Februari, stoofschotelmaand: Stifado

Het kan nog echt koud zijn in deze periode. Wat mij betreft is het dan weer de tijd van de stoofschotels. Lekker met rijst of aardappelpuree. Sommige mensen vinden een stoofschotel nogal een gedoe. Dat vind ik juist niet. Het is zo simpel. Ja, je moet eerst wel je basis regelen. Ingrediënten snijden en even aanbakken. Daarna is het een kwestie van de schotel op een lage temperatuur een paar uur zachtjes laten sudderen. Dat gaat vanzelf en ondertussen kan je andere dingen doen. En staat het wat langer op? Geen enkel probleem. Daar wordt het vlees alleen maar zachter van. Stifado? Het is net zo lekker als het klinkt.

Een lang weekend in de Ardennen

Altijd als ik deze schotel maak denk ik weer terug aan een weekend in de Ardennen met mijn vriendinnen, met aanhang, van de middelbare school. Zo’n 15 jaar geleden was het voor het laatst denk ik. Nu heeft iedereen kinderen en doen we dat niet meer. Ach, wie weet komt het er weer van als we allemaal pensionado’s zijn. Ieder jaar boekten we een accommodatie in Nederland en trokken we er samen op uit, maakten we samen gerechten in de grote keuken die het huis dan had.

Eén van die keren hebben we Stifado gemaakt. Ik weet eigenlijk niet meer waar het gerecht vandaan kwam, maar ik heb het altijd bewaard. En uiteraard maak ik het nog regelmatig zelf. Denkend aan dat heerlijke weekend in de Ardennen. Het allerlekkerste ingrediënt is overigens niet altijd makkelijk te verkrijgen, kleine uitjes.

Wat is Stifado

Stifado is een Griekse stoofschotel. Wat het zo lekker maakt zijn de kleine uitjes, zilveruitjes. Als ze zo lang gestoofd hebben zijn ze heerlijk zoet. Dat vind ik altijd zo bijzonder. Wel zijn ze niet makkelijk te krijgen. Laatst liep ik voorbij de Turkse winkel en zag ik ze liggen. Meteen gekocht natuurlijk en raad eens wat wij die dag aten? Je stoofschotel kan je uiteraard ook een dag of 2 dagen van te voren maken. Helemaal niks mis mee. En je weet het.. alles kan in de vriezer. Het is een Griekse schotel, dus daar hoort eigenlijk feta in. Dat doe ik niet altijd, omdat ik de schotel zonder ook erg lekker vindt. Probeer zelf uit wat je lekker vindt. Geniet ervan!

Ingrediënten Stifado

ingredienten stifado
  • 4 eetlepels olijfolie
  • 1 kilo riblappen of sukadelappen, in blokjes van 3 cm.
  • 2 uien, fijngesneden
  • 3 tenen knoflook, fijngehakt
  • 2,5 dl. droge rode wijn
  • 3 eetlepels tomatenpuree
  • 4 eetlepels rodewijnazijn of balsamicoazijn
  • 2 stokjes kaneel
  • 10 kruidnagels
  • 2 laurierbladeren
  • 2 theelepels suiker
  • 1 kg kleine uitjes, geschild
  • 4 eetlepels krenten
  • Eventueel: 200 gram feta, in kleine blokjes

Bereidingstijd Stifado: 3 uur en 15 minuten (minimaal)

Voor 6 tot 8 personen

Bereidingswijze stifado:

  • Snijd het vlees, ui en knoflook.
  • Verhit 2 eetlepels olijfolie in een grote pan en braad het rundvlees rondom aan, voeg indien nodig nog wat meer olie toe.
  • Leg het rundvlees in een kom en bestrooi het met komijn.
  • Voeg wat extra olie toe in de pan en fruit de ui en de knoflook op laag vuur.
  • Voeg het rundvlees weer toe.
  • Blus het vlees af met de rode wijn.
  • Voeg 5 dl. water de tomatenpuree en azijn toe.
  • Breng het geheel aan de kook.
  • Roer de kaneel, kruidnagels, laurier en suiker erdoor en voeg naar smaak zout en peper toe.
  • Draai het vuur laag, leg het deksel op de pan en kook het mengsel 1 uur op laag vuur.
  • Kerf een kruis in de onderkant van de uitjes en voeg ze samen met de krenten toe aan het gerecht.
  • Laat de Stifado nog zeker 1 ½ uur zachtjes koken tot het vlees mals is en de saus ingedikt.
  • Verwijder de kaneelstokjes en de laurierbladeren.
  • Voeg eventueel de fetakaas door de Stifado en kook het geheel nog eens, zonder deksel, 3- 4 minuten oplaag vuur.
  • Voeg eventueel naar smaak zout en peper toe.
Stifado met rijst

Stifado is lekker met rijst, maar ook met aardappelpuree hoor!

L weet het wel
Delen is enorm lief

L weet het wel

Mijn naam is Elles. Jullie kennen me inmiddels via de reviews die ik af en toe schrijf. Onder de rubriek Lweethetwel zal ik regelmatig een blog plaatsen met een verhaal of tips en ideeën waar jullie hopelijk wat aan hebben. De meeste mensen hebben een druk leven. Ik probeer het huishouden zo gestructureerd mogelijk te doen. Het huis is meestal een troepje, maar er zijn wel een aantal dingen die ik geregeld wil hebben, dat is boodschappen, (af)was en eten. Dit ook om rust te brengen in een hectisch leven. Nu valt het bij ons nog wel mee, want wij werken beiden niet full-time, maar dan nog. Iedere dag is er wel iets te doen, zoals training, zwemles of avondwerk. Daarnaast ben ik spaarzaam opgevoed. Ik zal niet snel iets weggooien en zoek dan recepten waarmee ik het eten kan opmaken. Dat vind ik ook leuk om mee bezig te zijn, want ik kook graag. Vandaar deze vaste rubriek met verschillende thema's. . En zo af en toe zal ook hier een gast een blog plaatsen. En wie weet wordt het wel L&Lwetenhetwel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Post comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.