Skip to Content

De Internationale Dag tegen Voedselverspilling – een manier van leven

De Internationale Dag tegen Voedselverspilling, ook wel bekend als Wereldvoedseldag tegen Voedselverspilling, is een wereldwijde bewustmakingsdag die is ingesteld om aandacht te vragen voor het probleem van voedselverspilling en mensen aan te moedigen maatregelen te nemen om voedselverspilling te verminderen. De dag wordt jaarlijks gevierd op 29 september.

voedselverspilling

Voedselverspilling

Voedselverspilling is een ernstig mondiale kwestie waarbij grote hoeveelheden voedsel verloren gaan of weggegooid worden, terwijl veel mensen wereldwijd honger lijden. Het verspillen van voedsel heeft ook negatieve gevolgen voor het milieu, omdat het leidt tot onnodig gebruik van land, water en energiebronnen, evenals tot de uitstoot van broeikasgassen.

Tijdens de Internationale Dag tegen Voedselverspilling worden diverse evenementen en campagnes georganiseerd om bewustzijn te creëren over de impact van voedselverspilling en om mensen aan te moedigen om actie te ondernemen. Dit kan variëren van het verminderen van voedselverspilling in huishoudens tot het bevorderen van efficiënte voedselproductie- en distributiesystemen op wereldniveau.

Deze dag herinnert ons eraan dat we allemaal een rol kunnen spelen bij het verminderen van voedselverspilling door bewuste keuzes te maken bij het kopen, bereiden en consumeren van voedsel, en door te streven naar duurzamere praktijken in de voedselindustrie en supply chain. Het doel is om voedselverspilling te verminderen en tegelijkertijd voedselzekerheid en milieubescherming te bevorderen.

voorkant

Wat zijn handige manieren om voedselverspilling tegen te gaan?

Er zijn tal van handige manieren om voedselverspilling tegen te gaan. Hier zijn enkele tips om je te helpen voedselverspilling te verminderen voor het geval jij ook aandacht wil geven op deze Internationale Dag tegen Voedselverspilling.

Plan je maaltijden: Maak een boodschappenlijstje op basis van wat je echt nodig hebt voor geplande maaltijden en snacks. Probeer niet impulsief te winkelen, want dat kan leiden tot overbodige aankopen.

Koop in bulk met mate: Koop niet-bederfelijke items in bulk als dat zinvol is, maar vermijd het kopen van grote hoeveelheden bederfelijke producten als je ze niet snel zult gebruiken.

Bewaar voedsel op de juiste manier: Leer hoe je voedsel op de juiste manier kunt bewaren om de houdbaarheid te verlengen. Gebruik bijvoorbeeld luchtdichte containers, vries voedsel* in als je het niet snel zult gebruiken, en bewaar groenten en fruit op de juiste temperatuur en vochtigheid.

Begrijp de houdbaarheidsdata: Veel mensen gooien voedsel weg zodra de houdbaarheidsdatum verstreken is, maar vaak is het nog steeds veilig om te eten. Gebruik je zintuigen (zien, ruiken, proeven) om te beoordelen of voedsel bedorven is in plaats van uitsluitend op de datum te vertrouwen.

Meer tips voor duurzaamheid

Maak restjes op: Wees creatief met restjes en gebruik ze voor nieuwe maaltijden. Bijvoorbeeld, overgebleven groenten kunnen in soep worden verwerkt en restjes van de avondmaaltijd kunnen worden gebruikt voor lunch de volgende dag.

Portiebeheer: Serveer kleinere porties en laat mensen indien nodig meer opscheppen. Dit kan helpen om onnodig overgebleven voedsel te verminderen. Een makkelijke stap tegen voedselverspilling.

Eet seizoensgebonden: Koop en eet voedsel dat in het seizoen is. Seizoensproducten zijn vaak goedkoper en verser, waardoor ze langer meegaan.

Doneer overschotten: Als je voedsel hebt dat je niet kunt opmaken voordat het bederft, doneer het dan aan lokale voedselbanken of liefdadigheidsinstellingen.

Leer koken en conserveren: Leer hoe je voedsel kunt conserveren door inblikken, wecken, fermenteren* of invriezen. Dit kan je helpen om overschotten te bewaren voor later gebruik.

Bewustwording: Wees je bewust van je eigen gewoonten en probeer verspilling te verminderen. Dit geldt voor zowel huishoudelijke als restaurantomgevingen. Oefen zelfdiscipline en motiveer anderen om hetzelfde te doen.

Door deze praktische stappen te volgen, kun je een significante bijdrage leveren aan het verminderen van voedselverspilling en helpen om zowel je portemonnee als het milieu te sparen.

Heb jij vandaag aan De Internationale Dag tegen Voedselverspilling gedacht?

Lees ook deze blogs

Footer1
Delen is enorm lief

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.