De ayurveda keuken – 80 recepten voor lichaam en geest

Ayurveda, wat zoveel betekent als ‘de wetenschap van het leven’ is allesomvattend. Anne Heigham heeft een mooi basisboek uitgebracht waarin de beginselen van ayurveda worden uitgelegd. En nu de herfst weer voor de deur staat, zou ik zeggen: koop De Ayurveda keuken en doe er je voordeel mee! Met een paar simpele veranderingen in je dagelijkse routine kom je een heel eind.

Over De ayurveda keuken

Meer dan 5.000 jaar geleden werd in India Ayurveda ontwikkeld: een natuurlijke wijsheid en holistische geneeswijze. Recent wetenschappelijk onderzoek laat zien dat deze eeuwenoude levensstijl uiterst doeltreffend is. Met De Ayurveda keuken breng je je keuken aan het begin van elk seizoen op Ayurvedische wijze op orde, meng je eigen kruidenmengsels en maak je een van de 80 recepten die zijn afgestemd op wat je op dat moment nodig hebt en hoe je je voelt. De recepten zijn ontwikkeld met het hele gezin in gedachten.

Er zijn weinig dingen zo plezierig als het eten van een heerlijke maaltijd, en als je weet dat het eten op je bord je dichter bij een staat van harmonie en balans brengt, is dat nog aangenamer!

Anne Heigham heeft een master in ayurveda. Ze behandelt cliënten, is yogadocente en organiseert ayurveda-retreats. Haar aanpak en haar recepten zijn populair en die deelt ze nu in haar boek.

De ayurveda keuken

Inleiding wetenschap van het leven!

De titel op de cover dekt niet helemaal de lading. Je zou de indruk kunnen krijgen dat er alleen 80 recepten in staan. Heigham neemt echter uitgebreid de tijd om je als lezer mee te nemen in de (keuken)wereld van ayurveda. Want waar staat De Ayurveda keuken voor? De Ayurveda keuken is goed zorgen voor je keuken(spullen) en daarmee jezelf, eten met de seizoenen en vooral BEWUST koken en eten.

Nu heb ik al wat Ayurvedisch leesvoer opgeslurpt, maar ik vind de inleiding van Heigham heel goed; kort en bondig. Ook te begrijpen voor een new bee. Het boek heeft bijna een Scandinavische uitstraling. Koele kleuren en rustige illustraties en pagina’s. Voor mijn gevoel matcht dit niet helemaal met het warme gevoel wat ik bij Ayurveda krijg. Maar dat is persoonlijk.

Aan de slag

Havermoutpap vind ik echt een ontbijt ontdekking voor de koelere dagen. Ik heb al een paar keer de lekker warme alchemistische havermoutpap gemaakt. Super eenvoudig en makkelijk aan te passen aan je eigen smaak. Heigham voegt aan haar recepten tips toe die ook nuttig en vaak tijdbesparend zijn.

Ook een succes is het hoofdstuk met de keukenapotheek. Het gorgeldrankje met zout en kurkuma is vaste prik in huis bij tandvleesproblemen en keelpijn. Zo fijn als je met eenvoudige middelen van dit soort pijntjes af kunt komen, zonder dat je naar de drogist moet. Lekker voor de portemonnee dus!

Naast de bekende kkv-thee (komijnzaad, korianderzaad, venkelzaad) die goed werkt bij spijsverteringsstress staan er een aantal andere mega lekkere drankjes in De ayurveda keuken. Zoals op de foto hieronder een aanrader voor in de avonduren: de avondrozenwater-nootmuskaatmelk. Comfy & cosy!

De ayurveda keuken

De 4 seizoenen van De ayurveda keuken

Het hoofdstuk met de seizoenskeuken is mijn favoriet. Het creëren van een toegewijd ritueel in de keuken dat bij de eigenschappen van het seizoen past. En wat gebeurt er in de keuken en in je lijf? Wat kun je nu goed eten? Elk seizoen heeft een eigen specerijenmix en ik deel hieronder graag de mix voor de herfst. De specerijen zijn licht verwarmend, ondersteund voor de longen en goed de effecten van de herfst te compenseren.

Deze herfstspecerijenmix is voor 10 theelepels

Tot slot!

En dan dé vraag der vragen: zou ik dit boek aanbevelen? Jazeker! Maar wel met de vermelding dat sommige basisrecepten tijdrovend en ingewikkeld (ik haak af bij glaswerk steriliseren) zijn. Bijvoorbeeld het hoofdstuk kiemen kweken en fermenteren. Klinkt leuk, maar ga ik het in de praktijk doen? Mmm, denk het niet. Er is genoeg ander lekkers in De Ayurveda keuken te vinden. Gewoon met af en toe een recept en/of ritueel beginnen. En je zult zien dat het werkt.

Lees ook deze blog over Gingers van Frecious Slowjuice

Specificaties De ayurveda keuken

Tekst, receptuur: Anne Heigham | Vertaling en opmaak: Ellen Hosmar/Vitataal | Illustraties: Abi Read | Foodstyling Alexander Breeze, Marina Filippelli | Uitgeverij: TERRA | 9789089899026 | juni 2022 | 207 blz | meer informatie bij de lokale boekhandel, of klik hier

Footer5
Emy
Delen is enorm lief

Emy

Ik ben Emy, een 41-jarige bookstagrammer (@eemleestenschrijft), vinylverzamelaar, film- en muziekfreak en geschiedenisnerdo uit Nijmegen. Met veel plezier blog ik voor MamaScrapelle. Ik spot graag mini biebs en de mooiste tweedehands (boeken)pareltjes waar dan ook!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.