Fermenteren? Is dat niet iets voor de winter? Nee. Dat dacht ik ook. Sinds ik het receptenboek lekker en gezond fermenteren heb gelezen weet ik dat het niet zo is. Fermenteren kan je ook met fruit doen én ook kaas maken valt onder fermenteren. In dit zelf fermenteren boek lekker en gezond fermenteren leert Cathrin Brandes je stapsgewijs hoe je veel lekkers kan maken met fruit en groenten, maar ook met zuivel.
Fermenteren, wat is dat?
Maar, wat is het fermenteren eigenlijk precies? Fermentatie is een verzamelbegrip voor verschillende processen waarbij micro-organismen worden gebruikt voor het conserveren of bereiden van levensmiddelen. Bacteriën, schimmels en gisten ontleden organische stoffen en produceren daarbij zuren, alchohol en gassen die op hun beurt weer zorgen voor houdbaarheid. Daarbij kan er ook weleens wat mis gaan. Ook daar besteedt Cathrin Brandes aandacht aan in haar boek Lekker en gezond fermenteren.
Lekker en gezond fermenteren met groenten, fruit en zuivel
Lekker en gezond fermenteren doe je met groenten, fruit en zuivel, maar ook met water en meel. Het boek van Cathrin Brandes biedt recepten voor het maken van yoghurt, zuurdesem en chutney. Daarnaast mogelijkheden voor minder voor de hand liggende producten, zoals mozarella. En ooit van shrubs gehoord of kombucha? Yoghurt, zuurdesem en chutney heb ik weleens gemaakt. Deze keer wilde ik eens wat nieuws proberen. Ik ben de uitdaging aangegaan met mozzarella en het recept voor granaatappel-citroenshrub. Het advies luidt om eerst zuurkool te maken en als je dat kan, dan kan je in feite alles. Dus… zo gezegd zo gedaan. De zelfgemaakte zuurkool is inderdaad overheerlijk en supersimpel te maken. Maar ja, dat is met alles als je weet hoe het moet.
Mozarella en granaatappel-citroenshrub
Maar, lekker en gezond fermenteren biedt wat meer bijzondere producten dan zuurkool. Vandaar dat ik graag het recept voor granaatappel-citroenshrub met jullie wil delen. De mozarella is mij uiteindelijk niet gelukt. Hiervoor moet je echt stremsel hebben. Het was lastig dit te pakken te krijgen. Uiteraard wel via internet te bestellen, maar dan betaal je uiteindelijk meer aan verzendkosten dan aan het product zelf. Als je stremsel te pakken kan krijgen, zou ik zeggen, probeer het. Uiteindelijk is het heel simpel, Omdat ik de pan met 4 liter melk niet wilde verspillen heb ik de melk uiteindelijk met azijn vermengd en kreeg als resultaat een heerlijke smeerbare cottage cheese. Het deed mij denken aan de labneh die ik eerder maakte. Het is inderdaad lekker en gezond dat fermenteren!
Recept granaatappel-citroenshrub
Ingrediënten volgens Lekker en gezond fermenteren
- 4 citroenen
- 1 granaatappel
- 500 gram suiker
- 500 ml witte wijnazijn (ik heb appelazijn gebruikt)
Bereidingswijze volgens Lekker en gezond fermenteren
- Was de citroenen met heet water en schil ze dun met een dunschiller of zesteur.
- Pers daarna drie citroenen uit en snijd de vierde in plakjes.
- Verwijder vervolgens de pitjes uit de granaatappel.
- Meng granaatappelpitjes, citroensap, citroenplakjes en suiker in een glazen pot.
- Leg in een andere pot de citroenschillen in azijn.
- Laat vervolgens beide een nacht trekken, meng ze en laat nog eens 24 uur trekken.
- Werk het mengsel daarna door een fijne zeef * en plekt daarbij de granaatappepitjes zodat ze hun sap afgeven.
- Giet de shrub tot slot in een fles en voeg eventueel weer wat citroenschil toe.
- Verfrissend met mineraalwater.
Wat zijn jouw ervaringen met Lekker en gezond fermenteren?
Lees ook deze blogs
Specificaties Lekker en gezond fermenteren
Deltas | Cathrin Brandes | 9789044754476 | september 2019 | 224 pagina’s | meer informatie bij je lokale boekhandel of via deze link bij bol.
Kijk ook deze reviews van kookboeken
- Every Day Vegan
- Vegetalia
- Snel en simpel Vegan
- Healthy Vegan
- Bosh hoe leef je vegan?
- Vegan scheurkalender
- Mooi Mediterraan
- Efteling Kookboek
- 500 curry’s
- Kookboekenserie snel en simpel
- huis vol lekkers
- lekker lokaal
- Paramaribo
- Noomi
- Ik eet zo graag 2
- Het grote groente boek
- BAUT
- Paramaribo
- Snel en Simpel kookboekenserie
- Neni’s Tel Aviv
- De joodse keuken
- Puur
- Veggies & Fish,
- Bitterzoete honing
- De wereld thuis
- Evergreen
- Ons bakboek
- Joie de Vivre
Ga jij aan de slag met Lekker en gezond fermenteren ?
Ilse
Friday 27th of August 2021
Mijn moeder, gezien de gezondheidsvoordelen van gefermenteerd voedsel haar buikklachten enorm zullen helpen, zonder allerlei geneesmiddelen.
Elle
Wednesday 25th of August 2021
ben erg benieuwd hiernaar
Ilja W
Tuesday 24th of August 2021
Ik zou mijn moeder hier graag blij mee maken. Ze maakt al heel veel in dmv jam en siroop, maar fermenteren zal ze ook leuk vinden denk ik
Imke
Sunday 22nd of August 2021
lekker om eens wat ander thuis klaar te maken
Marianne
Sunday 22nd of August 2021
Hier zou ik mijn man erg blij mee maken.