Vegan Taste Lab: Een dagje met vleesvervangers

Veganistisch eten? Nee, daar moest ik niks van hebben. Alleen groenten, geen zuivel, geen vlees.  Dat ga ik niet eten! Denk jij er ook zo over? Tegenwoordig is VEGAN, want zo heet het nu, harstikke hip! Maar goed, is het dan ook lekker? Ik kan je nu, uit ervaring, vertellen dat het inderdaad lekker is. Tientallen exposanten lieten horecaondernemers kennis maken met vegan producten tijdens Vegan Taste Lab. Ik heb me deze week over een drempel heen gezet, heb geproefd en gekeurd, en daar heb ik geen spijt van. Ik ben om!

Gastvrij Rotterdam, Vegan Taste Lab

vegan taste lab

Maandag 23 september was ik te gast bij Gastvrij Rotterdam voor het Vegan Taste Lab.  Deze beurs, gericht op horeca-ondernemers, was van 23 tot en met 25 september. Speciaal voor de veganistische producten ging ik ernaar toe. En ik kan je vertellen… de veganistische keuken heeft zijn zweverige, alternatieve imago van zich afgeschud. Harstikke hip en trendy en bovendien ook nog lekker! Vegan heet het tegenwoordig.

Er zijn meerdere redenen waarom ik mezelf een duwtje heb gegeven. Ik vind dat je iets niet zomaar af moet wijzen omdat je het niet kent. Je moet je er eerst in verdiepen voordat je een mening kan hebben. Daarnaast vind ik het belangrijk om voor onze kinderen een aarde na te laten waar geen roofbouw op belangrijke grondstoffen is gepleegd.  Het is belangrijk voor hun toekomst om ook over ons voedsel na te denken. Op dit moment halen Nederlands 61% van hun eiwitten uit dierlijke producten en 39% uit plantaardige producten. Green Protein Alliance streeft ernaar dat deze balans 50/50 wordt. Dit doen ze met de campagne #zokanhet ook. Met z’n allen meer Vegan worden dus.

Duurzaam, dat geldt ook voor voedsel

Vegetarisch en Vegan. Lang hield ik me er verre van. En toen sijpelde het mijn wereld binnen. Binnen de familie werden er steeds meer mensen Vegetariër of Flexitariër. De kinderen kwamen thuis met “mam, we moeten echt minder vlees eten”. Met kerst zorgen we er inmiddels voor dat er ook voor de vegetariërs wat lekkers is gemaakt.  Dit jaar hebben we meegedaan met ‘de week zonder vlees’. En dat is goed bevallen. We eten nu 3 dagen van de week vegetarisch. Ik doe echt mijn best lekkere gerechten te maken. En die zijn er genoeg. Dat zag ik ook tijdens het Vegan Taste Lab.

Maar goed, veganistisch gaat nog een stapje verder. Bij Vegan wordt geen enkel dierlijk product gebruikt: geen vis, geen zuivel, geen eieren, geen suiker etc. Alles wat eten lekker maakt denk je misschien. Waarom die ingrediënten niet worden gebruikt heeft te maken met het feit dat voor de productie van vlees er bijvoorbeeld heel veel water nodig is. Water is belangrijker dan voedsel. We kunnen als mens minder lang zonder water. Laten we er dan zuinig op zijn, want ook water wordt steeds schaarser.

vegan taste lab
Vegan Taste Lab

Nieuwe Vegan producten: van kaviaar tot jackfruit.

Wat een festijn om op de horecabeurs te zijn. Dat rijmt, dus het is waar. Nu houd ik erg van lekker eten, dus het is voor mij geen straf om op zo’n beurs rond te lopen. Maar… ik kwam met een missie: De Vegan wereld ontdekken bij het Vegan Taste Lab. Daar was een compleet paviljoen voor ingericht. Ik heb vanaf het eerste moment genoten van de producten. Het is eigenlijk teveel om op te noemen.

Denk aan jackfruit waar Rendang van is gemaakt (aangeboden door Uptons) Heerlijk! Uiteindelijk gaat het, ook in de Vegan keuken, om goed te kruiden. En dat geldt voor alle gerechten die je maakt, ook als het om vlees gaat. Daarnaast stond er een kraam van Bonduelle met ‘pépites’. Alleen de naam al klinkt lief en grappig. Bovendien is het ook nog lekker. Het zijn combinaties van verschillende groenten met een bite. Het lijkt op een soort couscous. Er zijn verschillende smaken: spliterwten & courgette, kikkererwten & maïs en rode linzen & wortel.

Tijdens het Vegan Taste Lab heb ik een overheerlijke champignonburger van Koole geproefd (helaas mijn kinderen houden niet van champignons). Om nog maar te zwijgen van de seaweedburger. Verrukkelijk! Tot slot wil ik echt het product van Freggies benoemen: heerlijk mals en lekker gekruid. Helaas niet in de supermarkt beschikbaar. Maar wel ontzettend lekker. O, en dan vergeet ik nog de kaviaar van Tzar Delicates. Nu ben ik niet zo dol op kaviaar, dus ik heb het niet geproefd. Maar zo bijzonder, dat ik deze toch even wil benoemen. En, last but not least. De kroepoek van GRO gemaakt van, o.a. zeewier en rode biet. Wie zei dat Vegan niet lekker was?

Vegan Taste Lab: Vegan gebak, koekjes, deegwaren en room.

Bij het bedrijf ‘Sharp Sharp’ stond ik net even wat langer stil tijdens het Vegan Taste Lab. Wat zag die etalage er lekker uit! Ik heb Vegan koekjes geproefd. Er zit geen suiker in, maar dadels voor de zoetstoffen. Ik moet zeggen: de smaken komen beter uit zo. Nu vind ik sowieso dat er teveel suiker in recepten voor gebak en koekjes wordt gebruikt. Ik doe altijd veel minder en dan is het nog zoet genoeg. De producten van ‘Sharp Sharp’ zijn ook voor particulieren te verkrijgen. Op dit moment alleen in de winkel in Rotterdam (Hillelaan 28-29), maar, let op: vanaf november ook bij de Albert Heijn in de grote steden verkrijgbaar.

Ik kwam ook nog een bekende tegen tijdens Vegan Taste Lab, namelijk Tante Fanny. Dus Vegan deeg is nu ook een optie. En er is zelfs kookroom!. Flora stond er met een plantaardige en allergeenvrije variant. Die heb ik geproefd in pompoensoep. Helemaal prima! Op dit moment niet voor de particuliere markt, alleen voor de horeca verkrijgbaar. Helaas, nog even wachten op Vegan kookroom.

Kookdemonstraties: pulled oats en jackfruit

Vervolgens heb ik nog aan een prachtige dis gezeten waarbij presentaties werden gegeven van verschillende producten waaronder pulled oats en jackfruit. De pulled oats smaken goed. Op een hamburgerbroodje gegeten zoals je pulled porc eet. Dit product is ontwikkeld als een beter alternatief voor vlees. Niet als vleesvervanger. Het is een mengsel van haver, tuinbonen en erwten. Er zit meer proteïne in dan in kip, is erg voedzaam. Werkt als een soort broodbakproces en na dat proces trekt het als een deeg uit elkaar. Van nature heeft het de smaak van haver. Heeft wel een kruidenmix nodig. Is mogelijk als warme, koude bereiding en in de oven. Dit Vegan product komt oorspronkelijk uit Finland. Ik heb een receptenboek hiervan ontvangen tijdens het Vegan Taste Lab, dus die ga ik zeker uitproberen.

Daarnaast werd jackfruit rendang klaar gemaakt door het bedrijf ‘Meetjack’. Dat had ik al geproeft.. Dat vond ik zo lekker. Ga ik zeker ook thuis een keer klaar maken.

Volgende Blogs Elles goes Vegan: pulled oats, jackfruit en pépites.

Vegan Taste Lab

Tijdens het Vegan Taste Lab ben ik met name geïnteresseerd geraakt in pulled oats, jackfruit en pépites. Dat zijn producten die ik ook zeker in de thuiskeuken kan en ga uitproberen. Bovendien zijn ze ook in de supermarkt te verkrijgen. Ik kom hier in volgende blogs op terug. En tja, dat lekkere Vegan gebak van ‘Sharp, Sharp’ ga ik toch echt een keer in de supermarkt halen! Dat zag er echt zo ongelofelijk lekker uit! Ik kijk ernaar uit om al deze nieuwe Vegan producten eens uit te proberen. Die pépites lijken me ook wel wat voor de kerst. Ontdek je met mij mee?

Elles
Delen is enorm lief

Elles

Ik ben Elles, 52 jaar, moeder van een 10-jarige dochter en een 16-jarige zoon. Ik blog regelmatig op Mamascrapelle en StoerLeesVoer. Ik hou namelijk van koken, mooie prentenboeken en literatuur. In mijn werk richt ik mij op een verbetering van de samenleving.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.