Neni’s Tel Aviv een kookboek met invloeden uit Tel Aviv

Neni’s Tel Aviv omschrijft vooral een stad waarin men lekker en veelzijdig kan eten. Tel Aviv is een stad waarin vele culturen naast elkaar bestaan, dat levert problemen op die het wereldnieuws halen, maar ook een stad waarin ongekende samenwerkingen op culinair en zakelijk gebied bestaan. Wat daarin leuk is: Neni is ook een restaurantketen met een mediterraans-israelische keuken en ze hebben ook een vestiging in Amsterdam dat goede reviews heeft. Dat maakt nieuwsgierig naar de recepten in het kookboek.

Neni’s Tel Aviv

Samenwerkingen

Ik kom toch even terug op dat samenwerken omdat dat ook boventoon is voor het eten in Neni’s Tel Aviv. Neni staat voor de vier zoons van Haya Molcho: Nuriel, Elior, Nadiv en Ilan, die alle vier onder de bezielende leiding van hun moeder een boek hebben gemaakt over eten in Tel Aviv. Toegegeven, hier een daar gaat het een beetje over politiek, maar vooral wordt verhaald over de mensen die er wonen en het succes dat ze al dan niet hebben met hun culinaire bedrijf of hun liefde voor eten. In dit 280 pagina’s tellende boek nemen de mensen van Neni je mee naar leuke restaurantjes in Tel Aviv waarin ze niet nalaten om het geheel te omlijsten met mooie foto’s. Een ware reclame voor Tel Aviv en dat is verfrissend.

Het valt echter niet te ontkennen dat het geen kookboek is zoals ik dat van huis uit ken. Zo eentje bomvol gerechten en strenge aanwijzingen over hoe te koken, bedoel ik. Dat mag de pret niet drukken. Want uiteindelijk gaat het Neni om het eten in Tel Aviv. Met voor mij onbekende gerechten en nieuwe ingredienten.Op die manier leer je nieuwe mogelijkheden kennen en dat is dus goed voor de variatie.

Wat te eten uit Neni’s Tel Aviv

De vegetarische gerechten staan hier steeds vaker op het menu. Omdat ik het mezelf nu even niet heel moeilijk wil maken met twee kinderen die de hele week thuis zijn en graag lekker wil eten kies ik voor twee gerechten die ik uit Neni’s Tel Aviv. Het eerste gerecht dat ik ga maken is de Shakshuku van bladzijde 49. Een soort stoofpot waarin doorgaans geen vlees gaat, maar wel eieren in worden gebakken. Het tweede gerecht heb ik op de vrijdag erop gepland. Chraime is een visgerecht waarmee ik graag het weekend wil beginnen.  Op pagina 122 kun je het terugvinden. 

Aan de slag

De boodschappen zijn gehaald en de gerechten lijken me ook gemakkelijk om te maken. Aan de slag dus met eten volgens Neni’s Tel Aviv! Voor het beeld: Ik ben een enthousiaste thuiskok die als favoriete keuken ‘Cuisine Rustique’ heeft. Dat betekent vrij vertaald dat het lekker is, maar niet verfijnd qua opmaak.

Neni’s Tel Aviv
Neni’s Tel Aviv

Shakshuku volgens Neni’s Tel Aviv

Vol goede moed leg ik alle ingrediënten op het aanrecht voor het totaaloverzicht en ik begin met met snijden en wassen van de groenten. Terwijl ik dat doe en alle ingredienten langzaam maar zeker in de pan zie verdwijnen blijft het bekertje room eenzaam op het aanrecht staan.

Met een bloepje room?

Nog eens lees ik de instructies door. Er staat room in de ingrediëntenlijst, maar nergens in de instructies kan ik lezen wanneer ik deze precies moet toevoegen. Dan maar op gevoel. De 25 milliliter room schenk ik al roerende tussen de spinazie, venkelknol en prei heen. Wanneer ik de eieren later aan het gerecht toevoeg concludeer ik dat het eindresultaat er weliswaar smakelijk uitziet, maar niet lijkt op de foto in het kookboek. De pan wordt uiteindelijk door het hele gezin leeggegeten. De venkelknol met een anijsachtige smaak blijkt verwarmd subtiel fris tegen de eieren en de spinazie.

Neni’s Tel Aviv

Chraime

Op pagina 122 van Neni’s Tel Aviv vond ik een visgerecht dat ik wel aandurfde om te maken na toch het tegenvallertje van de ontbrekende room in de Shakshuka. Het recept lijkt bij dit gerecht te kloppen. Chraim is een gerecht dat je maakt met witvis, tomaten, groene peper en ook puntpaprika’s. Het is dan ook gemakkelijk voor te bereiden en dat maakt het een ideaal gerecht voor de vrijdagavond. Wel blijkt het gerecht iets te pittig voor onze kinderen, maar voor volwassenen op een warme avond is dit een lekker oppeppertje. Combineer het met brood en eventueel met een groene salade.

Hoe is de bekomst?

Neni’s Tel Aviv is een boek dat wat haastig vertaald lijkt en dat zie je soms. Voorbeeld: Het binnenste van een venkelknol werd omschreven als een pit, kwam op mij wat vreemd over. Desalniettemin zijn de verhalen boeiend. Neni’s Tel Aviv gaat over eten, koken en goede ingrediënten in een stad die een smeltkroes is van verschillende culturen. Hierdoor komen gerechten en eetculturen samen en in elkaar lijken te verdwijnen. De mooie foto’s geven veel sfeer. Verwacht je een kookboek dat zich specifiek richt op die keukens dan stel ik voor dat je je verdiept in het oeuvre van Claudia Roden en haar kookboeken leest en daar je eigen mix van Tel Aviv van maakt. Uiteraard met eten volgens Neni’s Tel Avivernaast voor wat extra inspiratie.

Specificaties eten volgens Neni’s Tel Aviv

Neni’s Tel Aviv

Schrijver: NENI | Uitgever: Terra | Jaar van Uitgave: 2018 | Aantal pagina’s: 280 | 9789089897886 | meer informatie vind je hier

Lees ook deze blogs met meer kookboeken

Tanja
Delen is enorm lief

Tanja

Mijn naam is Tanja en ik ben het levende bewijs dat historici niet stoffig zijn. Ik houd van lezen, koken en theater en daar geniet ik het liefst van met mijn man en twee dochters van vijf en zeven jaar.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.