Apple Arcade, wat ons betreft een blijvertje!

Een gamende zoon en/of dochter? Dan is Apple Arcade een interessant nieuw product. En er zit vast ook iets interessants tussen voor jezelf, want… geloof het of niet.. ik ben ook aan het gamen geslagen! Vanaf september biedt Apple een nieuwe service aan. Voor de prijs van € 4,99 per maand kan je met maximaal 5 leden van hetzelfde huishouden onbeperkt gamen. Plus, een maand gratis uitproberen! Wij hebben het uitgeprobeerd. Bij ons is het een blijvertje.

Digibeet?

Ik heb mezelf de laatste jaren als een digibeet beschouwd. Maar, met een nieuwe baan waarvoor ik me bij verschillende systemen moest aanmelden, plus het bouwen van een eigen website draai ik mijn hand er niet meer voor om. Het is toch ontdekken. Zoals ik dat ook op mijn 25e deed geldt dat nog steeds: uitproberen, op allerlei knopjes drukken, kijken wat er gebeurd. Dat ben ik eigenlijk een beetje verleerd, maar ben dit nu weer opnieuw aan het doen. Apple heeft een aantal nieuwe producten op de markt gebracht, waaronder Apple Arcade. Ik dacht, dat moet ik ook kunnen fixen. En inderdaad!

Apple Arcade, simpel te regelen

Op de website van Apple ging ik op zoek naar ‘Apple Arcade’. Je hebt dan de mogelijkheid om te klikken op ‘try it free’. Je moet eerst het besturingssysteem Ios13 downloaden en dan kan je gebruik maken van Arcade. Er wordt ook heel duidelijk aangegeven hoe dat moet. Duurt natuurlijk eventjes (bij mij zo’n 30 minuten), maar dan is het ook geregeld. Daarna kan je starten. Ik had eerst niet door waar ik dan ‘Arcade’ kon vinden, maar al snel ontdekte ik ‘Arcade’ bij de  ‘app store’, onderaan in het menu. Als je deze opent heb je de mogelijkheid tot heel veel games en er komen nog dagelijks nieuwe bij. Als je een interessante game ziet, kan je deze downloaden en dan wordt deze op je apparaat geplaatst. Je kan Apple Arcade een maand gratis uitproberen. Daarna is het €4,99 per maand. So, why not?

Zijn de games van Apple Arcade interessant?

Elias (12) heeft natuurlijk dankbaar gebruik gemaakt van de mogelijkheid om games uit te proberen met Apple Arcade. Zijn reactie tijdens het spelen: “mam, ik vind het niet erg om proefkonijn te zijn hoor!”. We hebben verschillende games uitgeprobeerd: Hot Lava, Down in Bermuda en Lego Brawls. Down in Bermuda ben ik als ouder voorstander van. Het is een puzzelgame. Een piloot is neergestort in de Bermuda Triangle en 30 jaar later vind je hem terug op een eiland. Daar vraagt hij hulp bij het oplossen van allerlei puzzels. Wat is daar nou aan zou je denken? “Nou, lekker puzzels oplossen en het is leuk dat het in Bermuda is”. Bekend van vliegtuigen en schepen die op mysterieuze wijze verdwijnen.

Hot Lava en Lego Brawls bij Apple Arcade

Elias heeft ook Hot Lava en Lego Brawls gespeeld. Inmiddels zijn favorieten. Hot Lava geeft de mogelijkheid om 360 graden alles te bekijken. Het is een lekker parcours en je wordt er vingervlug van. Het is leuk om je te verbeelden in de persoon.

Het wordt wel overdreven verbeeld als je in de lava valt, maar zal ook wel pijnlijk zijn, in het echt overleef je het niet. Lego Brawls. Waarom favoriet? Tja, Elias is dol op Lego en het lijkt op Brawl Stars. Je speelt het met andere mensen die ook ‘online’ zijn.  Wil je weten hoe dit spel gaat? Kijk dan naar het filmpje dat we online hebben gezet:

Blijf Elias daarop volgen, want hij gaat vast nog meer plaatsen.

Unbelievable, zelf ook aan het gamen!

En tja, niet te geloven, maar ik ben zelf ook aan het gamen geslagen met Apple Arcade. Nu moet ik wel bekennen dat ik als kind ook graag aan het gamen en flipperen was. Volgens mij kan ik ook beter geen Casino binnen lopen. Ik was aan het kijken welke games er allemaal zijn. Je moet als ouder toch ook weten welke games je kinderen spelen. En toen…. Zag ik Pride & Prejudice staan (ben ik dol op!) en ontdekte ik Dear Reader!. Dit is een spel waarbij je de tekst uit een boek in goede volgorde moet plaatsen of de lege plekken in moet vullen met woorden. Je kan dan inktdruppels winnen of verliezen. Als je wint mag je meer boeken uit kiezen en wordt het steeds moeilijker. Dit is dus echt iets voor mensen die van lezen houden. Ook b.v. gedichten van Dickenson staan er in.

Apple Arcade

En waarom zou ik dan die € 4,99 per maand betalen voor Apple Arcade?

Grote vraag is dan natuurlijk waarom je een abonnement neemt voor Apple Arcade terwijl je ook gratis games kan downloaden. Tuurlijk kan dat, maar daar zitten ook spelletjes tussen die niet leuk zijn. Bovendien zijn ze ook weleens ‘fake’, nageaapt van andere spelletjes. Voor een spel als ‘mindcraft’ bijvoorbeeld moet je ook betalen. Elias mag van ons geen spelletjes downloaden waar je voor moet betalen. Met een abonnement weet je in ieder geval welke spellen het zijn en betaal je € 4,99 per maand voor meer dan 100 games. Dat vind ik echt niet duur.

Andere vraag is dan: waarom dit nog naast je game-console, zoals een WIIU of Xbox? “Mam, dat zijn langere games met een langer verhaal erin”. En dan kan je b.v. op één scherm met 8 personen spelen. Dat is weer iets heel anders. Apple Arcade zijn korte games. Elias is niet van plan om zijn zakgeld eraan uit te geven. Dat moeten pap en mam maar betalen. Het is een soort Disneyland. Je betaalt voor de lol en Disneyland wordt ook door ouders of opa en oma betaald. Dus nee, het zakgeld blijft in de pocket.

Waarom is Apple Arcade interessant?

  • Apple Arcade is niet duur.

De kosten zijn €4,99 per maand en de eerste maand is gratis.

  • Het is makkelijk opzegbaar.

Als je ervoor zorgt dat je vóór die eerste maand opzegt is het sowieso geen probleem. Die mogelijkheid is er in de mail die je krijgt van Apple. Als je na die eerste maand op wilt zeggen kan dat heel makkelijk via ‘Apple support’.

  • Het is beschikbaar op alle Apple apparaten en ook tegelijkertijd (iPhone, iPad, Mac, Apple TV).
  • Je abonnement geldt voor 5 personen van het huishouden.
  • Er wordt gewerkt met screen time en parental control
  • Je bepaalt zelf of je persoonlijke gegevens deelt of niet
  • Er zijn verschillende categorieën: Actie, Avontuur, Beginners, Multiplayer, Platform, Puzzel, Rollenspel.en Strategie.

Er zitten dus ook leerzame games bij Apple Arcade, zoals de puzzelgame Down in Bermuda. Voor volwassenen is Dear Reader! heel leuk, als je van lezen houdt.

AppleTV+

Naast Apple Arcade heeft Apple vanaf 1 november 2019 ook een andere nieuwe dienst beschikbaar, namelijk AppleTV+. Apple TV is nu al beschikbaar voor iedereen met een Apple apparaat. Op dit moment kan je daar betaald films en programma’s op kijken. De allernieuwste films zijn beschikbaar voor € 16,99. Wat oudere films kan je kopen (vanaf € 16,99 – € 6,99) of huren (vanaf € 2,99 – € 4,99). Vanaf 1 november komt daar een dienst bij. Voor € 4,99 per maand kan je verschillende nieuwe programma’s en films bekijken op AppleTV plus. Dat zijn speciale producties van Apple TV+. Eerst 7 dagen gratis, maximaal 6 personen per gezin. Misschien een leuk sinterklaascadeau?

Jaar gratis Apple TV

En wat ontdekte ik nog meer? Bij aankoop van een nieuwe iPhone, iPad, iPod touch, Mac of Apple TV ontvang je een jaar gratis Apple TV+ abonnement. En misschien met het uitbrengen van de nieuwe iPhone 11 bij KPN heb je voor jezelf een reden om een nieuwe aan te schaffen? Bovendien zag ik dat als je een oud apparaat inlevert je korting krijgt op een nieuwe. Dat ga ik in ieder geval doen. Heb ik meteen een jaar lang gratis een Apple tv plus abonnement.

Volgende fase: 3D bril bij het gamen?

Nooit gedacht dat ik ook aan het gamen zou slaan. Apple Arcade heeft heel wat te bieden voor het hele gezin. Is ook op ieder scherm in huis te spelen. Hot Lava geeft al de mogelijkheid om 360 graden de omgeving te bekijken en dus te spelen. Wat zal de toekomst brengen? Een 3D bril om virtueel te beleven? Die zijn overigens al op de markt. Voor nu nog een beetje prijzig, maar dat kan snel veranderen.

Schermtijd

Wat ik wel van belang vind is de schermtijd voor de kinderen. Ik merk altijd dat 1,5 uur ok is, maar daarna raken de kinderen geïrriteerd en grumpy als ik zeg dat er gestopt moet worden. Sowieso mogen ze bij ons thuis beperkt achter het scherm. Alleen op woensdag- en vrijdagmiddag en in het weekend. Geldt ook voor de TV. Ik merk zelf ook altijd dat als ik te lang achter de computer heb gezeten het lang duurt voordat ik weer in de werkelijkheid terug kan keren. Elias is al ouder, dus die mag in het weekend ‘s avonds ook films kijken, maar geen games, want het werkt goed verslavend het gamen via Apple Arcade.

Zou er ook een maximale schermtijd zijn voor enthousiaste moeders?

Lees ook deze blogs:

Footer3
Elles
Delen is enorm lief

Elles

Ik ben Elles, 52 jaar, moeder van een 10-jarige dochter en een 16-jarige zoon. Ik blog regelmatig op Mamascrapelle en StoerLeesVoer. Ik hou namelijk van koken, mooie prentenboeken en literatuur. In mijn werk richt ik mij op een verbetering van de samenleving.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.