Lekker en gezond fermenteren. Dat smaakt naar meer!

Fermenteren? Is dat niet iets voor de winter? Nee. Dat dacht ik ook. Sinds ik het receptenboek lekker en gezond fermenteren heb gelezen weet ik dat het niet zo is. Fermenteren kan je ook met fruit doen én ook kaas maken valt onder fermenteren. In het receptenboek lekker en gezond fermenteren leert Cathrin Brandes je stapsgewijs hoe je veel lekkers kan maken met fruit en groenten, maar ook met zuivel.

Lekker en gezond fermenteren

Fermenteren, wat is dat?

Maar, wat is het fermenteren eigenlijk precies? Fermentatie is een verzamelbegrip voor verschillende processen waarbij micro-organismen worden gebruikt voor het conserveren of bereiden van levensmiddelen. Bacteriën, schimmels en gisten ontleden organische stoffen en produceren daarbij zuren, alchohol en gassen die op hun beurt weer zorgen voor houdbaarheid. Daarbij kan er ook weleens wat mis gaan. Ook daar besteedt Cathrin Brandes aandacht aan in haar boek Lekker en gezond fermenteren.

fermenteren foutje
Oeps! een ongelukje met ingelegde citroenen.

Lekker en gezond fermenteren met groenten, fruit en zuivel

Lekker en gezond fermenteren doe je met groenten, fruit en zuivel, maar ook met water en meel. Het boek van Cathrin Brandes biedt recepten voor het maken van yoghurt, zuurdesem en chutney. Daarnaast mogelijkheden voor minder voor de hand liggende producten, zoals mozarella. En ooit van shrubs gehoord of kombucha? Yoghurt, zuurdesem en chutney heb ik weleens gemaakt. Deze keer wilde ik eens wat nieuws proberen. Ik ben de uitdaging aangegaan met mozzarella en het recept voor granaatappel-citroenshrub. Het advies luidt om eerst zuurkool te maken en als je dat kan, dan kan je in feite alles. Dus… zo gezegd zo gedaan. De zelfgemaakte zuurkool is inderdaad overheerlijk en supersimpel te maken. Maar ja, dat is met alles als je weet hoe het moet.

Mozarella en granaatappel-citroenshrub

Maar, lekker en gezond fermenteren biedt wat meer bijzondere producten dan zuurkool. Vandaar dat ik graag het recept voor granaatappel-citroenshrub met jullie wil delen. De mozarella is mij uiteindelijk niet gelukt. Hiervoor moet je echt stremsel hebben. Het was lastig dit te pakken te krijgen. Uiteraard wel via internet te bestellen, maar dan betaal je uiteindelijk meer aan verzendkosten dan aan het product zelf. Als je stremsel te pakken kan krijgen, zou ik zeggen, probeer het. Uiteindelijk is het heel simpel, Omdat ik de pan met 4 liter melk niet wilde verspillen heb ik de melk uiteindelijk met azijn vermengd en kreeg als resultaat een heerlijke smeerbare cottage cheese. Het deed mij denken aan de labneh die ik eerder maakte. Het is inderdaad lekker en gezond dat fermenteren!

Lekker en gezond fermenteren cottage cheese

Recept granaatappel-citroenshrub

Ingrediënten volgens Lekker en gezond fermenteren

ingrediënten Lekker en gezond fermenteren met citroen
 • 4 citroenen
 • 1 granaatappel
 • 500 gram suiker
 • 500 ml witte wijnazijn (ik heb appelazijn gebruikt)

Bereidingswijze volgens Lekker en gezond fermenteren

granaatappel-citroenshrub
 • Was de citroenen met heet water en schil ze dun met een dunschiller of zesteur.
 • Pers daarna drie citroenen uit en snijd de vierde in plakjes.
 • Verwijder vervolgens de pitjes uit de granaatappel.
 • Meng granaatappelpitjes, citroensap, citroenplakjes en suiker in een glazen pot.
 • Leg in een andere pot de citroenschillen in azijn.
 • Laat vervolgens beide een nacht trekken, meng ze en laat nog eens 24 uur trekken.
 • Werk het mengsel daarna door een fijne zeef en plekt daarbij de granaatappepitjes zodat ze hun sap afgeven.
 • Giet de shrub tot slot in een fles en voeg eventueel weer wat citroenschil toe.
 • Verfrissend met mineraalwater.

Wat zijn jouw ervaringen met Lekker en gezond fermenteren?

Lees ook deze blogs

Specificaties Lekker en gezond fermenteren

Deltas | Cathrin Brandes | 9789044754476 | september 2019 | 224 pagina’s | meer informatie bij je lokale boekhandel of via deze link.

Lekker en gezond fermenteren

Kijk ook deze reviews van kookboeken

Ga jij aan de slag met Lekker en gezond fermenteren ?

Footer5
Elles
Delen is enorm lief

Elles

Ik ben Elles, 50 jaar, moeder van een 9-jarige dochter en een 14-jarige zoon. Ik blog regelmatig op Mamascrapelle en StoerLeesVoer. Ik hou namelijk van koken, mooie prentenboeken en literatuur. In mijn werk richt ik mij op een verbetering van de samenleving.

39 reacties

 1. Ik zou graag de groenten en het weinige fruit kunnen bewaren tot een volgende oogst.
  Dit boek helpt me om mijn voorraadkast te vullen.

 2. Super gaaf, gezond en leuk kado voor mijn vrouw, een ware keukenprinses. Kan ze haar groenten uit de moestuin fermenteren/inmaken om verspilling tegen te gaan en dan eindelijk weer eens zuurkool te eten zoals dat vroeger thuis smaakte. Ik ben fan!

 3. Wat een leuke winactie! Ik waag graag een kansje voor mijn moeder.

  Ik volg je via Instagram (Truusje26) en heb daar je bericht geliked.

  Groetjes,
  Suus

 4. Leuk, ik wil mij hier wel eens in verdiepen.
  Ik heb een moestuin dus vries veel in en sommige produkkten wecken, benieuwd naar fermenteren

 5. Ik zou hier graag mee aan de gang gaan maar weet niet hoe het moet, dit boek zal me daar zeker bij helpen! Ik loot graag mee

 6. Dit boek doet mij denken aan vroeger toen mijn moeder de groenten die mijn vader verbouwde in zijn grote moestuin in wekflessen inmaakte. Ook maakte ze appelmoes van de appels in onze tuin.
  Grote ketels op het vuur, waar waarschijnlijk de wekflessen vacuum werden getrokken. Zou mij via dit boek graag eens verdiepen in de materie en wie weet heb ik zomaar ineens een nieuwe hobby.

 7. Een mevrouw die ook lid is van onze wandelclub, zij heeft hier vaak over en deelt wel eens recepten uit. Misschien een leuk idee om een kook/inmaak groep te straten. Want samen weet je meer.
  Ik ga je volgen op FB onder mijn eigen naam Nanda

 8. Had hier eerlijk gezegd nog nooit van gehoord, maar het lijkt me heerlijk en super gezond!
  Ik doe heel graag mee en waag een kansje! 🙂
  Ik mag graag in de keuken staan en dit is helemaal nieuw voor mij dus weer leuk wat anders bereiden!

  Duimen maarrr…

 9. Wij hebben ergens met familie een moestuin en vaker weet ik niet wat ik met de groenten /fruit aan moet, al deel ik ook aan familie uit.
  Dit boek dat komt zeker goed van pas om een deel van de hoogste te fermenteren en er zo buiten de oogsttijd ook nog van te kunnen genieten. Ik maak graag kans.

 10. Als klein kind hielp ik mijn oma met groente en fruit inmaken in weckpotten. Zelf heb ik het nog nooit gedaan, maar wil het wel graag proberen. Voor de nostalgie, maar ook voor de lekkere gerechten. Ben zeer benieuwd naar dit boek!

 11. Mijn broer doet dit veel, hij heeft een eigen tuin.
  Kan hij vast veel tips & tricks uit halen.

  • Mijn nichtje. Is net begonnen met een moestuin en de eerste groente en fruit is geoogst. Ze kan dit boek goed gebruiken!

 12. Voor mezelf. Of eigenlijk: mijn dochter. Zij (12 jaar) is erg bezig met duurzaamheid en we noemen haar wel eens “onze wereldverbeteraar” en ik kan me voorstellen dat zelf etenswaren inmaken soms duurzamer is? Ik heb geen idee misschien zeg ik iets heel doms, maar misschien niet. Evengoed: voor mezelf, mijn dochter en de wereld 😉

 13. Ben dit jaar voor het eerst groente aan het verbouwen in mijn tuintje. Dd snijbonen en trostomaten zijn een groot succes. Het lijkt me geweldig om eigen oogst in te maken en er zo langer van te kunnen genieten. Maak heel graag kans!!

 14. Help!!! Is het eerst wat ik kan zeggen. Ik heb dit nog nooit gedaan en heb echt een handleiding nodig om het tot een succes te brengen. Wil het graag allemaal leren maar zonder hulp gaat het niet goed

 15. Hier maak ik mijn vriendin heel blij mee.
  Zij heeft een prachtige moestuin waar ik ‘jaloers’ op ben.
  Ik volg bloglovin en doe graag mee voor haar.

 16. Fermenteren staat heeel hoog op mijn wish-list , dit boek zou de ideale start zijn. Wat een lekkere recepten beschrijf je!

 17. Ik zou graag mijzelf blij willen maken. Ik ben vanwege mijn chemokuren erg bezig met gezond eten en het zelf maken. Ik zou het inmaken graag willen proberen.

 18. Ik zou mijn moeder hier graag blij mee maken. Ze maakt al heel veel in dmv jam en siroop, maar fermenteren zal ze ook leuk vinden denk ik

 19. Mijn moeder, gezien de gezondheidsvoordelen van gefermenteerd voedsel haar buikklachten enorm zullen helpen, zonder allerlei geneesmiddelen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.