Voedselverspilling tegengaan: koken met restjes

Inmiddels weten we het wel toch? We gooien met z’n allen jaarlijks bizar veel eten weg. Eerlijk gezegd, een aantal jaren geleden deed ik dat ook nog. Ik bewaarde wel restjes, maar vervolgens aten we dat niet op en gooide ik dat alsnog weg. Zo ben ik niet opgevoed. Bovendien let ik ook op de centjes en je gooit in feite ook geld weg. Toen ben ik ermee gestopt en ontdekte ik dat we nog 3 dagen konden eten van al die restjes. Inmiddels heb ik er lol in om voedselverspilling tegen te gaan en maak ik er af en toe een spel van. Deze keer een blog in het kader van de week tegen voedselverspilling (30 september tot 7 oktober): In deze blog gaat het deze keer over voedselverspilling tegengaan: wat kan ik nog maken van de kliekjes in de koelkast?

De vriezer is je beste vriend

Als je eerdere blogs van mij hebt gelezen kom je dit motto wel vaker tegen: de vriezer is je beste vriend. Ik gooi alles in de vriezer. Ik let goed op houdbaarheidsdata en als ik weet dat we het niet op gaan eten doe ik het meteen in de vriezer. Bijna alles is mogelijk om in te vriezen. Dat is de simpelste manier om voedselverspilling tegengaan. Vervolgens moet je het natuurlijk wel opeten en niet maanden laten zitten. Wat ik vaak doe, is er een spelletje van maken. Als ik merk dat ik nog veel eten in de vriezer heb zitten, dan koop ik alleen noodzakelijke producten voor die week (of soms zelfs helemaal niks, kijken hoe ver ik ermee kom). We eten dan eerst de vriezer leeg. Leuke bijvangst: de kinderen vinden het leuk als er verschillende gerechten op tafel komen en ze kunnen kiezen.

Voedselverspilling tegengaan: De beste tips op een rij

voedselverspilling tegengaan

Onderstaand producten die ik vaak overhoud en tips wat ik daar dan vervolgens mee doe. Wil je meer weten? Zoek dan het product op via de coach-app om voedselverspilling tegen te gaan. O ja, en vergeet de buitenbeentjes niet. Te koop in de supermarkt. Groente en fruit dat een vreemde vorm heeft, maar prima smaakt. Niks mis mee. Goedkoper dan dezelfde groente en fruit die wel door de ‘welstandscommissie’ zijn goedgekeurd. Vaak wel in een bundel van meerdere exemplaren.

Onderstaand mogelijkheden voor producten die vaak overblijven om zo voedselverspilling te beperken.

Bananen

Ik koop iedere week bananen. En het vreemde is, soms heb ik er te kort en soms blijven ze liggen. Dus… efficiënt inkopen is lastig. Wat kan je ermee doen?

  • Bak er een bananenbrood mee. Of een worteltaart.
  • Gebruik het als natuurlijke suiker in gebak, zoals een muffin.
  • Gebruik het in een oosters gerecht met nootjes, rijst, groenten en sojasaus.
  • Als je het op tijd aan ziet komen: snijd het in partjes en bewaar het in de vriezer voor later gebruik.

Brood

Tja, brood invriezen is tegenwoordig een normale vorm van voedselverspilling tegengaan. Ik heb altijd één of twee broden in de vriezer. Je haalt eruit wat je nodig hebt en je hebt iedere dag vers brood. Gebeurt het toch dat het oud wordt… maak er tosti’s van. Eventueel kan je de sneetjes ook in de vriezer doen. Schrijf er dan wel op dat het oud brood is. Voor later gebruik.

Je kan er ook croutons van maken. Snijd het brood in blokjes. Wat olijfolie en zout, eventueel wat rozemarijn of tijm, wat je lekker vindt. In de oven op 175 graden, 20 tot 25 minuten. Blijft heel lang goed. Lekker in de salade of in soep.

Gebruik het in gehakt voor het maken van gehaktballetjes of in een panzanella (italiaanse salade met brood) of italiaanse soep met brood en tomaten (papa al pomodoro). Dat is verrassend lekker moet ik zeggen.

Kruiden

Zie je dat je kruiden aan het verleppen zijn. Snijd of knip het klaar voor gebruik. Stop het in een diepvrieszakje en… gooi het in de vriezer.

Uiteraard ook te gebruiken in een soep (zie groenten).

Kaas

Vaak gebruiken we het laatste restje niet omdat dit lastig met een kaasschaaf eraf te halen is. Rasp het laatste restje en doe dat in de vriezer. Je kan nieuwe kaas eraan toe blijven voegen. Niet veel mensen weten dat je kaas kunt invriezen! Het is een fijne tip om voedselverspilling tegen te gaan. Gebruik de geraspte kaas voor over de pasta of pizza. Het is razendsnel ontdooid.

Heb je Parmezaanse kaas gebruikt? Bewaar dan de korst in een zakje. Blijft heel lang goed in de koelkast. Voeg de korst toe aan je versgemaakte tomatensaus. Extra smaakmaker.

Fruit

voedselverspilling tegengaan

Soms ligt fruit te lang, ziet het er niet meer mooi uit, maar is het nog wel eetbaar.

Maak er een smoothie van. Zo simpel! En bovendien gezond. Je schilt of pelt het fruit, snijdt het in blokjes. Gooit het in de blender. Draaien, eventueel een beetje yoghurt erbij. Klaar!

Andere mogelijkheid is een klein taartje maken. Je moet dan wel bladerdeeg in huis hebben. Afhankelijk van het aantal stuks fruit dat je over hebt en wat voor fruit het is kan je dit maken.

Plakje Bladerdeeg. Je legt er schijfjes peer, appel oid op. Beetje jam erover heen, eventueel wat custard. Op 225 graden 15 minuten in de oven.

Heb je veel appels over? Dan maak je van bladerdeeg net zo simpel een appelflap. Appels schillen en in kleine stukjes snijden. Beetje suiker, beetje kaneel, paar rozijntjes erbij. Met een lepel schep je de vulling aan één kant van de flap (houd een randje over anders krijg je de flap niet dicht). Sla de ene flap over de andere heen. Goed dichtmaken. Op 225 graden 15 minuten in de oven.

En… veel fruit kan je gewoon in de vriezer doen. Je snijdt het alvast zoals je het wil hebben en stopt het in de vriezer. Als het zomer is heb je een extra koude smoothie. En met wat vanille-ijs en melk erbij een heerlijke milkshake!

Groenten

Voedselverspilling tegengaan wordt een sport met elke dag een andere groentensoep! Heb je groenten over? Maak alles schoon, snijd het in blokjes. Beetje olie in de pan. Samen met een klein gesneden uitje en eventueel teentje geperste knoflook 5 minuten op een middelhoog vuur even aanbakken. Beetje zout en peper erbij. Voeg 1 liter (naar gelang de hoeveelheid groenten die je over hebt) bouillon toe (mag alles zijn, groente, vis, rund, kip etc).. Laat 20 minuten koken. Eventuele pureren en vlees toevoegen. Wat je zelf lekker vindt. Je hebt een heerlijke soep! Tip, de stronk van de broccoli is heerlijk in de soep en hoef je dus ook niet weg te gooien!

Daarnaast kan je overgebleven groenten ook gebruiken om een pizza mee te beleggen. En wat van je geraspte kaas in de vriezer. Maak tomatensaus van overgebleven tomaten. Pizza is eigenlijk ook bedoeld om te beleggen met restjes, dus wat let je?

Rijst en pasta

Als je rijst of pasta overhoudt kan je dit makkelijk gebruiken in een volgend gerecht wat je gebruikt. 3 dagen houdbaar in de koelkast en anders… in de vriezer. En wist je dat rijstebrij overheerllijk is? Je maakt het van rijst, melk en suiker. Inkoken tot het dik is en je hebt een heerlijk toetje. Als je dit van al gare rijst maakt heeft het uiteraard een kortere kooktijd.

Bij de Albert Heijn kreeg ik ooit een maatbeker voor met name rijst en pastasoorten. Helpt prima om af te meten hoeveel je nodig hebt.

Aardappelen

Voedselverspilling tegengaan brengt met aardappelen genoeg mogelijkheden. Als je gekookte aardappelen over hebt kan je er gebakken aardappelen van maken. Snijd de gekookte aardappelen in stukjes, bak ze in de pan en je hebt heerlijke gebakken aardappelen.

Andere mogelijkheid is een tortilla maken. Blokjes aardappel met groente, b.v. paprika beetje aanbakken. Geklutste eieren erbij (afhankelijk van de grootte van de pan en het gezelschap 3 of 4). Wachten tot het ei gaar is, eventueel in de tussentijd omdraaien en klaar.

Aardappelpuree kan je gebruiken als vervanging van ei in hartig deeg. Ik gebruik het ook als ik brood maak. Daar wordt het een luchtige deeg van.

Zelf pommes duchesses maken is ook nog een mogelijkheid. Meng een ei door de aardappelpuree en kruid het met zout en peper, eventueel wat nootmuskaat. Mengsel in een spuitzak. Toefjes van maken op een bakpapier. In de oven schuiven. 15 tot 20 minuten op 200 graden.

Tomaten

Veel tomaten over? Maak er een tomatensoep van of een tomatensaus voor over de pasta. Of lekker een gerecht met parelcouscous.  Kan in de vriezer bewaard worden.

Heb jij nog een andere tip om voedselverspilling tegen te gaan?

Voedselverspilling tegengaan met de app ‘Toogoodtoogo’.

Door een artikel in de Volkskrant ontdekte ik de app ‘Toogoodtoogo’. De app is ontwikkeld om voedselverspilling tegen te gaan. Deze app geeft aanbod weer van ondernemers die producten hebben die tegen de houdbaarheidsdatum aanlopen. Je moet het wel goed in de gaten houden, want het gaat supersnel! Meestal worden de producten dagelijks rond dezelfde tijd aangeboden. Je moet dan snel zijn om een pakket te bemachtigen. Je betaalt via de app en je kan de volgende dag (soms dezelfde dag) je pakketje ophalen. Het is een soort kerstpakket, want je weet niet wat erin zit. Altijd een verrassing. Dat maakt het ook leuk.

Sinds kort kan je ook via de app een pakket aanbieden aan de voedselbank. En de app geldt ook voor België. Ik was een tijdje terug met mijn moeder in Antwerpen. Toen had ik voor de grap de dag van tevoren een pakketje besteld bij één van de aanbieders. Werkte prima! Succesnummer voor het tegengaan van voedselverspilling

L weet het wel