Experimenteren met vegan: jackfruit

Vandaag een vervolg op mijn bezoek aan het Vegan TasteLab op de horecavakbeurs van eind september. Naast pulled oats is er nog een ander product dat ik graag thuis uit wilde proberen, Jackfruit. Tijdens de beurs was het klaargemaakt als rendang. Thuis heb ik het ook als goulash klaar gemaakt. Dit product is zeker het proberen waard, ook voor vleesliefhebbers. Wil je weten waarom? Lees dan vooral verder.

Vegan Taste lab, een terugblik

Eind september ben ik op de horecavakbeurs ‘Gastvrij Rotterdam’ geweest. Daar heb ik tijdens het Vegan TasteLab kennis gemaakt met een aantal producten die ik graag thuis uit wilde proberen: pulled oats, jackfruit, en pépites. Vorige week hebben jullie kunnen lezen over mijn ervaringen met pulled oats.Deze week een hoofdrol voor jackfruit. De pépites neem ik mee in de voorbereidingen naar de kerst.

Jackfruit, wat is dit voor product?

Jackfruit

Jackfruit is een vrucht. Deze vrucht komt uit Azië, Zuid-Amerika en Afrika. Aan de buitenkant lijkt het op de Doerian, de vrucht die erg stinkt maar ontzettend lekker is. Deze vrucht stinkt niet. Als Jackfruit nog jong is, is de smaak neutraal. Hoe ouder de vrucht, hoe zoeter en zachter deze wordt. Als vleesvervanger wordt het jackfruit gebruikt als deze nog jong is. Jackfruit is te koop in verschillende vormen. Gedroogd, of in blik. Gedroogd helaas nog niet in de supermarkten verkrijgbaar. In blik gelukkig wel.

Jackfruit, hoe gebruik je het?

Jackfruit is, als het onbewerkt is, nog hard. Als je het een tijdje kookt wordt het zacht en krijgt het de constructie van draadjesvlees. Als je het met vis wil vergelijken lijkt het dan op tonijn. Ik heb thuis van deze vleesvervanger een rendang gemaakt en een goulash. Ik moet wel eerlijk zeggen dat jackfruit en rendang een volmaakt huwelijk is. Het product past perfect in dit gerecht. Als je een vleesliefhebber bent, mis je dat echt niet. Ik heb het gerecht een aantal mensen voorgeschoteld, vegetarisch en niet-vegetarisch en ze vonden het allemaal heel lekker.

Als je het jackfruit in een gerecht wil uit proberen zou ik kiezen voor een stoofschotel omdat het dan lekker zacht wordt en heerlijk uiteenvalt. In de Rendang neemt de jackfruit de smaak volledig op. In de goulash is dat minder. Om dit te realiseren zal je de jackfruit een tijdje moeten marineren in je saus. Mijn advies is wel om, als je jackfruit in blik hebt, om deze goed te spoelen met water en daarna goed uit te laten lekken. Doe je dat niet, dan blijft het een beetje zurig.

Jackfruit & rendang: een volmaakt huwelijk

Jackfruit

Tijdens het Vegan Taste Lab werd jackfruit met rendang klaar gemaakt. Heerlijk! Dat heb ik thuis ook uitgeprobeerd door middel van een recept wat ik vond op de website van Albert Heijn: Dit is echt een supergerecht.

Ingrediënten (6 personen)

  • 100 gram sjalotten
  • 2 stengels citroengras
  • 4 cm verse gemberwortel
  • 3 tenen knoflook
  • 75 gram cashewnoten
  • 2 tl. Gemalen kurkuma (koenjit)
  • 11/2 tl. Gemalen komijn
  • 11/2 tl. Gemalen korianderzaad
  • 1 tl. Gemalen kaneel
  • ½ tl. Gemalen kruidnage
  • ½ tl. Chilivlokken
  • 2 blikken jong jackfruit
  • 2 el. Arachide-olie
  • 400 ml. Kokosmelk
  • 100 ml. Water
  • 3 el. Ketjap manis
  • Verse koriander

Werkwijze

  • Doe het jackfruit in een zeef, spoel af onder koud stromend water en laat uitlekken.
  • Snijd de sjalotten in parten.
  • Verwijder de droge stelen van het citroengras (bewaar dit wel) en snijd het zachtere deel in grove stukken.
  • Schil de gember en snijd in stukken.
  • Doe de gember samen met de knoflook, cashewnoten en alle specerijen in de keukenmachine en pureer tot een pasta.
  • Verhit de olie in een pan met dikke bodem en bak de currypasta 5 min. op middelhoog vuur.
  • Snijd de uitgelekte jackfruit in de lengte doormidden.
  • Voeg de jackfruit toe aan de currypasta en bak nog 2 min. mee.
  • Voeg de kokosmelk, het water, de ketjap manis en de achtergehouden stengels citroengras toe en laat met de deksel op de pan 45 min. stoven.
  • Neem de deksel van de pan en laat nog 15 min. inkoken.
  • Breek eventueel met een pollepel grotere stukken jackfruit in kleinere stukken.
  • Verwijder de stengels citroengras.
  • Breng verder op smaak met zout.
  • Snijd de koriander grof en verdeel vlak voor het serveren over de rendang.
Jackfruit

Jackfruit & goulash: een goede tweede plaats

Jackfruit

Naast de rendang wilde ik ook nog een ander gerecht uitproberen. Omdat het belangrijk is om het jackfruit even te stoven heb ik gekozen voor een ander lekker stoofgerecht, namelijk goulash. Meteen iets waar je je teveel aan paprika’s voor kan gebruiken.  Ook dit recept vond ik op de website van Albert Heijn. Het vlees heb ik vervangen door jackfruit. De stooftijd heb ik ingekort tot een uur. Ook dit gerecht vond gretig aftrek.

Ingrediënten (voor 4 personen)

  • 200 gram uien
  • 2 tenen knoflook
  • 1 blik jonge jackfruit
  • 40 gram margarine
  • 2 eetlepels tomatenpuree of passata
  • 2 tl paprikpapoeder
  • 1 tl karwijzaad
  • mespunt chilipoeder
  • 6 paprika’s
  • 500 ml. water

Werkwijze

  • Doe het jackfruit in een zeef, spoel af onder koud stromend water en laat uitlekken.
  • Snijd de ui in ringen.
  • Hak de knoflook fijn.
  • Snijd de runderlappen in stukken.
  • Verhit de boter in een braadpan. Fruit hierin de uien zachtjes in ca. 6 min. goudgeel.
  • Roer de tomatenpuree door de uien en fruit de puree 1 min. mee.
  • Snijd de jackfruitstukken door midden.
  • Roer het jackfruit, het paprikapoeder, het karwijzaad, de knoflook en naar smaak chilipeper door de uien. Bak alles al omscheppend (eventueel kan je het jackfruit in deze ‘marinade’ een tijdje laten staan zodat de smaken er beter in trekken).
  • Snijd de paprika’s elk in 8 parten. Verwijder de zaadlijsten en was de stukken paprika. Bak de stukken paprika 1 min. mee.
  • Schenk heet water in de pan, breng alles aan de kook.
  • Leg de deksel op de pan en stoof op een zo laag mogelijk pitje 1 uur. Controleer af en toe of er niet te veel vocht is verdampt en voeg dan een extra scheutje water toe. Proef voor het serveren of er genoeg zout en peper in het gerecht zit.
Jackfruit

Tot slot

Eet smakelijk! En ik zou zeggen, ga vooral zelf experimenteren met jackfruit, probeer het eens uit als tonijn met pesto. Vergeet de tips niet: goed afspoelen en uit laten lekken en even laten marineren.

Facebook Comments

L weet het wel

Mijn naam is Elles. Jullie kennen me inmiddels via de reviews die ik af en toe schrijf.
Onder de rubriek Lweethetwel zal ik regelmatig een blog plaatsen met een verhaal of tips en ideeën waar jullie hopelijk wat aan hebben.

De meeste mensen hebben een druk leven. Ik probeer het huishouden zo gestructureerd mogelijk te doen. Het huis is meestal een troepje, maar er zijn wel een aantal dingen die ik geregeld wil hebben, dat is boodschappen, (af)was en eten. Dit ook om rust te brengen in een hectisch leven. Nu valt het bij ons nog wel mee, want wij werken beiden niet full-time, maar dan nog. Iedere dag is er wel iets te doen, zoals training, zwemles of avondwerk. Daarnaast ben ik spaarzaam opgevoed. Ik zal niet snel iets weggooien en zoek dan recepten waarmee ik het eten kan opmaken. Dat vind ik ook leuk om mee bezig te zijn, want ik kook graag. Vandaar deze vaste rubriek met verschillende thema's. . En zo af en toe zal ook hier een gast een blog plaatsen. En wie weet wordt het wel L&Lwetenhetwel.
L weet het wel