Naast pulled oats is er nog een ander product dat ik graag thuis uit wilde proberen, Jackfruit. Tijdens de beurs was het klaargemaakt als rendang. Thuis heb ik het ook als goulash klaar gemaakt. Dit product is zeker het proberen waard, ook voor vleesliefhebbers. Wil je weten waarom? Lees dan vooral verder.
Vegan Taste lab, een terugblik
Eind september ben ik op de horecavakbeurs ‘Gastvrij Rotterdam’ geweest. Daar heb ik tijdens het Vegan TasteLab kennis gemaakt met een aantal producten die ik graag thuis uit wilde proberen: pulled oats, jackfruit, en pépites. Vorige week hebben jullie kunnen lezen over mijn ervaringen met pulled oats. Deze week een hoofdrol voor jackfruit.
Jackfruit, wat is dit voor product?
Jackfruit is een vrucht. Deze vrucht komt uit Azië, Zuid-Amerika en Afrika. Aan de buitenkant lijkt het op de Doerian, de vrucht die erg stinkt maar ontzettend lekker is. Deze vrucht stinkt niet mits hij op tijd geoogst wordt. Als Jackfruit nog jong is, is de smaak neutraal. Hoe ouder de vrucht, hoe zoeter en zachter deze wordt. Als vleesvervanger wordt het jackfruit gebruikt als deze nog jong is. Jackfruit is te koop in verschillende vormen. Gedroogd, of in blik. Gedroogd helaas nog niet in de supermarkten verkrijgbaar. In blik gelukkig wel.
Jackfruit zwanger – mag je het eten?
Over het algemeen wordt jackfruit als veilig beschouwd om te eten tijdens de zwangerschap, zolang het op een hygiënische manier is bereid en gekookt. Jackfruit is een vrucht die van nature laag is in calorieën en vet, en het bevat ook vitamines, mineralen en vezels.
Jackfruit stinkt
Deze vrucht staat bekend om zijn sterke geur, vooral als het rijp is. Sommige mensen vinden de geur aangenaam, terwijl anderen het als onaangenaam ervaren. De sterke geur is te wijten aan de aanwezigheid van zwavelverbindingen in de vrucht. Onrijpe jackfruit heeft meestal een mildere geur. Daarom wordt hij vaak geplukt als hij volgroeid, maar onrijp is.
Ondanks de sterke geur bij een overrijp exemplaar is jackfruit populair als vleesvervanger in vegetarische en veganistische gerechten vanwege zijn vlezige textuur en neutrale smaak, die het goed maakt voor het opnemen van verschillende smaken in recepten. Als de geur echter een probleem voor je is, kun je overwegen om onrijpe jackfruit te gebruiken, aangezien het een minder uitgesproken geur heeft.
Jackfruit, hoe gebruik je het?
Jackfruit is, als het onbewerkt is, nog hard. Als je het een tijdje kookt wordt het zacht en krijgt het de constructie van draadjesvlees. Als je het met vis wil vergelijken lijkt het dan op tonijn. Ik heb thuis van deze vleesvervanger een rendang gemaakt en een goulash. Ik moet wel eerlijk zeggen dat jackfruit en rendang een volmaakt huwelijk is. Het product past perfect in dit gerecht. Als je een vleesliefhebber bent, mis je dat echt niet. Ik heb het gerecht een aantal mensen voorgeschoteld, vegetarisch en niet-vegetarisch en ze vonden het allemaal heel lekker.
Als je het jackfruit in een gerecht wil uit proberen zou ik kiezen voor een stoofschotel omdat het dan lekker zacht wordt en heerlijk uiteenvalt. In de Rendang neemt de jackfruit de smaak volledig op. In de goulash is dat minder. Om dit te realiseren zal je de jackfruit een tijdje moeten marineren in je saus. Mijn advies is wel om, als je jackfruit in blik hebt, om deze goed te spoelen met water en daarna goed uit te laten lekken. Doe je dat niet, dan blijft het een beetje zurig.
Jackfruit marineren met rendang: een volmaakt huwelijk
Tijdens het Vegan Taste Lab werd jackfruit met rendang klaar gemaakt. Heerlijk! Dat heb ik thuis ook uitgeprobeerd door middel van een recept wat ik vond op de website van Albert Heijn: Dit is echt een supergerecht.
Ingrediënten (6 personen)
- 100 gram sjalotten
- 2 stengels citroengras
- 4 cm verse gemberwortel
- 3 tenen knoflook
- 75 gram cashewnoten
- 2 tl. Gemalen kurkuma (koenjit)
- 11/2 tl. Gemalen komijn
- 11/2 tl. Gemalen korianderzaad
- 1 tl. Gemalen kaneel
- ½ tl. Gemalen kruidnagel
- ½ tl. Chilivlokken
- 2 blikken jong jackfruit
- 2 el. Arachide-olie
- 400 ml. Kokosmelk
- 100 ml. Water
- 3 el. Ketjap manis
- Verse koriander
Werkwijze
- Doe het jackfruit in een zeef, spoel af onder koud stromend water en laat uitlekken.
- Snijd de sjalotten in parten.
- Verwijder de droge stelen van het citroengras (bewaar dit wel) en snijd het zachtere deel in grove stukken.
- Schil de gember en snijd in stukken.
- Doe de gember samen met de knoflook, cashewnoten en alle specerijen in de keukenmachine* en pureer tot een pasta.
- Verhit de olie in een pan met dikke bodem en bak de currypasta 5 min. op middelhoog vuur.
- Snijd de uitgelekte jackfruit in de lengte doormidden.
- Voeg de jackfruit toe aan de currypasta en bak nog 2 min. mee.
- Voeg de kokosmelk, het water, de ketjap manis en de achtergehouden stengels citroengras toe en laat met de deksel op de pan 45 min. stoven.
- Neem de deksel van de pan en laat nog 15 min. inkoken.
- Breek eventueel met een houten pollepel * grotere stukken jackfruit in kleinere stukken.
- Verwijder de stengels citroengras.
- Breng verder op smaak met zout.
- Snijd de koriander grof en verdeel vlak voor het serveren over de rendang.
Jackfruit & goulash: een goede tweede plaats
Naast de rendang wilde ik ook nog een ander gerecht uitproberen. Omdat het belangrijk is om het jackfruit even te stoven heb ik gekozen voor een ander lekker stoofgerecht, namelijk goulash. Meteen iets waar je je teveel aan paprika’s voor kan gebruiken. Ook dit recept vond ik op de website van Albert Heijn. Het vlees heb ik vervangen door jackfruit. De stooftijd heb ik ingekort tot een uur. Ook dit gerecht vond gretig aftrek.
Ingrediënten (voor 4 personen)
- 200 gram uien
- 2 tenen knoflook
- 1 blik jonge jackfruit
- 40 gram margarine
- 2 eetlepels tomatenpuree of passata
- 2 tl paprikpapoeder
- 1 tl karwijzaad
- mespunt chilipoeder
- 6 paprika’s
- 500 ml. water
Werkwijze
- Doe het jackfruit in een zeef, spoel af onder koud stromend water en laat uitlekken.
- Snijd de ui in ringen.
- Hak de knoflook fijn.
- Snijd de runderlappen in stukken.
- Verhit de boter in een braadpan*. Fruit hierin de uien zachtjes in ca. 6 min. goudgeel.
- Roer de tomatenpuree door de uien en fruit de puree 1 min. mee.
- Snijd de jackfruitstukken door midden.
- Roer het jackfruit, het paprikapoeder, het karwijzaad, de knoflook en naar smaak chilipeper door de uien. Bak alles al omscheppend (eventueel kan je het jackfruit in deze ‘marinade’ een tijdje laten staan zodat de smaken er beter in trekken).
- Snijd de paprika’s elk in 8 parten. Verwijder de zaadlijsten en was de stukken paprika. Bak de stukken paprika 1 min. mee.
- Schenk heet water in de pan, breng alles aan de kook.
- Leg de deksel op de pan en stoof op een zo laag mogelijk pitje 1 uur. Controleer af en toe of er niet te veel vocht is verdampt en voeg dan een extra scheutje water toe. Proef voor het serveren of er genoeg zout en peper in het gerecht zit.
Tot slot
Eet smakelijk! En ik zou zeggen, ga vooral zelf experimenteren met jackfruit, probeer het eens uit als tonijn met pesto. Vergeet de tips niet: goed afspoelen en uit laten lekken en even laten marineren.
Lees ook deze blogs
- Vegan Maaltijdshake
- Vegan Indiase curry
- Simpele Ratatouille
- Vegan bonenschotel
- Gezonde vegan shoarma
- Vegan kruidnoten
- Vegan muffins
- Pulled Oats
- Marokkaanse paprikapuree
Corine
Friday 22nd of November 2019
Superieur Elles! Ik ben zelf nu ook veel aan het experimenteren met Jack fruit. Bijv ‘kip’-kerriesalade voor op brood en pulled ‘pork’. Heerlijk! Ik ga de rendang ook zeker proberen. Liefs, Corine
Elles
Friday 29th of November 2019
Dank je! Ook benieuwd naar jouw recepten!