Kookboek Paramaribo, een culinaire smeltkroes

Ik ben gek op roti. De lekkerste haal ik in Rotterdam, Den Haag of bij mijn schoonmoeder. Ook heb ik van mijn lieve kraamhulp haar geheime recept gekregen. En kan ik het dus ook zelf heerlijk maken. Uiteraard is het kookboek Paramaribo veel meer dan roti. Heel veel meer. Ik ben toch echt wel enigszins culinair onderlegd, maar ik ben volop nieuwe dingen aan het leren. Lees en kook je mee?

kookboek paramaribo

Kookboek Paramaribo

Ga je mee op reis in dit kookboek Paramaribo? Een smaakvolle reis door de rijke, veelzijdige en bovenal smakelijke keuken van Paramaribo. Als je iemand vraagt naar zijn of haar favoriete Surinaamse gerecht kan je aan de hand van het antwoord herleiden hoe goed die persoon is ingevoerd in de Surinaamse keuken. Je hebt mensen die enkele dingen kennen. Maar ook mensen die voor elk gerecht wel een specifieke favoriete plek hebben. De saoto, telo, saté en dawet haal ik bij de Javaan. Mijn bara en roti haal ik bij de Hindoestaan. Rijst, kip, kousenband, maispapen moksi zijn bij de Creool het lekkerst. En de pom? Die kan alleen de oma van mijn buurman het lekkerste maken. Kijk hier voor een lekker pom recept!

Precies over die smeltkroes gaat dit kookboek Paramaribo. Culinair ontdekker Judith Cyrus gaat in dit boek terug naar haar Surinaamse roots. Ze laat zien hoe de diversiteit van de bevolking zich vertaald heeft in een veelzijdige Surinaamse keuken. Uiteraard met de bekende recepten zoals roti, bara, saotosoep, pom en moksimeti. Maar ook de minder bekende gerechten zoals gritbâna met tomtom, sopropo, hêrhêri en Surinaamse ertwensoep komen aan bod. Geniet je mee?

Een boom

één boom
zovele bladeren
één boom

één rivier
zovele kreken
alle op weg naar één zee

één hoofd
zovele gedachten
gedachten om één soort heil

één god
verscheidene te aanbidden
maar één enkele vader

één Suriname
zovele soorten
haar
zovele huidskleuren
zovele talen
één volk

R. Dobru

kookboek paramaribo
kookboek Paramaribo

Smeltkroes van Paramaribo

In Paramaribo is een culturele mengelmoes. Dat zie je niet alleen in de diversiteit van mensen maar ook in straatnamen, gebouwen en standbeelden. De markt is ook een goede afspiegeling van de smeltkroes, het aanbod is erg divers. Minder tastbaar maar even invloedrijk op de mengelmoes zijn de religieuze eb seculiere feestdagen die in Suriname als feestdag gelden. Eten speelt een grote rol op die dagen. En verschillende bevolkingsgroepen bezoeken elkaars feestdagen.. een nadere kennismaking met gerechten vind daardoor dus plaats! Een leuke introductie in dit kookboek Paramaribo.

Judith, culinair ontdekker en auteur van kookboek Paramaribo, neemt je mee in haar wereld, haar verhaal en haar geschiedenis. Paramaribo is haar geboortestad. Ze vertelt in geuren en kleuren allerlei verschillende kanten van de smeltkroes, de mengelmoes die Suriname rijk is op verschillende manieren. Dit vind ik een leuke persoonlijke touch van het boek. Door eerst het verhaal te lezen ruik, proef en zie ik de geuren en kleuren die het land rijk is. En dan moeten de recepten nog beginnen!

kookboek paramaribo

Kookboek met recepten

Bovenal is kookboek Paramaribo gevuld met recepten. Echte authentieke Surinaamse recepten. Ik ben best bekend met de Surinaamse keuken, althans dat dacht ik. Dit boek weet me vrij snel van gerecht tot gerecht te verbazen met nieuwe woorden, gerechten en ingrediënten. De recepten zijn simpel opgedeeld in snacks, soepen, groenten, kip, vlees, vis en zoetigheden. Daarna volgen nog basisrecepten, voorraadkast en afsluitend een woordenlijst, bronnen en dankwoord. Lekker duidelijk!

Een paar klassieke recepten zijn ook nog eens uitgelicht in het kookboek Paramaribo. Zo moet je op bladzijde 44 zijn voor pom (ik hou hiervan), roti vind je terug op 118 en het recept van moksimeti is te vinden op bladzijde 146. Ook is er een heel stuk over zuur & heet. Zuurgoed dus, wecken maar! De bekende BB met R staat er ook in hoor op bladzijde 115. En tot mijn vreugde een recept voor gemberbier, I love gemberbier! Dit is mijn favoriete frisdrank denk ik. Jullie snappen wel dat dit recept bovenaan mijn to make lijstje staat.

kookboek paramaribo

Verrijking door kookboek Paramaribo

Op het moment gebruik ik kookboek Paramaribo als lees en kwijlboek. Ik vind het heerlijk om alle informatie en recepten te lezen. Ik laat me verrijken daar alles wat de Surinaamse keuken rijk is. Sommige recepten zijn simpel, maar veel gerechten hebben wel even nodig om de smaken tot uiting te laten komen. Heb jij wel eens gehoord van Sjoeroe? Nee ik ook niet, maar het is op de zondagsmarkt aan de Kattaweg te koop. Een ander woord is hibiscus en wij kennen het vooral gedroogd en als thee. Ik ben wel erg benieuwd naar de verse variant hiervan.

Barfi was ik helemaal vergeten! Dit is een heerlijke zoete lekkernij wat ook weer per streek, familie anders wordt gemaakt. De basis is simpel en de variatie zit in de garnering. Of wat dacht je van de zoete heerlijkheid gulung gulung? Er is een variant in met pandanblad waardoor de flensjes gifgroen kleuren. Als ik heel eerlijk ben, staat er op elke bladzijde wel “iets” wat ik niet ken of vergeten was. Heerlijk om zo verrijkt te worden door dit kookboek Paramaribo.

Smaakvolle reisgids

Dit kookboek Paramaribo is een mix tussen een reisgids en een receptenboek. Ik blader heerlijk er door heen en lees elke dag wel een stuk eruit. Ondertussen verzamel ik een lijstje met lekkere recepten. Het is een toegankelijk boek met fijne basisrecepten tot een stuk uitgebreider. De verrijking vind ik heel fijn, nieuwe ingrediënten, bereidingen en recepten leren. Leuk om cadeau te geven of te krijgen!

Specificaties kookboek Paramaribo

Auteur: Judith Cyrus | Uitgever: Fontaine | februari 2021 | 9789464040487 | meer informatie vind je hier

Footer5
Selena
Delen is enorm lief

Selena

Hoi ik ben Selena en met veel liefde deel ik mijn blogs en recepten op Good Mood Mama. Mijn digitale thuis vol happy vibes voor een good mood. Ik ben een mama van 2 meiden, werk met kinderen en heb 1001 interesses. Ik noem mezelf bewust omdat ik nadenk over alle keuzes die ik maak. Dat betekend soms wel en soms ergens niet ergens voor kiezen. Leuk om nu onderdeel te zijn als gastblogger hier.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.