Majorelle

Het grote en kleine waarderen!

Gelukkig krijgen ook minder omvangrijke bekende plekken en ambachten aandacht. Dat is ook Marokko; het grote én het kleine waarderen. Chez Mounir, een gastenverblijf bij Tanger is prachtig in al zijn eenvoud. En het verhaal van de eigenaar van het moderne hotel Beldi Country Club dat een ambachtelijke glasfabriek redt en daarmee het vakmanschap redt is hartverwarmend. De achtergrondverhalen van de eigenaren verklaren vaak de keuzes die zijn gemaakt. Ik vind dat Scotto heel goed is in het schetsen van de context bij de foto’s. Niet teveel en niet te weinig. De foto’s spreken voor zichzelf. Ik ga er dit najaar met dit boek warmpjes bij zitten. Mét een verse muntthee uit een mooi glaasje natuurlijk!

Atlas gebergte
Marokko interieur design inspiratie

Ontdek Marokkaanse parels

We weten allemaal dat de Koningssteden Marrakech, Fez en Meknes prachtig zijn, maar er is meer in Marokko. Zoals de stralend witte kustplaats Essaouira. In deze podcast meer over deze verborgen parel!

Over Marokko

Auteur: Catherine Scotto | Fotografie: Nicolas Mathéus | Vertaling: Karin Snoep | Uitgeverij: Terra | augustus 2022 | 189 pagina’s | 9789089899187 | meer informatie vind je bij je lokale boekhandel of klik hier

Footer5
Emy
Delen is enorm lief

Emy

Ik ben Emy, een 41-jarige bookstagrammer (@eemleestenschrijft), vinylverzamelaar, film- en muziekfreak en geschiedenisnerdo uit Nijmegen. Met veel plezier blog ik voor MamaScrapelle. Ik spot graag mini biebs en de mooiste tweedehands (boeken)pareltjes waar dan ook!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.