Asperges van Hollandse Bodem – een nieuw recept

Asperges van Hollandse bodem! Heerlijk! Deze week kreeg ik, net zoals voorgaande jaren, een doosje van Het Nederlands Asperge Centrum. Voor mij weer een behoorlijke uitdaging om een ander recept te verzinnen. Traditioneel kent iedereen ze wel. En na mijn eerdere blogs wilde ik toch weer iets nieuws verzinnen. Dat is wederom gelukt. Kortom, bij deze twee, of eigenlijk drie, recepten met asperges van Hollandse bodem. Een soepje kan namelijk altijd. Deze keer heb ik er mosseltjes bij gedaan. Geniet ervan!

Asperges van Hollandse bodem. Wat eet je bij asperges? Klaarmaken en recepten. Traditioneel en van kop tot kont. Aspergerecepten witte goud

Asperges recept traditioneel

Tja, het is nog niet veranderd. Ik blijf namelijk traditionele asperges met ham, eieren, botersaus en krieltjes het lekkerste vinden. Maar goed, dat maak ik dan ook meestal. En dus ook twee jaar geleden, voor de blog ‘asperge recepten’. Vorig jaar heb ik dan ook wat anders gedaan met de asperges die ik kreeg uit onze Hollandse bodem. Uiteindelijk werd dat Asperges met pasta, gebakken shiitakes, eieren en rucola. En nou ja, ik heb er twee jaar geleden ook wel wat meer mee gedaan. Heb ook kroketjes ervan gemaakt onder andere.

Vegan met Asperges van Hollandse bodem

Dit keer wilde ik weer wat anders proberen met de gekregen heerlijke Asperges van Hollandse bodem. Op de dag dat ze gebracht werden hadden we niet veel eten in huis. Ik ging dan ook aan de slag met het eten dat er wél was. Er zat gelukkig ook een vegan parmezaan, een fles witte wijn van BareFoot en vegan boter in het pakket! Dat maakte de mogelijkheden een stuk makkelijker. En na mijn eerste vegan ervaring op het TasteLab, koop ik regelmatig vegan producten, die ik eerlijk gezegd ook combineer met niet-vegan producten.

Asperges klaarmaken – hoe doe je dat?

Soms krijg ik de vraag hoe je asperges moet klaarmaken. Begin met het schoonmaken van de asperges door de onderkant van de stengels af te snijden en eventueel de schil van de onderste helft af te pellen. Breng een grote pan met water aan de kook en voeg een snufje zout toe. Leg de asperges voorzichtig in de pan met kokend water en kook ze gedurende 5-10 minuten, afhankelijk van de dikte van de stengels. Dunne asperges hoeven maar 5 minuten te koken, terwijl dikkere stengels wel 10 minuten nodig hebben.

Haal de asperges uit het kokende water met een schuimspaan en leg ze op een bord. Smelt in een koekenpan een klontje boter of olijfolie op middelhoog vuur en voeg de asperges toe. Bak de asperges een paar minuten tot ze goudbruin zijn. Serveer de asperges warm als bijgerecht of als hoofdingrediënt in een gerecht.

Asperges van Hollandse bodem, drie recepten.

Zoals gezegd, ik combineer vegan met niet-vegan. Zoals ook deze keer met de bijgeleverde vegan producten, plús een ei. Je kan uiteraard het ei weg laten als je veganistisch bent, maar ik vind de combi met Asperges van Hollandse bodem, altijd wel heel lekker. Daarnaast maak ik altijd een bouillon van de resten van de Asperges. Een Aspergesoep is zo gemaakt. Tot slot een quiche die ik een beetje heb afgekeken van quiche Lorraine. Ik heb gekozen voor plantaardige spekjes, maar hier past uiteraard ook gewoon spek in. Kortom, keuze genoeg om iets lekkers te maken met heerlijke asperges van Hollandse bodem.

Pasta met asperges, olijven, zongedroogde tomaatjes en witte wijnsaus.

Ingrediënten (voor 4 personen)

Asperges van Hollandse bodem. Wat eet je bij asperges? Klaarmaken en recepten. Traditioneel en van kop tot kont. Aspergerecepten witte goud pasta parmezaanse kaas
  • 500 gram Asperges van Hollandse bodem
  • 4 zongedroogde tomaatjes gesneden
  • 2 lente-uitjes gesneden
  • 20 zwarte olijven, eventueel gesneden
  • 4 eieren (eventueel)
  • (vegan) parmezaanse kaas
  • 250 gram pasta

Bereidingswijze

parmezaanse kaas
  • Breng water aan de kook.
  • Schil de asperges en snijd het houtige einde af.
  • Voeg de pasta aan het kokende water toe en kook in ca 10 minuten gaar.
  • Doe de geschilde asperges in een pan en doe er koud water in totdat de asperges onder staan.
  • Kook de Hollandse asperges in ca 8 minuten gaar.
  • Eventueel: Kook daarna de eieren 4 minuten mee. Haal ze daarna uit het water en laat ze ‘schrikken’ met koud water.
  • Eventueel: Pel ondertussen de eieren en snijd ieder ei in kwarten.
  • Snij de rest van de ingrediënten en doe ze in aparte schaaltjes.
  • Laat vervolgens de pasta uitlekken in een vergiet.
  • Zet alles tenslotte op tafel.
Asperges van Hollandse bodem. Wat eet je bij asperges? Klaarmaken en recepten. Traditioneel en van kop tot kont. Aspergerecepten witte goud met pasta

De Finishing touch

Voor de witte wijnsaus kan je gebruik maken van het recept voor Aspergesoep via deze link. Je voegt een half of vol wijnglas witte wijn, naar smaak, toe. Wat je zelf het lekkerst vindt. Maak tot slot de borden op of laat iedereen dat voor zichzelf doen: pasta en daarbovenop al het lekkers, met vooral de asperges van Hollandse bodem, olijven, eieren, lente-uitjes en zongedroogde tomaatjes. Tot slot de witte wijnsaus. En daarbovenop wat geraspte (vegan) parmezaanse kaas. Eventueel met het eitje erbij. Eventueel kan je de schillen en kontjes met wat water en een groentebouillon tablet 10 minuten koken voor een bouillon waar je soep van kan maken.

Aspergesoep met mosseltjes, van Hollandse bodem

Asperges van Hollandse bodem. Wat eet je bij asperges? Klaarmaken en recepten. Traditioneel en van kop tot kont. Aspergerecepten witte goud aspergesoep mosseltjes

Asperges van Hollandse bodem worden vaak geassocieerd met Limburg, maar ook in Brabant wordt dit heerlijke product geproduceerd. In deze soep een heerlijke combinatie van Brabant, waar ik 17 jaar heb gewoond, en mijn geboortegrond, Zeeuws-Vlaanderen. Hoe je dit maakt is heel simpel. Zie mijn eerdere blog met verschillende recepten, waar je kan vinden hoe je Aspergesoep maakt. Tot slot voeg je wat mosseltjes toe en eventueel wat dille of dragon als extra smaakmaker. Ik heb diepvriesmosseltjes gebruikt, maar vers is natuurlijk het lekkerst. Je kan eventueel ook bouillon trekken van de schillen en kontjes van de asperges en de witte wijnsaus uit het recept hierboven eraan toevoegen.

Quiche á la Lorraine met asperges

Ingrediënten (voor 4 personen)

ingrediënten quiche met asperge
  • 6 asperges (ongeveer 500 gram) van Hollandse bodem
  • 1 pak bladerdeeg
  • 2 lente-uitjes gesneden
  • 1 paprika, gesneden
  • 4 eieren
  • 2 dl slagroom
  • (vegan) parmezaanse kaas
  • (plantaardige) spekjes
  • doperwten of pigeon peas (duivenerwten)

Bereidingswijze

  • Verwarm de oven voor op 180 graden Celcius.
  • Haal het bladerdeeg uit de vriezer en leg per velletje op het aanrechtblad.
  • Na ongeveer 2 minuten zijn ze ontdooid en kan je ze gebruiken.
  • Schil de asperges en snijd het houtige einde, de kontjes, eraf.
  • Snijd vervolgens stukjes van de asperges, totdat de asperge lang genoeg is voor de grillpan.
  • Snijd de lente-uitjes en paprika in stukjes
  • Doe wat olie in een bakpan en voeg de lente-uitjes, paprika en stukjes asperge toe.
  • Bak even aan, maximaal 5 minuten.
  • Bak de spekjes met de groenten mee in de pan.
  • Voeg tenslotte de dop- of duivenerwten toe.
  • Zet de warmtebron uit.
  • Vet een ovenschaal in en leg de plakjes bladerdeeg erin. Zorg dat ze goed op elkaar aansluiten.
  • Met een vork prik je in het bladerdeeg. Zorg dat je er niet doorheen prikt.
  • Doe het mengsel met groenten en spekjes in de ovenschaal.
  • Ondertussen kan je de asperges in de grillpan grillen totdat er streepjes op komen.
  • Doe de slagroom in een steelpannetje, verwarm tegen de kook aan.
  • Breek de eieren en doe de inhoud in een schaal.
  • Kluts de eieren met een garde of twee vorken.
  • Voeg daarna de warme slagroom toe aan het ei-mengsel.
  • Eventueel kan je nog wat zout toevoegen.
  • Doe het ei-mengsel in de ovenschaal. Zorg dat het evenredig verdeeld is.
  • Tot slot, leg de asperges mooi bovenop en rasp wat parmezaanse kaas erboven.
  • Ongeveer 30 tot 45 minuten op 180 graden in de oven.

Eventueel kan je de schillen en kontjes met wat water en een groentebouillon tablet 10 minuten koken voor een bouillon waar je soep van kan maken.

Tot slot wat eet je bij asperges?

Asperges van Hollandse bodem zijn een veelzijdige groente die goed samengaat met veel verschillende soorten gerechten en smaken. Hieronder vind je enkele suggesties voor wat je bij asperges kunt eten:

  1. Aardappelen: Asperges worden vaak geserveerd met aardappelen, zoals gekookte nieuwe aardappelen, aardappelpuree of gebakken aardappeltjes.
  2. Vlees of vis: Asperges passen goed bij verschillende soorten vlees of vis, zoals zalm, kip, kalfsvlees of ham.
  3. Eieren: Asperges worden ook vaak gecombineerd met eieren, zoals hardgekookte eieren, gepocheerde eieren of roereieren.
  4. Hollandaisesaus: Een klassieke saus die perfect past bij asperges is Hollandaisesaus. Deze romige, boterachtige saus op basis van eidooiers, boter en citroensap geeft de asperges een heerlijke smaak.
  5. Salade: Een lichte salade met bijvoorbeeld sla, tomaten en komkommer is een goede aanvulling op de rijke smaak van de asperges.
  6. Brood: Asperges kunnen ook prima worden gegeten met een stukje brood, zoals versgebakken stokbrood of een sneetje roggebrood.
  7. Wijn: Asperges combineren goed met verschillende soorten witte wijn, zoals een droge, frisse Sauvignon Blanc of een volle, romige Chardonnay.

Dit zijn slechts enkele suggesties voor wat je bij asperges kunt eten. Je kunt natuurlijk ook experimenteren met verschillende smaken en gerechten om te ontdekken wat jij het lekkerst vindt.

Asperges van Hollandse bodem

Creëer wat nieuws met Asperges van Hollandse bodem. Ik was eerlijk gezegd verrast over de andere smaak die de gegrilde asperges hadden, in vergelijking met de gekookte. Lekker knapperig. Plus de smaak komt veel beter tot haar recht. Het proberen waard. Op deze manier klaar gemaakt zijn asperges óók heerlijk in een salade. Of kijk op de website van het Nederlands Asperge Centrum. Daar staan ook veel recepten op.

Lees ook deze blog over gewokte asperges met 2 nieuwe recepten!

Footer2 nieuw
Elles
Delen is enorm lief

Elles

Ik ben Elles, 52 jaar, moeder van een 10-jarige dochter en een 16-jarige zoon. Ik blog regelmatig op Mamascrapelle en StoerLeesVoer. Ik hou namelijk van koken, mooie prentenboeken en literatuur. In mijn werk richt ik mij op een verbetering van de samenleving.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.