Asperges van Hollandse Bodem – een nieuw recept

Asperges van Hollandse bodem! Heerlijk! Deze week kreeg ik, net zoals voorgaande jaren, een doosje van Het Nederlands Asperge Centrum. Voor mij weer een behoorlijke uitdaging om een ander recept te verzinnen. Traditioneel kent iedereen ze wel. En na mijn eerdere blogs wilde ik toch weer iets nieuws verzinnen. Dat is wederom gelukt. Kortom, bij deze twee, of eigenlijk drie, recepten met asperges van Hollandse bodem. Een soepje kan namelijk altijd. Deze keer heb ik er mosseltjes bij gedaan. Geniet ervan!

Asperges van Hollandse bodem

Traditioneel, maar ook nieuwe creaties

Tja, het is nog niet veranderd. Ik blijf namelijk traditionele asperges met ham, eieren, botersaus en krieltjes het lekkerste vinden. Maar goed, dat maak ik dan ook meestal. En dus ook twee jaar geleden, voor de blog ‘asperge recepten’. Vorig jaar heb ik dan ook wat anders gedaan met de asperges die ik kreeg uit onze Hollandse bodem. Uiteindelijk werd dat Asperges met pasta, gebakken shiitakes, eieren en rucola. En nou ja, ik heb er twee jaar geleden ook wel wat meer mee gedaan. Heb ook kroketjes ervan gemaakt onder andere.

pakket

Vegan met Asperges van Hollandse bodem

Dit keer wilde ik weer wat anders proberen met de gekregen heerlijke Asperges van Hollandse bodem. Op de dag dat ze gebracht werden hadden we niet veel eten in huis. Ik ging dan ook aan de slag met het eten dat er wél was. Er zat gelukkig ook een vegan parmezaan, een fles witte wijn van BareFoot en vegan boter in het pakket! Dat maakte de mogelijkheden een stuk makkelijker. En na mijn eerste vegan ervaring op het TasteLab, koop ik regelmatig vegan producten, die ik eerlijk gezegd ook combineer met niet-vegan producten.

Asperges van Hollandse bodem, drie recepten.

Zoals gezegd, ik combineer vegan met niet-vegan. Zoals ook deze keer met de bijgeleverde vegan producten, plús een ei. Je kan uiteraard het ei weg laten als je veganistisch bent, maar ik vind de combi met Asperges van Hollandse bodem, altijd wel heel lekker. Daarnaast maak ik altijd een bouillon van de resten van de Asperges. Een Aspergesoep is zo gemaakt. Tot slot een quiche die ik een beetje heb afgekeken van quiche Lorraine. Ik heb gekozen voor plantaardige spekjes, maar hier past uiteraard ook gewoon spek in. Kortom, keuze genoeg om iets lekkers te maken met heerlijke asperges van Hollandse bodem.

Pasta met asperges, olijven, zongedroogde tomaatjes en witte wijnsaus.

Ingrediënten (voor 4 personen)

ingrediënten 2
  • 500 gram Asperges van Hollandse bodem
  • 4 zongedroogde tomaatjes gesneden
  • 2 lente-uitjes gesneden
  • 20 zwarte olijven, eventueel gesneden
  • 4 eieren (eventueel)
  • (vegan) parmezaanse kaas
  • 250 gram pasta

Bereidingswijze

sides
  • Breng water aan de kook.
  • Schil de asperges en snijd het houtige einde af.
  • Voeg de pasta aan het kokende water toe en kook in ca 10 minuten gaar.
  • Doe de geschilde asperges in een pan en doe er koud water in totdat de asperges onder staan.
  • Kook de Hollandse asperges in ca 8 minuten gaar.
  • Eventueel: Kook daarna de eieren 4 minuten mee. Haal ze daarna uit het water en laat ze ‘schrikken’ met koud water.
  • Eventueel: Pel ondertussen de eieren en snijd ieder ei in kwarten.
  • Snij de rest van de ingrediënten en doe ze in aparte schaaltjes.
  • Laat vervolgens de pasta uitlekken in een vergiet.
  • Zet alles tenslotte op tafel.
met pasta

De Finishing touch

Voor de witte wijnsaus kan je gebruik maken van het recept voor Aspergesoep via deze link. Je voegt een half of vol wijnglas witte wijn, naar smaak, toe. Wat je zelf het lekkerst vindt. Maak tot slot de borden op of laat iedereen dat voor zichzelf doen: pasta en daarbovenop al het lekkers, met vooral de asperges van Hollandse bodem, olijven, eieren, lente-uitjes en zongedroogde tomaatjes. Tot slot de witte wijnsaus. En daarbovenop wat geraspte (vegan) parmezaanse kaas. Eventueel met het eitje erbij. Eventueel kan je de schillen en kontjes met wat water en een groentebouillon tablet 10 minuten koken voor een bouillon waar je soep van kan maken.

Aspergesoep met mosseltjes, van Hollandse bodem

met mosseltjes

Asperges van Hollandse bodem worden vaak geassocieerd met Limburg, maar ook in Brabant wordt dit heerlijke product geproduceerd. In deze soep een heerlijke combinatie van Brabant, waar ik 17 jaar heb gewoond, en mijn geboortegrond, Zeeuws-Vlaanderen. Hoe je dit maakt is heel simpel. Zie mijn eerdere blog met verschillende recepten, waar je kan vinden hoe je Aspergesoep maakt. Tot slot voeg je wat mosseltjes toe en eventueel wat dille of dragon als extra smaakmaker. Ik heb diepvriesmosseltjes gebruikt, maar vers is natuurlijk het lekkerst. Je kan eventueel ook bouillon trekken van de schillen en kontjes van de asperges en de witte wijnsaus uit het recept hierboven eraan toevoegen.

Quiche á la Lorraine met asperges

Ingrediënten (voor 4 personen)

ingrediënten
  • 6 asperges (ongeveer 500 gram) van Hollandse bodem
  • 1 pak bladerdeeg
  • 2 lente-uitjes gesneden
  • 1 paprika, gesneden
  • 4 eieren
  • 2 dl slagroom
  • (vegan) parmezaanse kaas
  • (plantaardige) spekjes
  • doperwten of pigeon peas (duivenerwten)

Bereidingswijze

  • Verwarm de oven voor op 180 graden Celcius.
  • Haal het bladerdeeg uit de vriezer en leg per velletje op het aanrechtblad.
  • Na ongeveer 2 minuten zijn ze ontdooid en kan je ze gebruiken.
  • Schil de asperges en snijd het houtige einde, de kontjes, eraf.
  • Snijd vervolgens stukjes van de asperges, totdat de asperge lang genoeg is voor de grillpan.
  • Snijd de lente-uitjes en paprika in stukjes
  • Doe wat olie in een bakpan en voeg de lente-uitjes, paprika en stukjes asperge toe.
  • Bak even aan, maximaal 5 minuten.
  • Bak de spekjes met de groenten mee in de pan.
  • Voeg tenslotte de dop- of duivenerwten toe.
  • Zet de warmtebron uit.
  • Vet een ovenschaal in en leg de plakjes bladerdeeg erin. Zorg dat ze goed op elkaar aansluiten.
  • Met een vork prik je in het bladerdeeg. Zorg dat je er niet doorheen prikt.
  • Doe het mengsel met groenten en spekjes in de ovenschaal.
  • Ondertussen kan je de asperges in de grillpan grillen totdat er streepjes op komen.
  • Doe de slagroom in een steelpannetje, verwarm tegen de kook aan.
  • Breek de eieren en doe de inhoud in een schaal.
  • Kluts de eieren met een garde of twee vorken.
  • Voeg daarna de warme slagroom toe aan het ei-mengsel.
  • Eventueel kan je nog wat zout toevoegen.
  • Doe het ei-mengsel in de ovenschaal. Zorg dat het evenredig verdeeld is.
  • Tot slot, leg de asperges mooi bovenop en rasp wat parmezaanse kaas erboven.
  • Ongeveer 30 tot 45 minuten op 180 graden in de oven.

Eventueel kan je de schillen en kontjes met wat water en een groentebouillon tablet 10 minuten koken voor een bouillon waar je soep van kan maken.

Tot slot

Creëer wat nieuws met Asperges van Hollandse bodem. Ik was eerlijk gezegd verrast over de andere smaak die de gegrilde asperges hadden, in vergelijking met de gekookte. Lekker knapperig. Plus de smaak komt veel beter tot haar recht. Het proberen waard. Op deze manier klaar gemaakt zijn asperges óók heerlijk in een salade. Of kijk op de website van het Nederlands Asperge Centrum. Daar staan ook veel recepten op.

Footer2 nieuw
Elles
Delen is enorm lief

Elles

Ik ben Elles, 50 jaar, moeder van een 9-jarige dochter en een 14-jarige zoon. Ik blog regelmatig op Mamascrapelle en StoerLeesVoer. Ik hou namelijk van koken, mooie prentenboeken en literatuur. In mijn werk richt ik mij op een verbetering van de samenleving.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Post comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.