Skip to Content

De kracht van havermout – een voedzame maaltijd

Waar denken jullie aan bij havermout? Ik voornamelijk aan dikke pap met roomboter. Althans dat was voorheen zo. Inmiddels ben ik een havermout fan. En je kan er veel meer meedoen dan pap maken. Het is voedzaam, gezond, makkelijk te krijgen en goedkoop. Een paar weken terug kon je al lezen over de kracht van honing. In deze blog de kracht van havermout!

de kracht van havermout

Voeding

Havermout bevat een aantal unieke eigenschappen en antioxidanten. Het helpt bijvoorbeeld bij afvallen, verlaagt de bloeddruk, is ontstekingsremmend en helpt met een makkelijke ontlasting. Het geeft een fijn vullend gevoel waardoor je even vooruit kan op een dag. Vandaar de kracht van havermout!

Bekend is de pap, gewoon wat havermout koken met melk of water en eventueel nog wat toevoegingen doen zoals; vers of gedroogd fruit en kruiden. Heerlijk met dadels en kaneel of banaan en koekkruiden bijvoorbeeld. Simpele koekjes bak je ook met havermout. Gebruik wat appelpulp of appelmoes en schep wat havermout erbij. Net zolang totdat je een mooi en stevig mengsel hebt. Dit bak je af in 20 minuten op 180 graden.

Je kan de goedkopere zakken havermout kiezen in de supermarkt. Gerold,geplet of geslepen zijn termen die erop kunnen staan. Dit betekend dat ze sneller gaar zullen zijn. Je hebt ook kant en klare zakjes. Heel handig maar let wel op de ingrediënten want hier zit vaak zout of iets anders toegevoegd.

De kracht van havermout – Verzorging

De kracht van havermout gaat net als die van honing verder dan de inname. Een zachte huid net zoals een baby, wie droomt daar niet van? Laat havermout nou ook een prima verzorging bieden voor je huid en haar! Ideaal voor tere baby en kinderhuidjes maar zeker ook voor volwassenen. Maak een papje en smeer het over je huid of doe wat in een pantysokje of washandje en knoop dicht. Zodra het nat wordt komt er een havermoutdrap uit wat je op je huid en haar kan smeren. Voordeel van een pantykousje is dat je het zo weggooit. Voordeel van een washandje is dat het duurzaam is.

De kracht van havermout

Hang ook eens zo’n havermout pakketje in een bad en je ziet het water troebelkleuren. Dit zorgt voor zo’n fijn zacht huidje dankzij de de kracht van havermout. Buiten zacht werkt het ook verkoelend en kan het jeuk tegengaan. Kom ik meteen bij een ander topic; waterpokken! Een havermout bad kan verlichting geven. Het irriteert de huid niet en kan verkoelend en jeukstillend werken. Het “prutje” wat achterblijft in een washandje of pantykousje kan je nog extra op de huid/waterpokken smeren. Kijk altijd naar je kind, het geeft geen garantie. Zelf heb ik het als prettig ervaren een havermout bad toen ik de waterpokken had. Op mijn 28ste heb ik dit pas gekregen en het was heel heftig daardoor. Het lauwe badje en het smeren van de pulp heeft me enigszins geholpen toen.

Havermout is onmisbaar

In mijn huishouden is havermout onmisbaar. Het is voor elke leeftijd vanaf ongeveer een jaar. Ik kook pap, koekjes en pancakes er regelmatig mee en het is een fijn verzorgingsproduct. De prijs is laag en de houdbaarheid is heel lang. Ik kan geen reden bedenken om niet van de kracht van havermout te houden.

Feiten van de kracht van havermout op een rijtje

Zoals eerder gezegd is havermout gezond. Hier benoem ik graag een paar feiten over wat je zoal binnenkrijgt bij het eten van de krachtige havermout. Havermout bevat meer eiwitten en vet dan de meeste granen. Naast de koolhydraten bevat de graansoort belangrijke vitaminen, mineralen en antioxidanten. Een half kopje (78 gram) droge haver bevat:

  • Mangaan: 191% DAH
  • Fosfor: 41% DAH
  • Magnesium: 34% DAH
  • Koper: 24% DAH
  • IJzer: 20% DAH
  • Zink: 20% van de RDI
  • Foliumzuur: 11% DAH
  • Vitamine B1 (thiamine): 39% DAH
  • Vitamine B5 (pantotheenzuur): 10% DAH

In totaal bevat haver 51 gram koolhydraten, 13 gram eiwitten, 5 gram vet, 8 gram vezels en slechts 303 calorieën. Dit betekent dat haver een van de meest voedzame voedingsmiddelen is die je kunt eten. Ben je overtuigd van de kracht van havermout? Eet jij het al of heb jij het ook wel eens gebruikt bij waterpokken?

Lees ook deze blogs

Footer1
Selena
Delen is enorm lief

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.