Wijn is een populaire alcoholische drank die wordt gemaakt van druiven. Het proces van het maken van wijn kan worden onderverdeeld in vijf basisstappen. De eerste stappen zijn oogsten, druiven verwerking, fermentatie, rijping en veroudering, en filtratie en bottelen.
Oogsten – De eerste stap van wijn maken
Oogsten is de term die wordt gebruikt om het verzamelen van druiven uit de wijngaard te beschrijven. De oogst begint meestal afhankelijk van het klimaat en de druivensoort. Na het plukken moet elke druif zorgvuldig met de hand worden gesorteerd voordat hij naar een wijnmakerij wordt gestuurd om tot wijn of een mip rose te worden geperst. Het proces van het maken van wijn begint met druiven. Druiven worden geoogst en geperst, een techniek die bekend staat als “ontstelen”. De gepureerde druiven worden vervolgens gefermenteerd tot sap dat wordt gerijpt in vaten of roestvrij staal. Het wordt vervolgens gebotteld in de wijnmakerij.
Druiven verwerking
Als je een glas wijn drinkt, vergeet je gemakkelijk het werk dat nodig is om het te produceren. De reis van druif naar drank is lang en ingewikkeld. De druiven worden geoogst. Nadat ze van de wijnstok zijn geplukt, worden ze naar een faciliteit gestuurd waar ze worden verpletterd en door een machine worden gehaald die een crusher-destemmer wordt genoemd. Dit scheidt ze van hun stengels. Het resulterende sap wordt door middel van een industriële pers uit de schil geperst. Dit produceert een halfvloeibaar / halfvast mengsel dat most wordt genoemd en dat suiker en andere voedingsstoffen bevat die nodig zijn voor de fermentatie. Een goede wijnverwerking betekent dat er een goede wijn als Bovino gemaakt gaat worden.
Ontstelen en pletten
In de eerste stap in het wijnbereidingsproces worden door het ontstelen en pletten de stelen van de druiven verwijderd. De vruchten worden vervolgens in kleinere stukjes geplet. Dit kan met de hand of met een machine die een crusher-destemmer wordt genoemd, die wordt gebruikt om het fruit van de stengel te scheiden voordat het wordt geperst en gefermenteerd.
Fermentatie
Fermentatie is het proces waarbij druivensap wordt omgezet in alcohol. Hierbij worden suikermoleculen omgezet in ethanol en koolstofdioxide. De gist zet de suiker in de druiven om in alcohol, waarbij koolstofdioxide als bijproduct wordt geproduceerd. Het type gist dat voor de fermentatie wordt gebruikt, heeft een grote invloed op hoe een wijn smaakt. Sommige gisten zijn tijdens de fermentatie actiever dan andere. Dit zorgt ervoor dat meer suikers worden omgezet in alcohol voordat ze 20% ABV of alcohol per volume bereiken.
Rijping en veroudering – De laatste stap van wijn maken
Rijpen en rijpen is het proces van het rijpen van wijn om het te laten rijpen. Na de fermentatie moet de wijn worden bewaard in een fles of vat om de smaken te laten ontwikkelen. Dit kan in verschillende stadia worden gedaan, ook wanneer ze worden geproduceerd, of zelfs jaren later. Je kunt je wijn thuis bewaren of in een winkel waar hij voor onbepaalde tijd zal rijpen. Wijnen worden elk jaar duurder. Het verouderingsproces kan plaatsvinden in vaten of flessen.
- Speelgoed voor 9 jaar meiden – een verlanglijstje voor bijna tieners - 28/08/2024
- Zo bestel je slim en snel een taxi - 15/08/2024
- Hoe vind je het beste bed voor een goede nachtrust als moeder? - 29/07/2024