Handboek Inmaken, hoe stop je alle seizoenen in een potje?

Het handboek inmaken van Petra Casparek en Erika Casparek – Türkkan is inderdaad compleet. En mag dan ook niet ontbreken in je keuken. Je kan alle seizoenen in een potje stoppen. En wat is er lekkerder dan eten dat je zelf hebt ingemaakt? Niet alleen recepten voor groente en fruit, maar ook likeur, vlees en vis. Het handboek inmaken bevat alles wat je maar kan bedenken, ook een recept voor kimchi. En, speciaal ter informatie voor mijn collega Selena: ook een recept voor honinglikeur!

Handboek Inmaken

Het complete handboek: groente, fruit, vlees, vis én likeur.

Een aantal maanden geleden blogde ik al over een aantal recepten voor jam en relish. In juni is er een nieuw handboek inmaken uitgekomen. Alles wat je maar wil staat erin. En nu de herfst is aangebroken leek het me een goed idee recepten uit het handboek inmaken te delen die daarbij passen. Wat dacht je bijvoorbeeld van zwarte olijventapenade, advocaat én jawel kerstgelei? De kerstgelei is een soort glüwein, maar dan als jam. Bovendien bevat het boek ook informatie over verschillende methodieken van inmaken en benodigde materialen. Kortom, dit handboek is zeker de moeite waard om aan te schaffen. Ik heb de ingrediënten overgenomen uit het handboek inmaken. Wil je minder, dan kan je uiteraard de hoeveelheid daarop aanpassen.

Recept zwarte olijventapenade uit handboek inmaken (Hoofdstuk pesto en tapenade)

Recept zwarte olijventapenade

Ingrediënten (4 potten van 210 ml):

  • bladpeterselie, grote bos
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 onbespoten citroen
  • 500 gram ontpitte zwarte olijven
  • 150 gram kappertjes
  • 12 ansjovisfilets
  • 300 – 350 ml olijfolie

Bereidingswijze:

Handboek Inmaken
  • Hak de blaadjes van de peterselie fijn.
  • Doe vervolgens hetzelfde met de knoflook.
  • Was daarna de citroen, rasp de helft van de schil fijn en pers de citroen uit.
  • Laat de olijven uitlekken.
  • In het Handboek Inmaken staat dat je vervolgens de olijven, kappertjes, ansjovis, peterselie, knoflook en citroenschil moet pureren in de keukenmachine en doe de puree in een schaal.
  • Voeg het citroensap, 250 ml. olijfolie en wat peper toe en roer goed door elkaar.
  • Pureer de paste even met de staafmixer.
  • Doe vervolgens de pasta in gesteriliseerde potten (= 15 minuten op 100 graden koken of in de stoomoven) en strijk deze glad.
  • Giet er ten slotte 1 cm olijfolie op.
  • Sluit de potten en bewaar ze in de koelkast (ongeopend 3 maanden houdbaar).
Recept zwarte olijventapenade

Recept advocaat uit Handboek inmaken (Hoofdstuk likeuren)

Recept advocaat

Ingrediënten (3 flessen van 350ml) :

  • 1 vanillestokje
  • 250 gram suuiker
  • 500 ml. volle melk
  • 8 eierdooiers
  • 350 ml. rum (54%)

Bereidingswijze:

Handboek Inmaken
  • Snijd het vanillestokje in de lengte open en schraap het merg eruit.
  • Breng 125 gram suiker, de melk, het vanillestokje en het merg in een pan aan de kook en haal de pan dan van het vuur.
  • Klop vervolgens de eierdooiers en de rest van de suiker in een metalen schaal boven een kokend waterbad met een garde langzaam witschuimig.
  • In het Handboek Inmaken staat dat je daarna de melk opnieuw aan de kook moet brengen en roer hem door het mengsel.
  • Roer alles met een siliconenspatel op het waterbad tot het lobbig wordt.
  • Doop de spatel dan in de massa, haal hem eruit en tik met de spatel licht op de zijkant van de schaal. Als op de spatel plooien ontstaan die blijven hangen, dan heeft de likeur de juiste consistentie.
  • Haal vervolgens de schaal van het vuur, giet de likeur door een zeef en laat afkoelen.
  • Roer de rum erdoor. Schep het schuim eraf.
  • Giet tot slot de advocaat in gesteriliseerde flessen of potjes, sluit die af en bewaar ze in de koelkast.
  • Gekoeld op deze manier 4 weken houdbaar.
Recept advocaat

Recept Kerstgelei

Ingrediënten (voor 9 potten van 210 ml):

Recept Kerstgelei
  • 4 cm verse gemberwortel
  • 1 vanillestokje
  • 50 gram amandelen
  • 1 onbespoten citroen
  • 1 onbespoten sinaasappel
  • 3 kruidnagels, 3 kardemompeulen en 3 pimentkorrels
  • 2 steranijspeulen
  • 1 kaneelstokje
  • 500 gram rozijnen
  • 300 ml. sterke zwarte thee
  • 700 ml. stevige droge rode wijn
  • 1,3 kg geleisuiker (1 : 1)

Bereidingswijze:

Handboek Inmaken
  • Schil de gemberwortel en snijd hem in dunne plakjes.
  • Snijd vervolgens het vanillestokje in de lengte open, schraap het merg eruit en snijd het stokje in 4 stukjes.
  • Hak daarna de amandelen grof.
  • Was de citroen en sinaasappel en droog ze af.
  • Snijd de schil er dun af en pers het sap eruit.
  • In het Handboek Inmaken staat dat je vervolgens de voorbereide ingrediënten met de specerijen en rozijnen in een pan moet doen. Giet er de thee en rode wijn bij. Breng alles aan de kook en laat het afgedekt 3 minuten zachtjes koken op een laag vuur. Roer tot slot de rum erdoor.
  • Breng alles weer even aan de kook en laat het dan afkoelen en trekken.
  • Giet de punch daarna in een zeef en meet 1 liter af. Doe de punch en de geleisuiker vervolgens in een grote pan. Laat het mengsel 4- 5 minuten borrelend koken op halfhoog vuur.
  • Doe de gelei als hij klaar is (beetje dik als jam) in gesteriliseerde potten, sluit de potten en laat ze, eerst 5 minuten omgekeerd en dan rechtop afkoelen.
  • De gelei is ongeopend ten minste 1 jaar houdbaar.
Recept Kerstgelei

Specificaties Handboek Inmaken

Handboek Inmaken

Uitgever: Deltas|Auteur: Petra Casparek, Erika Casparek-Türkkan | 9789044758061| juni 2020 | 144 pagina’s. Interesse? Meer info vind je hier

L weet het wel
Delen is enorm lief

L weet het wel

Mijn naam is Elles. Onder de rubriek Lweethetwel plaats ik iedere zaterdag een blog over onderwerpen die te maken hebben met (h)eerlijke producten; gezond leven en eten. Met ook aandacht voor jezelf. De meeste mensen hebben een druk leven. Ik probeer het huishouden zo gestructureerd mogelijk te doen. Het huis is meestal een troepje, maar er zijn wel een aantal dingen die ik geregeld wil hebben, dat is boodschappen, (af)was en eten. Dit ook om rust te brengen in een hectisch leven. Ik kook graag, probeer graag nieuwe recepten uit. Recent minder vlees gaan eten. Vandaar deze vaste rubriek. En zo af en toe zal ook een van mijn collega-bloggers een blog plaatsen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Post comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.