Skip to Content

BBQ en outdoor; een prachtig BBQ boek

Barbecueën doen we vooral in de zomermaanden allemaal graag. De zon schijnt, je zit lekker buiten in je tuin of op je dakterras en in de koelkast heb je heerlijk vlees, lekkere stukken vis of juist vegetarische producten liggen. Klaar om op dat rooster te leggen en te bereiden en te genieten van deze mooie manier van bakken. Toen ik dit boek zag van Peter De Clercq was mijn aandacht getriggerd. Ik ben namelijk geen barbecue held maar vind het wel leuk om nieuwe dingen te proberen. En laat BBQ en outdoor mij nu net eens prikkelen om dat te doen!

BBQ en outdoor
BBQ en outdoor

Groenten, vis, vlees, zoet; voor ieder wat wils

Op het moment dat ik BBQ en outdoor opensla, zie ik een uitgebreide inhoudsopgave. De recepten zijn mooi ingedeeld in verschillende hoofdstukken / categorieën; groenten, vlees, vis, gevogelte, zoet en de basis. De basis bevat recepten voor het maken van sauzen, marinades en kruiden. Dit is voor mij nieuw. Ik ben een ‘simpele’ barbecueer want ik koop vaak gewoon eten kant en klaar om op de barbecue klaar te maken. Ik ben geen echte held in de keuken en tijdens een barbecue wil ik graag lekker zitten met vrienden of familie en genieten van het eten dat klaar gemaakt wordt. Dit boek trekt mij dus uit mijn comfortzone. Niet alleen omdat ik hiermee aan het werk word gezet, maar ook omdat ik kennis maak met veel nieuwe gerechten, ingrediënten en mogelijkheden.

Aan de slag!

Om heel eerlijk te zijn voelde ik me een beetje geïntimideerd door BBQ en outdoor van Peter De Clercq. Deze man is eigenaar en chef-kok van restaurant Elckerlijc, een ware vuurmeester en barbecuespecialist. Kom ik aan met mijn kant en klare vlees op de barbecue! Dit boek beschrijft hij zelf als de ultieme BBQ bijbel. De druk is hoog maar er zal toch zeker wel iets in staan dat ik ook kan maken?

Lees ook dit recept met Moink balls op de bbq

Ik blader door het boek en ben meteen onder de indruk van de prachtige foto’s die bij de recepten staan. Helder, duidelijk en mooi vastgelegd op de gevoelige plaat. Al dat eten maakt hongerig! Het boek is duidelijk ingedeeld in hoofdstukken en zie je in één oogopslag wat BBQ en outdoor je te bieden heeft. Ik ben onwijs benieuwd naar alles dus ik begin te bladeren. De categorie groenten bijt het spits af en mijn oog valt op asperges. Ik ben een echte asperge liefhebber dus dit gerecht wil ik zeker gaan maken!

Naast asperges staat vis ook hoog op het lijstje; lekker en ook nog eens gezond. Ik kom uit bij de scampi ‘casa nenita’. Deze moet ook echt uitgeprobeerd worden! Deze twee gerechten ga ik zelf ook maken.

Asperges en scampi’s uit BBQ en outdoor

De ingrediënten voor deze twee gerechten zijn duidelijk beschreven in het boek. Ik vertrek met plezier naar de winkel en koop alle ingrediënten die op mijn boodschappenlijstje staan. Daarna gaat het beginnen. Ik begin met het maken van de groene asperges en besprenkel deze met zonnebloemolie. Daarna geef ik ze door aan mijn man die ze op de barbecue legt. Wanneer ze lekker gegaard zijn, mogen ze op het bord en maken we het af met een snufje peper en zeezout. Heerlijk!

De scampi’s krijgen een marinade over zich heen en daarna mogen zij ook op de barbecue. De marinade bestaat uit chilisaus, olijfolie, honing, peper en zout. Het ruikt al lekker; laat staan hoe het proeft. Ik zou zelf nooit marinade hebben gemaakt om de scampi’s mee in te smeren, maar ik ben om! Dit ga ik zeker vaker klaarmaken! Ook de asperges zijn heerlijk als ze van de barbecue afkomen. Snufje peper en zout erover en genieten maar.

resultaat
Asperges en scampi’s naar recept uit BBQ en outdoor

Prachtige vormgeving

De vormgeving van dit boek klopt gewoon. BBQ en outdoor is zo gemaakt dat het boek robuust overkomt, maar heel fijn wegkijkt wanneer je erin bladert. Door de heldere en vooral scherpe foto’s van de gerechten zie je in één oogopslag wat het eindresultaat is. Je smaakpapillen moeten met het gerecht worden geprikkeld, maar je ogen willen natuurlijk ook wat! Doordat het aantrekkelijk oogt, ga je het gerecht ook sneller maken.

De indeling van hoofdstukken / categorieën is fijn omdat je meteen kunt doorbladeren naar het hoofdstuk waar je op dat moment iets van wilt zien. Achterin het boek vind je nog een index met daarin 2,5 bladzijde lang aan zoekwoorden. Heel handig als je snel een gerecht wilt opzoeken tussen die 219 bladzijdes.

Dit hardcover boek staat geweldig mooi in iedere boekenkast en nog mooier naast de barbecue voor heel veel inspiratie.

Moeilijkheidsgraad van BBQ en outdoor

BBQ en outdoor is een mooi boek vol heerlijke gerechten, maar ik heb wel gemerkt dat het niet voor iedere barbecueer is. Het is bijvoorbeeld voor mij een naslagwerk vol ideeën die ik vast nog een keer ga proberen, maar de gerechten zijn niet altijd even makkelijk om te maken. Het fijnste is om een goede barbecue te hebben waarmee je meerdere dingen kan doen. Bijvoorbeeld temperatuur reguleren, het plaatsen van een vuurvaste ovenschaal of de mogelijkheid hebben tot het gebruiken van een wokpan. Helaas is onze barbecue niet zo uitgebreid en kies ik er dus voor om gerechten te maken die wel haalbaar zijn voor onze barbecue. Daarnaast is het natuurlijk altijd mogelijk om een variatie aan te brengen en te kijken naar je eigen smaak en ingrediënten. Smaken verschillen nu eenmaal.

Wij zijn thuis niet zo’n ‘exotische’ eters en er zijn dus bepaalde ingrediënten die ik niet standaard in huis heb. Denk bijvoorbeeld aan kokosmelk, bepaalde kruiden, gember en currypasta. Ik vind het altijd zonde als ik deze producten dan aanschaf en niet helemaal opmaak bij het bereiden van een recept. De overschot van deze producten gebruik ik dan eigenlijk niet meer en dat vind ik zonde. Ik kies dan liever voor een recept dat beter past bij onze eetgewoonten zodat ik hier optimaal van kan genieten. En gelukkig staan deze ook in BBQ en outdoor waardoor ik ontzettend blij ben met dit mooie boek.

Daarnaast is dit gave boek ook een perfect cadeau voor mannen en vrouwen die houden van uitgebreid koken en wel zo’n multifunctionele barbecue hebben staan.

Side dishes

Het mooie aan barbecueën vind ik altijd dat je lekkere side dishes erbij kunt zetten op tafel. Daarom koos ik naast de scampi’s voor de asperges erbij en staat er bij mij altijd standaard brood met kruidenboter op tafel. Deze kan je overigens ook heel makkelijk zelf maken. Wat snackkomkommers en tomaatjes erbij en je hebt al snel wat makkelijke en vooral gezonde side dishes op tafel staan!

Er gaat bij mij geen barbecue voorbij zonder dat ik zelf aardappelsalade maak. Dit recept heb ik gekregen van mijn collega blogger voor MamaScrapelle, Selena. Zij heeft haar eigen website waar zij gerechten deelt die makkelijk te maken zijn en een heerlijke toevoeging zijn bij bijvoorbeeld de barbecue. Dus wil je ook zelf je eigen aardappelsalade maken of andere side dishes die lekker zijn bij de barbecue? Klik dan eens door naar deze blog.

Lees ook deze blog met bbq met kinderen

Specificaties BBQ en outdoor

Recepten: Peter De Clercq | Fotografie: Heikki Verdurme | Uitgever: Lannoo | 224 pagina’s | 9789401474399 | Meer informatie bij je lokale boekhandel of klik hier voor informartie bij bol

Winterse BBQ organiseren
BBQ met kinderen
BBQ soorten

Footer5

Chantal
Delen is enorm lief

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.