Midnight Chicken, een receptenboek als rouwverwerking

Midnight Chicken van Ella Risbridger is niet zomaar een receptenboek. Voor haar was het schrijven van dit boek namelijk rouwverwerking. Dat wordt uiteindelijk in het nawoord helder. En ook de ondertitel ‘en andere recepten die het waard zijn om voor te leven’ geeft in ieder geval de moeilijke periode die Ella Risbridger heeft gehad aan. Het is een ode aan haar man, de acteur John Underwood, die op jonge leeftijd is overleden. Ook zonder dat je dit weet is Midnight Chicken een bijzonder receptenboek. Ieder recept komt met een verhaal met onder andere liefde voor eten, voor de herkomst, voor familie en vrienden. Eten dat je deelt in de momenten van het samen zijn. De recepten zijn divers, heerlijk en niet ingewikkeld. Ook voor als je depressief bent.

Midnight Chicken

Midnight Chicken, een receptenboek als een roman

Ik heb Midnight Chicken met veel plezier gelezen. En dat klinkt misschien gek omdat Ella Risbridger ook eerlijk schrijft over haar depressie. Op dat moment wist ik nog niet waarom, maar het voelt alsof een bekende haar verhalen met je deelt. Het voelt namelijk vertrouwd en herkenbaar. Bij ieder recept staat een persoonlijk verhaal. Daardoor leest het ook als een soort roman. Daarnaast geeft ze de recepten grappige en persoonlijke namen, zoals roggebrood van de boze stiefmoeder. Het maakt het uitproberen van de recepten nog aantrekkelijker. Je wil vervolgens heel graag dat speciale brood uitproberen. Normaal gezien blader ik door receptenboeken, kijk ik foto’s en proef ik de recepten in gedachten. Dat was deze keer anders. Iedere avond las ik een stukje. Net zoals het receptenboek Lekker Lokaal van Laura te Grave wordt ook Midnight Chicken door Yvette van Boven getipt. En ook deze keer.. helemaal mee eens!

Midnight Chicken

Drie recepten

Ik heb uiteindelijk drie recepten uitgeprobeerd: roggebrood van de boze stiefmoeder, de paté van de Lange Man en belachelijk makkelijke labneh. Eigenlijk doen ze geen recht aan alle recepten in Midnight Chicken, want er staan zoveel aantrekkelijke recepten in. Kortom, heerlijke recepten van ontbijt tot aan avondeten, inclusief desserts. Ik vond in ieder geval dat ik een recept moest uitproberen van haar man. In Midnight Chicken door haar ‘de Lange Man’ genoemd. De Labneh heb ik gekozen omdat ik naar een dergelijk kaasje op zoek ben voor kerst. En het brood, tja, ik maak graag zelf brood en dit klonk wel erg bijzonder. Dat móest ik gewoon maken. De recepten komen ook met persoonlijk adviezen. Die heb ik in deze blog niet opgenomen, dat hoort namelijk bij het boek vind ik. En dat geeft Midnight Chicken óók iets extra’s.

Midnight Chicken

Roggebrood van de boze stiefmoeder

Ingrediënten:

Midnight Chicken receptenboek
  • 50 gram gezouten boter
  • 50 gram donkere stroop
  • 2 theelepels instantkoffie
  • 2 theelepels cacao
  • 3 theelepels bruine basterdsuiker
  • 2 eetlepels appelazijn
  • 400 gram patentbloem
  • 250 gram roggemeel
  • 21/2 theelepel droge gist
  • 2 theelepels karwijzaad (en extra om te bestrooien)
  • 2 theelepels venkelzaad (en extra om te bestrooien)
  • 300 ml. heet water
  • 150 gram wortels

Bereidingswijze:

recept Roggebrood
Midnight Chicken receptenboek
  • Zet een kleine pan op een digitale weegschaal en voeg boter, stroop, koffie, cacao, suiker en azijn toe.
  • Doe beide soorten meel in een grote kom en voeg gist en zaden toe.
  • Roer 300 ml. heet water uit de fluitketel door he boter-stroop mengsel zodat de boter en stroop goed door elkaar smelten.
  • Laat het mengsel een minuut zachtjes borrelen, haal de pan van het vuur en laat het mengsel afkoelen terwijl je de wortels raspt.
  • Maak een kuiltje in het midden van de droge ingrediënten en voeg de helft het boer-stroopmengsel (lauw) toe. Voeg daarna de wortels toe en roer het gehee lgoed.
  • Kneed het mengsel en voeg genoeg vloeistof toe om een kleverig, samenhangend deeg te maken.
  • Als het deeg te kleverig lijkt voeg je wat meer meel toe tot het deeg een soepele bal vormt.
  • Kneed het deeg 5 tot 6 minuten met een mixer of 10 minuten met de hand tot een elastische bal. Leg de deegbal in een ingevette kom en dek die af met plasticfolie.
  • Zet het deeg een uur op een warme plek tot het twee keer zo groot is.

Wachten..

  • Sla daarna met een stevige klap de lucht uit het deeg en vorm er een rond brood van.
  • Leg dit vervolgens met de naad onder op je bakplaat, dek opnieuw af en laat het nog een uur rijzen (niet langer).
  • Verhit de oven tot 220 graden Celcius.
  • Bestrijk het brood als het uur om is met water, verdeel de extra zaden erover en maak een kruiselingse inkeping in het brood.
  • Vul een braadslee met water en zet die onder in de oven om stoom te krijgen. Bak het brood 20 minuten, draai de oventemperatuur omlaag tot 190 graden Celcius en bak het brood nog 30 minuten.
  • Laat het brood tot slot afkoelen op een rooster.
  • Mocht het na de genoemde baktijd nog niet gaar zijn bestrijk het met water en zet het nog 10 minuten in de oven.
recept Roggebrood

De Paté van de Lange Man

Ingrediënten:

Midnight Chicken receptenboek
Midnight Chicken receptenboek
  • 1 kleine ui of 2 lange sjalotten
  • 2 tenen knoflook
  • 30 zwarte of witte peperkorrels of een combinatie
  • 175 – 250 gram vet varkensvlees: doorregen bacon, pancetta of buikspek
  • 500 gram lever (zoals kippenlever of lamslever)
  • 4 kruidnagels
  • 1 eetlepel bruine suiker
  • 2 dopjes cognac
  • 2 – 3 eetlepels slagroom
  • zout
  • boter
recept De Paté van de Lange Man

Bereidingswijze:

  • Hak de ui en knoflook heel erg fijn en houd ze gescheiden.
  • Maal vervolgens de peperkorrels in een vijzel.
  • Snijd daarna het vlees zo nodig in blokjes van 1 cm. Verwijder het vet, de zenen, het bloed en alles wat er niet lekker uit ziet van de lever en hak hem dan in stukjes ter grootte van een walnoot. Kippenlevers hak je elk doormidden
  • Smelt wat boter in een koekenpan en voeg het varkensvlees toe. Bak het 10 minuten op vrij laag vuur zodat het vet goed kan uitsmelten en uitnodigend onder in de pan kan lopen. Voeg een grotere klont boter en de ui toe.
  • Bak de ui zacht, maar laat hem niet karamelliseren en voeg de knoflook toe. Bak die vervolgens een paar minuten mee en voeg de peperkorrels toe, de verkruimelde kruidnagels en alles wat je verder lekker vindt.
  • Voeg daarna een paar flinke snuffen zout toe, gevolgd door de suiker en cognac.

verder..

  • Roer het mengsel en bak het nog zo’n 2 minuten.
  • Schep het mengsel uit de koekenplan en in een keukenmachine.
  • Doe nog wat boter in dezelfde pan en voeg de lever toe.
  • Bak de lever vervolgens 2 minuten per kant tot hij mooi bruin is (medium-rare).
  • Doe ze in de keukenmachine, inclusief het vocht.
  • Je kan het mengsel langer malen tot een gladde parfait of juist kort zodat he een dikkere boerenpaté wordt.
  • Schraap vervolgens de kom schoon, voeg wat slagroom toe om de paté te binden en voeg naar smaak zout toe.
  • Laat tot slot de paté 15 minuten afkoelen in de keukenmachine en doe hem in een kom.
  • Bewaren met een stukje plastic folie in de koelkast. Eventueel kan je de paté bedekken met geklaarde boter zodat deze langer houdbaar is.
De Paté van de Lange Man
Midnight Chicken receptenboek

Belachelijk makkelijke labneh uit Midnight Chicken receptenboek

Ingrediënten:

Midnight Chicken receptenboek
  • 20 gram koriander
  • 20 gram krulpeterselie
  • 2 lente-uien
  • zwarte peper
  • 4 eetlepels volle Griekse yoghurt
  • 2 theelepels ciroensap
  • 1 theelepel fijn zout
  • stuk kaasdoek van 30 cm x 30 cm
  • olijfolie, om te besprenkelen

Bereidingswijze:

recept labneh
Midnight Chicken receptenboek
  • Snijd de kruiden en de lente-uien zo fijn mogelijk.
  • Roer de yoghurt in een kom stevig door het citroensap, het grootste deel van de kruiden en het zout.
  • Schep dit mengsel vervolgens midden op het kaasoek, pak de punten van het kaasdoek bij elkaar en houd ze vlak boven de yoghurt bij elkaar.
  • Bind ze stevig vast aan elkaar met een reep kaasdoel of een stuk touw.
  • Bind het pakket aan de lange uiteinden van het touw aan de tafelmixer of waar je hem dan ook wilt hangen. Zet een kom eronder.
  • Laat dit 8 tot 10 uur uitlekken.
  • Haal de labneh vervolgens uit de kaasdoek en leg hem in een schaaltje.
  • Besprenkel hem tot slot met olijfolie.
  • Als de labneh klaar is, is hij een paar dagen houdbaar in de koelkast.
  • Lweethetwel: ik heb de kaasdoek met een elastiek vast gebonden en in een zeef gelegd boven een kommetje in de koelkast.
recept labneh

Specificaties Midnight Chicken

Uitgever: Fontaine|Auteur: Ella Risbridger | 9789059561359| december 2019 | 288 pagina’s| Interesse? Meer info vind je hier

Midnight chicken
Midnight Chicken receptenboek
Footer4
L weet het wel
Delen is enorm lief

L weet het wel

Mijn naam is Elles. Onder de rubriek Lweethetwel plaats ik iedere zaterdag een blog over onderwerpen die te maken hebben met (h)eerlijke producten; gezond leven en eten. Met ook aandacht voor jezelf. De meeste mensen hebben een druk leven. Ik probeer het huishouden zo gestructureerd mogelijk te doen. Het huis is meestal een troepje, maar er zijn wel een aantal dingen die ik geregeld wil hebben, dat is boodschappen, (af)was en eten. Dit ook om rust te brengen in een hectisch leven. Ik kook graag, probeer graag nieuwe recepten uit. Recent minder vlees gaan eten. Vandaar deze vaste rubriek. En zo af en toe zal ook een van mijn collega-bloggers een blog plaatsen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Post comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.