BAUT, een rebels en uniek kookboek met verhaal
Ik moet eerlijk toegeven dat toen dit kookboek BAUT bij mij op de mat viel, er niet meteen belletjes gingen rinkelen. Chefkok Michiel van der Eerde, die mij op de achterkant blij toelacht herken ik wel. Ik zap wel eens langs Masterchef Holland en daar is hij samen met anderen, presentator en jurylid. Maar dat hij een ontzettend tof foodkindje heeft, die alweer 8 jaar wordt en luistert naar de naam BAUT, wist ik niet. Lang leven de verrijking uit boeken want dit is echt heel leuk en smaakt naar meer.

Michiel van der Eerde
Michiel is een smaakvolle duizendpoot die al veel ervaring in culinair Nederland heeft opgedaan. Hij deed kennis en ervaring op als kok in de topgastronomie bij onder meer La Rive, De Hoefslag, De Bokkedoorns en Oud Sluis. Ook was hij eindverantwoordelijk voor verschillende horecaconcepten zoals Envy, Mazzo, Nevy, Nomas en Supperclub. In 2015 en 2016 was hij samen met topkok Robert Kranenborg en foodjournalist Marcus Polman presentator en jurylid van Masterchef Holland. En dan is er BAUT; Rauw, rebels en eigenzinnig. En bovenal.. tijdelijk!

BAUT
BAUT.. de naam straalt het al uit. Rebels, rauw, eigenzinnig en tijdelijk. Het BAUT-concept is namelijk een pop-uprestaurant. Het verschijnt, en verdwijnt op diverse plekken in Nederland. Het credo ‘Underpromise and overdeliver’ in combinatie met een hardwerkend en een passioneel team, zorgt voor trouwe fans. Bijzondere recepten en mooie verhalen is wat je in dit kookboek van BAUT vindt. Met nog een speciale verrassing..
Het kookboek BAUT bevat leuke gekkigheidjes en knipogen, precies zoals het passend is. Veel beeldmateriaal is verwerkt in de opmaak met verwijzingen naar eerdere restaurants. Ook is de omgekeerde nummering opvallend. Dit is een verwijzing naar BAUT #1 waar ze vanaf de opening elke dag de dagen aftelden tot de sluiting. Op de laatste dag in het aftellen werd de aankondigen van BAUT #2 gedeeld. Zou dit boek een soortgelijk nieuws bevatten?
Geschiedenis BAUT
In 2012 opende BAUT #1 haar deuren. In die tijd was het hele concept van een pop-uprestaurant nog erg nieuw. Het tijdelijke restaurant gelegen aan misschien wel de lelijkste straat van Amsterdam: De wibautstraat. Ondanks de nieuwigheid was het meteen al een ongekend succes. Dit kwam mede door een dikke 10- in Het Parool. Het was de start van het avontuur dat ‘BAUT moving circus’ zou gaan heten. Na een stuk interessante geschiedenis volgen recepten die bij BAUT #1 horen.

En zo gaan we het boek door. We gaan de 7 locaties lang en aansluitend volgen de heerlijkste recepten. Daarna komen we bij een stukje ‘Leermeesters en sterren’, ook weer met passende recepten erna. Het hoofdstuk ‘Home‘ leert ons over Michiels favoriete recepten die hij thuis maakt en daarna volgen nog de lekkerste basisrecepten in het hoofdstuk ‘Basis‘. Het register volgt en nog steeds zien we de pagina’s aftellen. Wat zou er bij 1 staan?
Complete BAUT ervaring
Ik heb het idee dat ik door dit boek van BAUT de smaak goed te pakken heb. Ik snap Michiel van de Eerde een stuk beter. Deze chefkok ademt smaken. Van complexe combinaties tot een simpele old fashioned gin-tonic. Zijn recepten zijn toegankelijk tot aangenaam uitdagend, maar altijd in perfecte balans. Ik heb zin om te gaan koken door dit boek en ik wil heel graag eens naar zijn pop-uprestaurant als die er weer gaat komen.

Het boek is met liefde vormgegeven. Het aftellen van de pagina’s, aan kop van de pagina zie je in welk hoofdstuk je bent. De geschiedenis is in herkenbaar ouderwets roze tint. Grapjes zoals op pagina 47, kan ik erg waarderen. De liefde voor BAUT in alle aspecten straalt uit de pagina’s. En wat er op pagina 1 bekend wordt gemaakt? Heel goed nieuws, maar daarvoor moet je het boek maar aanschaffen. Ik zeg niks.
Specificaties
Auteur: Michiel van der Eerde | Uitgever: Fontaine | 9789059566361 | November 2020 | 256 pagina’s | Meer informatie vind je hier